Inzerce

CEEC Research: Propad veřejných zakázek čeká 71 procent stavebních firem

6. Květen 2020
CEEC Research: Propad veřejných zakázek čeká 71 procent stavebních firem

Pokles počtu veřejných zakázek kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru očekává 71 procent stavebních firem v Česku. Naopak 14 procent počítá s jejich zvýšením a zhruba polovina předpokládá, že se prodlouží trvání soutěží. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti CEEC Research s.r.o. mezi řediteli 65 stavebních firem.

Například podle ředitele společnosti Hochtief CZ Tomáše Korandy budou mít zaváděná opatření za následek zpomalení ekonomiky a propad v příjmech státního rozpočtu s dramatickým nárůstem mimořádných výdajů. „Takto deficitní rozpočet povede, podobně jako při minulé krizi, k následnému významnému omezení výdajů na veřejné investice. Dá se očekávat, že některé veřejné zakázky budou pozastaveny a soutěže zrušeny nebo odloženy v čase," uvedl Koranda.

Naopak jednatel firmy TBG Metrostav Jakub Šimáček očekává, že po ukončení současných opatření by mohl počet veřejných zakázek stoupnout. Jak dále řekl pro výzkum společnosti CEEC Research, dopravní infrastruktura je v Česku podfinancovaná, a proto budou třeba rozsáhlé investice. „Výstavba vnějšího a vnitřního obchvatu Prahy, pokračování pražského metra, výstavba mostů, železniční koridory a tunely, dálnice. To všechno jsou stavby, jejichž urychlené zahájení pomůže nejen stavebnímu sektoru a na něj navázaným tisícům řemeslníků a pracovníků dělnických profesí, ale pomůže také rozvoji ekonomické prosperity celého regionu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu," dodal Šimáček.

Více než polovina firem očekává méně zakázek

Z dostupných údajů plyne, že objem zakázek, které veřejní investoři zadali stavebním firmám od začátku roku do konce března, vzrostl meziročně o čtyři procenta na 47,2 miliardy korun. V samotném březnu, kdy se začala opatření proti šíření koronaviru zavádět, investice stouply o třetinu, což představuje 15,5 miliardy korun.

Tři pětiny dotázaných ředitelů v průzkumu CEEC Research dále uvedly, že očekávají nárůst počtu uchazečů o jednu zakázku. Téměř polovina se domnívá, že zadavatelé budou při soutěžích ještě více přihlížet k ceně než dosud. Ceny v soutěžích u veřejných stavebních zakázek v Česku loni dosáhly v průměru 102,9 procenta úrovně projektových cen. Meziročně stouply o 4,8 procenta.

Společnosti postrádají pracovníky ze zahraničí

Ředitelé stavebních firem podle CEEC Research předpokládají, že stavebnictví letos meziročně klesne o 10,1 procenta, příští rok o 3,1 procenta. Přitom ještě v polovině února firmy počítaly s růstem o 1,6 procenta letos a 0,8 procenta v příštím roce.

Téměř tři čtvrtiny stavebních společností pro CEEC Research potvrdily, že jejich zahraniční pracovníci odcestovali z České republiky. „Někteří naši pracovníci ze zahraničí se už v březnu rozhodli odjet za rodinou a datum jejich návratu je zatím nejisté. Omezení na hranicích dopadají nejen na pracovníky z Ukrajiny, Rumunska, Polska či Maďarska, ale také na naše kmenové zaměstnance ze Slovenska. Zůstávám ale optimistou – jsme na začátku hlavní stavební sezony, přijatá opatření proti šíření koronaviru se začínají uvolňovat a očekávám rychlý návrat do normálu. Nyní se musíme spolehnout především na české zaměstnance," řekl společnosti CEEC Research Ondřej Wachal, ekonomicko-provozní ředitel rodinné stavební firmy VW Wachal.

„Odvětví stavebnictví vnímám nejen jako jeden ze zdrojů oživení ekonomického růstu a tvorby pracovních míst, ale i jako odvětví, které bude hrát klíčovou roli v našem národním investičním plánu. Při realizaci tohoto plánu chceme, aby také soukromý sektor zapojil své zdroje do stavebních investic, a pomohl tak urychlit uskutečnění našich plánů modernizace České republiky, a budeme maximálně využívat evropské zdroje," uvedl v úvodu analýzy CEEC Research premiér Andrej Babiš.

Ostatní