Inzerce

Co bude za deset nebo patnáct let Babiše ani Schillerovou opravdu nezajímá

7. Říjen 2020
Co bude za deset nebo patnáct let Babiše ani Schillerovou opravdu nezajímá

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer s hrůzou jasně doložil na číslech, že premiér Babiš a ministryně Schillerová dovedou naši zemi do hluboké dluhové pasti a je jim to úplně jedno. Program The Country for the Future, který je součástí inovační strategie ministerstva průmyslu a obchodu, je absolutní výsměch pro jakoukoliv budoucnost v horizontu 10–15 let.

Vláda připravila „velkorysý“ rozpočet

Pro příští rok navrhuje ministerstvo financí schodek státního rozpočtu 320 miliard korun. Odhad nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. To by celkový schodek zvýšilo o dalších 80 miliard korun.

Letošní deficit schválila sněmovna v červenci, z původně plánovaných 40 miliard jej navýšila na 500 miliard korun. Dosud nejvyšší schodek, přes 192 miliard korun, měl český rozpočet po světové finanční a hospodářské krizi. Současný návrh počítá s tím, že celkové příjmy rozpočtu budou včetně evropských peněz 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun.

Plánovaný rozpočet předpokládá růst důchodů, zvýšení platů učitelů – na platy pracovníků ve školství půjde navíc 19 miliard –, vyšší výdaje do zdravotnictví nebo nárůst investic. O miliardu například vzrostou výdaje na vědu a výzkum. Zároveň se očekává pokles daňových příjmů, v důsledku propadu ekonomiky způsobeného koronavirem odhaduje ministerstvo financí výběr daní nižší o 58 miliard korun. Výběr sociálního pojištění se sníží asi o dalších 38 miliard.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové má Česká republika výhodu, že se v uplynulých sedmi letech snížil státní dluh ze 41 procent na 29 procent HDP, a veřejné finance ČR se tak posunuly na čtvrté místo v EU. Zadlužení Česka v poměru k HDP na konci letošního roku bude nižší, než jaké bylo v roce 2013.

Podle Niedermayera jde o dárek pro „vládu sebevrahů“

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer tuto neděli v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce plánovaný rozpočet na příští rok kritizoval. „Ten návrh rozpočtu je pro mě jasný signál, že ani Andrej Babiš, ani paní Alena Schillerová nechtějí být za rok ve vládě,“ konstatoval Niedermayer. Současná vláda podle něj nehledá cesty, jak s celou ekonomikou pohnout kupředu.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová v uvedeném televizním pořadu s Niedermayerem souhlasila. Vyčetla současné vládě, že dosud nepředložila žádný plán, jak ozdravit veřejné finance. Místo toho vláda přišla s návrhem na zrušení superhrubé mzdy, což českou ekonomiku nepříjemně postihne.

Podle Niedermayera vláda, která vzejde z parlamentních voleb v příštím roce, bude skutečnou „vládou sebevrahů“. K moci se dostane poté, co dojde k bezprecedentnímu snížení daní, a v době, kdy ekonomika bude poznamenána krizí. Rozsah deficitu bude tak hrozivý, že bez rázného zvýšení zdanění ho nebude možné dostat pod kontrolu.

„Pochybuji, že se mnoho politiků žene k moci proto, aby záhy udělali velmi nepopulární kroky, a to ve velmi velkém, stomiliardovém rozsahu. Proto bude pravděpodobnější, že vláda zkusí ‚jet na splašeném tygru‘ a nějak ho ukočírovat. Což jen stěží může skončit dobře. V tomto scénáři proto budeme směřovat k vážné krizi,“ píše Niedermayer na stránkách TOP 09.

Jak dále tvrdí, každá další vláda, která přijde po koalici ANO a ČSSD, bude sestavování rozpočtů začínat s velkým dluhem. Pokud ho bude chtít snížit třeba jen o 50 miliard, bude muset snížit důchody plošně o 10 procent nebo navýšit podnikové daně o 80 procent. „To jsou politicky sebevražedná rozhodnutí,“ soudí Niedermayer.

Po nás potopa

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer jinými slovy říká, že premiér Andrej Babiš a jeho ministryně financí Alena Schillerová potopí naši zemi. Po nich zkrátka potopa. Ať se z toho v další dekádě příští vládní kabinety a s nimi my všichni vylížeme, jak umíme. Babiš tvrdí, že z krize se Česká republika „proinvestuje“. Sčítat a odečítat ale umíme snad všichni. Jen růst mandatorních výdajů, s ohledem na jejich plánované zvýšení v řádu desítek miliard korun, zcela znemožňuje jakékoliv prorůstové investice, které by zlepšily život v naší zemi. Jaký asi může být efekt z abstraktního vládního projektu napumpovat do vědy a výzkumu o jednu miliardu korun více než dříve? To nám Babiš a Schillerová skutečně chystají „the country for the future“. Oba tím pouze dávají najevo lhostejnost k tomu, co bude za deset, patnáct nebo dvacet let. Katastrofa ale může nastat již po roce 2023. Už teď je zřejmé, že další, snad nová, „pobabišovská“ vláda nebude hned tak vědět, co si počít s dědictvím, které po sobě v rozpočtové oblasti zanechají Babiš a Schillerová. Lidi, vzpamatujte se!

Připravil Marek Rottenborn


Ostatní