Inzerce

Sluneční elektrárny po celé České republice otevřou své brány. K vidění bude gigantická elektrárna i velkokapacitní baterie

29. Září 2020
Sluneční elektrárny po celé České republice otevřou své brány.  K vidění bude gigantická elektrárna i velkokapacitní baterie

U příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje se v týdnu od 20. září zpřístupní veřejnosti na dvě desítky solárních elektráren po celé České republice. Akce Dny otevřených dveří slunečních elektráren se u nás koná již pátým rokem s cílem podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky, představit fungování solárních elektráren a ukázat využití energie ze slunce. Akce, kterou pořádá Solární asociace, se uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

Vzdělávat a pomoct planetě

Evropský týden udržitelného rozvoje se letos pořádá ve dnech 20. - 26. září 2020. Jedná se o celoevropský projekt, jehož cílem je šířit myšlenku udržitelného rozvoje, podpořit iniciativy, které k němu přispívají a dát najevo, že nám záleží na budoucnosti světa, v němž žijeme. Napříč celou Evropou se pořádají tisíce akcí, od konferencí, výstav, workshopů, seminářů, filmových promítání, až po komunitní setkání a dny otevřených dveří.

Česká republika se do této akce zapojí již pátým rokem pod záštitou Ministerstva životního prostředí. U příležitosti této mezinárodní iniciativy jsou Solární asociací organizovány Dny otevřených dveří slunečních elektráren. Hlavním cílem je podpořit rozvoj udržitelné energetiky v České republice, představit fungování solárních elektráren široké veřejnosti, spolu s představením možností využití energie ze slunce, a dát tak najevo, že lze žít ve společnosti, která přispívá k udržitelnému rozvoji.

Střešní elektrárny na rodinných domech i významné solární parky

Do letošního ročníku Dnů otevřených dveří se zapojí na dvě desítky solárních projektů z celé České republiky. Své brány otevřou jak menší střešní instalace na rodinných domech, středně velké fotovoltaiky, tak i velké solární parky. Stejně jako v předchozích letech je i letos velký zájem ze strany škol a studentů, kteří se mohou hlásit na komentované prohlídky po celé republice.

Otevřena bude pro veřejnost jedna z největších fotovoltaických elektráren v České republice, a vůbec v celé střední, jižní a východní Evropě - FVE Vepřek v Nové Vsi, s výkonem 35 MW. Jedná se o komplex 13 bloků, které se rozprostírají na ploše 82,5 ha, což představuje rozlohu zhruba stovky fotbalových hřišť.

O tom, jak lze využít energii ze slunce, se návštěvníci dozví v Prakšicích ve Zlínském kraji. Tamní úložiště energie je prvním velkokapacitním skladovacím bateriovým systémem v Česku, které je připojeno do distribuční soustavy. Fotovoltaická elektrárna Southpoint ve středočeských Strančicích kromě jiného nabídne i testovací jízdy automobilů Tesla a CitiGo.

Mezi energetické projekty, které bude možné navštívit, patří také sluneční elektrárna Ostrava-Plesná, soběstačná ostravská dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily, nebo Autokomplex Menčík v Benátkách nad Jizerou, který kombinuje technologie fotovoltaické elektrárny, nabíjecí stanice a bateriového úložiště. Zajímavostí bude i několik desítek otáčivých zařízení (tzv. trackerů) se zrcadly u FVE Myštěves a FVE Řehoty v Královéhradeckém kraji.

Ostatní sluneční elektrárny, které představí, jak se vyrábí elektřina ze slunce, mohou zájemci vidět v Broumově, Bohuňovicích, Železné Rudě, Opavě, Hostětíně, Buštěhradu, Chocni, Kunčině a na dalších místech. Přehlednou mapu společně s aktuálním seznamem otevřených slunečních elektráren včetně možných termínů návštěvy najdete ZDE, nebo na portálu Kudyznudy.cz. Do mezinárodní akce se mohou stále zapojit i další solární elektrárny.

 

Elektrárna FVE Southpoint v Strančicích:

  • V roce 2010 byla jedna z největších střešních instalací ve Střední Evropě.
  • Disponuje vlastními patentovanými nosnými konstrukcemi a dále má vlastní řešení pasivního a aktivního zabezbečení FVE (požární ochrana a monitoring).
  • Tvoří ji přes 62 tisíc solárních panelů a cca 1400 rozvaděčů.

Elektrárna Autokomplex Menčík a.s. v Benátkách nad Jizerou:

  • Střešní FVE se skládá ze 60 solárních panelů na krystalické bázi s celkovým instalovaným výkonem 19,8 kWp.
  • 60 optimalizérů s funkcí bezpečného vypnutí v situaci požáru.
  • Bateriové úložiště o výkonu 30 kW, kapacita akumulátoru 50 kWh.
  • Ostrovní systém využívající aktivně přebytky z FVE (peak shifting) a koordinující výkonnostní špičky (peak shaving).
  • Součástí akce byly testovací jízdy Škoda Citigo iV a Škoda Superb hybrid.
  • Odborný výklad zajistil Martin Panáč ze společnosti Siemens a Zdeněk Kalandřík ze společnosti S.W.H. Group.

Elektrárna FVE Řehoty v Králíkách:

  • Celkový instalovaný výkon je 999 kW.
  • Solární panely jsou umístěny v podílu 40/60 na statických konstrukcích a trackerech (pohyblivých zařízení).
  • Exkurze se zúčastnili také studenti středních škol.

Elektrárna FVE Ostrava-Plesná:

  • Moderní domácnost, která systémově využívá sluneční svit.
  • Solární panely o výkonu 3,6 kW.
  • Sendvičová dřevostavba využívající vodu z vlastní vrtané studny, dále solární ohřev vody s akumulací 250l, plynový turbokotel s vnitřním termostatem a venkovním ekvitermním čidlem, permakulturní přírodní jedlá zahrada s vyvýšenými záhony vybavené vlastní kompostovací sadou.
  • Součástí stavby je nabíjecí stanice pro elektromobily na vlastním parkovišti před domem.
  • Stavba byla oceněna jako vítěz soutěže Obnovitelné desetiletí kategorie Domácnost.
  • Exkurze se zúčastnili také studenti střední školy.

Elektrárna FVE Myštěves:

  • Jedna z největších slunečních elektráren o celkovém výkonu 1,8 MW.
  • Na zelené louce, která je udržována ovcemi.
  • Padesát trackerů (polohovacích zařízení), jež solární panely nastavují do ideální polohy. Na trackerech jsou zároveň umístěny solární koncentrátory (zrcadla) zajišťující více slunečního svitu do panelů.
  • Na pozemku se také nacházejí solární panely nainstalované na dřevěných konstrukcích vlastní výroby.
  • Exkurze se zúčastnili také studenti střední školy.

Ostatní