Inzerce

Čekají nás těžké časy

9. dubna 2020
Čekají nás těžké časy

Vážení čtenáři,

je asi třeba otevřeně si přiznat, že nás čekají těžké časy. Opatření proti koronavirové pandemii narušila globální ekonomiku a tlumí hospodářské aktivity i v jednotlivých zemích. Volkswagen Group a s ním i Škoda Auto zastavily výrobu. Podle šéfa VW Herberta Diesse není dost dezinfekce ani ochranných pomůcek pro zaměstnance a bylo by třeba upravit výrobní linky tak, aby lidé pracovali od sebe v dostatečné vzdálenosti. Diess také řekl, že zvládnout tuto krizi bez propouštění je zřejmě nemožné.

V Česku přerušují výrobu další firmy. Výrobce autobusů Iveco CZ, protože nemá dostatek dílů. Juta řeší, jak nahradí desítky kvalifikovaných dělníků, kteří se vrátili do Polska, a tak dále. Turistický průmysl je prakticky na lopatkách. Jen Praha přijde o desítky miliard. Restrikce se řetězením důsledků dotknou všech podnikatelských úrovní a trhů. Kdy a jak se podaří s epidemií vypořádat, zatím nikdo neví, a proto můžeme jen předvídat, že škody budou velké nebo ještě větší. Zpomalení ekonomického růstu o pět, deset nebo dokonce o 20 procent? Schodek státního rozpočtu větší o 200, 300 či 500 miliard? Dvojnásobné nebo trojnásobné zvýšení nezaměstnanosti? Na to si dnes asi sotva někdo troufne kvalifikovaně odpovědět. Je ale dost pravděpodobné, že stát nebude mít dost prostředků na to, aby všem kompenzoval škody.

„Záchranná síť je dostatečná. Musíme ji dělat ve smyslu kompenzace aktuálních nákladů na zaměstnance, odvodů, jednorázových příspěvků, bezúročných úvěrů, dotací, veřejných investic a podobně. Bude nás to stát stovky miliard a musíme tak učinit. Vše se musí rozdělit maximálně spravedlivě a rozumně v čase," řekl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Nikdo neupírá vládě snahu, ale taková tvrzení se jeví jako poněkud iluzorní. Stát bude mít nakonec více než dost starostí jen s tím, jak překlenout propad ve výběru daní a pojištění, zabránit destabilizaci bank v souvislosti s výší rizikových úvěrů a jak čelit rostoucí nezaměstnanosti.



Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý řekl, že komora vítá snahu vlády podpořit podnikatele. Kritizoval však pomalou a nepřehlednou realizaci této podpory. Už i proto by bylo nejspíš lepší na vládu příliš nespoléhat, ať už se to týká živnostníků, nebo těch největších firem. Jestliže automobilky stojí, zastaví se i jejich dodavatelé a dodavatelé dodavatelů. Zkrátka dominový efekt. A kde je psáno, že až bude po pandemii, nastane ihned nákupní horečka a spustí se investiční uragán? Možná naopak. Spotřeba klesne, zakázek bude málo atd. Ti, co žili na dluh a ve víře, že bude líp, nebudou mít čím své pohledávky splatit.

Ačkoli tedy stát, jak tvrdí, chce ekonomice pomoct, aby se nezhroutila, přes svou dobrou vůli na to nakonec nemusí mít peníze a zůstane jen zklamání z přílišného očekávání. S tím by měl asi každý počítat jako s horší, ale dost možnou variantou.


Lucie Rottenborn,
jednatelka společnosti

Ostatní