Inzerce

Nabídka nemovitostí i poptávka po nich stále poroste

19. října 2020
Nabídka nemovitostí i poptávka po nich stále poroste

Praha 19.10.2020 – Trh s nemovitostmi je stabilní a vlivem korona virové krize nezaznamenal přílišné změny. Nabídka nemovitostí v rámci celé ČR i Prahy nadále poroste, stejně jako poptávka po nich. V letošním roce by podle developerů měla nabídka nemovitostí v Praze povyrůst dokonce o 2,3 %. Vyplývá to ze Studie developerských společností H2/2020 zpracované analytickou společností CEEC Research.

Developeři očekávají růst nabídky nemovitostí v letošním roce o 1,2 % v rámci celé republiky a o 2,3 % v Praze. Developeři neočekávají, že by se korona virová krize výrazněji projevila na nabídce nemovitostí i v následujícím roce, kde očekávají nabídku dokonce větší než v roce letošním. Pro rok 2021 developeři predikují další růst na straně nabídky nemovitostí, a to o 1,6 % v rámci celé ČR a o 2,5 % v hlavním městě Praze. Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema a.s. k současné situaci dodává, že trh s nemovitostmi je stabilním a výhodným způsobem investice: „Poptávka po bydlení zůstává vysoká. Do budoucnosti lze navíc počítat i se silnějším zájmem ze strany fondů a dalších větších investorů. Investice do rezidenčních nemovitostí jsou dnes jedním z nejvýhodnějších způsobů, kam volné finanční prostředky uložit. Jejich hodnota neustále roste.“

 


Na straně poptávky po nemovitostech developeři očekávají stále růst, ačkoli pro tento rok velmi malý. Poptávka bude podle dotázaných developerů letos ve výši 0,2 %, a to jak v rámci celé republiky, tak v Praze. S vyšší poptávkou ale počítají pro rok 2021, kdy v rámci ČR očekávají poptávku ve výši 1,6 %, v Praze potom vyšší, a to ve výši 1,9 %.

 

Na základě námi provedených výzkumů ohledně nabídky a poptávky po nemovitostech za posledních 5 let se jedná o první situaci, kdy je očekávaná poptávka nižší než nabídka nemovitostí.

Studie developerských společností H2/2020 bude zveřejněna na: www.ceec.eu

Ostatní