Inzerce

Evropa potřebuje dohodu!

3. Červen 2020
Evropa potřebuje dohodu!

Vážení čtenáři,

jsme silně proexportně orientovaná země, ze které loni putoval do Evropské unie vývoz v hodnotě 3,7 bilionu korun z celkového exportu ve výši téměř 4,4 bilionu korun. Český vývoz směřuje v podstatě jen do deseti unijních zemí, k nimž patří na prvních místech Německo a Rakousko, ale také třeba Itálie. „Těchto deset států se na celkovém českém exportu podílí ze 74 procent. Jinými slovy, ze tří čtvrtin je český export závislý na pouhých deseti zemích. To představuje pro naši ekonomiku riziko, že oslabení poptávky na těchto deseti trzích nebudou české firmy schopné vykompenzovat prodejem v jiných částech světa," říká mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková.

Evropská komise chce v rámci restartu evropských ekonomik poskytnout členským zemím 750 miliard eur. Půl bilionu eur z částky, kterou si plánuje vypůjčit na finančních trzích, budou přímé platby, zbylých 250 miliard úvěry. Komise chce za dluh ručit příštím sedmiletým rozpočtem. Největšími příjemci mají být Itálie a Španělsko. Má jim připadnout 313 miliard eur, tedy více než třetina celkového objemu pomoci. Premiér Andrej Babiš ale s klíčem, který navrhla Evropská komise pro rozdělení peněz určených na obnovu po koronavirové krizi, nesouhlasí.

V následcích shutdownu kvůli koronaviru jsme všichni stejně až po uši. Babiš má pravdu v tom, že zadlužení Itálie nebo Španělska bylo veliké již před koronavirovou krizí. Není to tedy aktuální problém, a proto nechce ručit za dluhy těchto států. Pro Českou republiku ale takový postoj není správným řešením. Německá kancléřka Angela Merkelová to chápe naprosto přesně. Také německá ekonomika je orientována na vývoz a nejvíce zboží i služeb Německo exportuje do ostatních zemí EU, na vnitřní evropský trh. Pokud se tento trh dostane do potíží, bude mít starosti i Německo. Pro Česko to platí tím více, protože na unijní trhy posílá mnohem větší podíl svého vývozu než Německo. Pokud do Unie nepočítáme Velkou Británii, pak je to 80 procent z celkového českého exportu, zhruba o čtvrtinu více než v případě Německa. Kdyby se tento trh zhroutil, ekonomicky se zhroutí i Česká republika. Prostě nebude mít zákazníky.

Co se týče Česka, tak jsme, v porovnání s jižním křídlem eurozóny, hospodařili velice dobře a máme malé zadlužení země. Dělat, že se nás to netýká, je ale cesta do pekel. Pravda je taková, že ČR nemá bohužel jinou možnost, než nenechat padnout eurozónu, protože to by znamenalo konec i naší ekonomiky.

Kritici a populisti nemají žádné řešení kromě toho, že pořád poukazují na fakta, která všichni dobře známe. Měli bychom ale přestat hodnotit Brusel jen podle toho, kolik peněz jsme od něj dostali. S takovým přístupem by nyní Česko nakonec přišlo o mnohem víc, než by krátkodobě získalo. Naším zájmem je, aby se z hospodářské krize způsobené koronavirem dostaly všechny země EU.

Přeji vám zajímavé čtení.

Lucie Rottenborn,
jednatelka společnosti


Ostatní