Inzerce

Nemluvte mi o demokracii v Maďarsku

15. října 2020
Nemluvte mi o demokracii v Maďarsku

Nemusíte být fanouškem Věry Jourové, ale v tomto má naprostou pravdu. Maďarsko je pravděpodobně nejvíce zkorumpovaná země EU, která je rozporcována několika oligarchy pod vedením Viktora Orbána a jedné ze svých ministryň Judit Vargaové.

Jourová versus Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval 28. září k odstoupení místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové. Dopis adresoval předsedkyni Komise Ursule von der Leyenové. Podle něj se Jourová dopustila hanlivých veřejných prohlášení o Maďarsku. Místopředsedkyně se obává o osud demokracie a práva v EU, v magazínu Der Spiegel upozornila, že nezávislost médií je podrobována zkoušce v takřka všech unijních státech, ovšem nejviditelněji jsou podle ní ohýbány zásady právního státu v Maďarsku či Polsku. „Stav prostředí sdělovacích prostředků v Maďarsku je alarmující,“ řekla. Poukázala tak na fakt, že velkou část médií kontroluje mediální nadace KESMA, jež je blízká Orbánově vládě. Situace v Maďarsku je podle Jourové natolik vážná, že by to mohlo ohrozit demokracii v zemi. „... maďarská demokracie je nemocná,“ konstatovala Jourová. Von der Leyenová vyjádřila Jourové plnou podporu.

Přes Jourovou Orbán napadl zprávu o stavu práva v EU. Stalo se tak poté, co Jourová coby místopředsedkyně EK pro hodnoty EU předminulý týden představila zprávu o stavu právního státu v zemích EU. Z dokumentu vycházejí maďarská a také polská vláda jako ty, které systematicky usilují o demontáž nezávislých institucí ve svých zemích. Zpráva poslouží jako podklad pro debatu v EU o tom, jak více svázat čerpání evropských dotací právě s dodržováním principů právního státu. Maďaři evropské instituce znepokojují kromě vysoké koncentrace mediálního vlivu také korupcí a bojem proti neziskovým organizacím. Orbán dlouhodobě čelí obvinění z korupčního jednání. Maďarský nejvyšší státní zástupce Péter Polt (z Orbánovy politické strany Fidesz) ale nikdy nezahájil vyšetřování.

Od autority k autoritářství

Orbán je se svou stranou Fidesz od roku 2010 potřetí za sebou premiérem. Fidesz v posledních volbách získala 52 procent hlasů a Orbán prohlásil, že chce vládnout v Maďarsku do roku 2030. Nyní využil koronavirové krize k uzavření hranic a k dalšímu posílení své autoritářské moci. V posledních měsících ovládl největší nezávislý zpravodajský server Index, čímž posílil již tak dominantní úlohu provládních médií a jejich propagandy. Nyní se pokouší získat vliv v budapešťské Univerzitě divadelních a filmových umění, stejně jako už jej získal ve většině uměleckých či akademických institucí v zemi. Podmanil si také justici a změnil volební okrsky ve svůj prospěch. Provládní média zastrašovala a v některých případech i nepřímo vyhrožovala opozičním kandidátům a vedla proti nim negativní kampaně.

Osobní zkušenost s tím, jak to v Maďarsku chodí, získal i náš reportér, který se v říjnu 2019 zúčastnil konference Inspirující Maďarsko. Konference proběhla za přítomnosti maďarské politické i ekonomické elity a jejím cílem bylo „představit jednu z nejvýkonnějších ekonomik Evropy a její inovativní průmyslová odvětví“. Proto byli také pozváni novináři z celé Unie. Orbánova vláda by ráda poopravila nelichotivý obraz, který o ní vytvořila západní média. Tak jako v Maďarsku absentuje kritika tohoto kabinetu, v zahraničí se zase neobjevují jeho kladná hodnocení. I když pár pozitiv by se jistě našlo. K překvapení pozvaných žurnalistů ale nebylo možné politiky či podnikatele bezprostředně oslovit. O rozhovor museli novináři nejdřív oficiálně požádat, ale nakonec byla stejně všechna interview zrušena. Patrně proto, že většina se týkala opozičních politiků. Zahraniční novináři byli doslova šokováni, protože takto vyděšené představitele opozice nikde jinde v Evropě nepotkali.


Maďarská ministryně pro vztahy s EU Judit Vargová

Korupce se stala běžnou součástí života

O korupci v Maďarsku se v Evropě mnoho neví ani nepíše, ačkoli se tam tento nešvar rozbujel pravděpodobně víc než v Rumunsku nebo Bulharsku. Fidesz a Orbánovi spřátelení oligarchové, kteří si rozparcelovali celou zemi, si nemohou dovolit prohrát volby. V opačném případě by to totiž znamenalo otevření všech jejich korupčních kauz a patrně půlka členů strany Fidesz by skončila ve vězení. To samé platí pro Orbána a jeho blízké, ministry apod. Většinou jde o peníze na domácí projekty z evropských fondů. Ukázalo by se, že většina z nich byla rozkradena maďarskou vládní garniturou.

V Maďarsku je běžnou praxí, že zaměstnanec firemního nákupu nebo přímo odpovědný člen vedení společnosti chce nejdříve vědět, jaké výhody bude mít z projednávaného obchodu on osobně, a až pak je ochotný hovořit o dalších parametrech kontraktu. Doslova: „Vaše služba či produkt jsou dobré, ale dejte mi nejprve peníze a pak je můžete dodávat k nám.“ To platí pro státní, ale i soukromý sektor. Průměrná mzda v Maďarsku je totiž daleko nižší než v ČR, a tak se korupce pod vládou strany Fidesz stala všeobecně zavedenou zvyklostí a tolerovanou součástí tamního života.

S korupcí v Maďarsku má zkušenost i provozní ředitel polikliniky Program Health Plus Oldřich Šubrt. „Polikliniku Program Health Plus jsem chtěl otevřít i v Maďarsku. S přípravami jsem strávil dva roky, a odešel jsem. V Maďarsku už překročili určitou hranici, pacienti doktory nezajímají. Nenašel jsem tam lékaře, který by byl ochotný pro mě pracovat za sto dvacet tisíc. Přitom platy v Maďarsku jsou dvakrát nižší než u nás. Všichni berou úplatky, všichni pracují pro firmy, všichni mají pět zaměstnání, kde nedělají často skoro nic,“ konstatoval Šubrt.

Zameťme si ale i před vlastním prahem

Maďarsko je hezká země s bohatou kulturou, bezpečná a rozhodně všichni Maďaři nejsou zkorumpovaní. Bohužel to, co se tam odehrává deset let pod taktovkou strany Fidesz, je pro Evropu stěží představitelné. Opozičním kandidátům a jejich rodinám je doslova vyhrožováno a to samé platí i pro obyčejné lidi, kteří nesdílejí stejný názor jako vládní Fidesz. Tento stát a jeho demokracie je skutečně „nemocná“ a vyléčit pacienta s tak vážnou chorobou bude velice obtížné.

„Navrch huj, uvnitř fuj,“ říkávala moje babička aneb zameťte si před vlastním prahem, milá Emmo. Udržet se u moci za každou cenu, to je, oč běží v Maďarsku, ale to samé bohužel platí i u nás, kde zase vše řídí premiér Andrej Babiš se svým hnutím ANO. I on má své kauzy, se kterými stojí či padá i se svými blízkými spolupracovníky ve vládě.

Připravil Marek Rottenborn

Ostatní