Inzerce

Sekta hnutí Ano 2011

28. října 2020
Sekta hnutí Ano 2011

Ministr zdravotnictví Roman Prymula pochybil a to samé platí pro předsedu poslaneckého klubu hnutí Ano Jaroslava Faltýnka. Andreje Babiše vynesly do premiérského křesla především skandály šéfů předcházejících vlád, tedy Mirka Topolánka a Petra Nečase. Tehdy před sedmi lety s takzvanou kauzou Nagyová přetekla poslední kapka. To, co se ale děje nyní, pravděpodobně v mnohém předčí skandální události, které vedly k pádu koaličního kabinetu ODS, TOP 09 a LIDEM – liberální demokraté (původně Věci veřejné) v roce 2013.

V čele exekutivy dnes stojí jeden z největších reprezentantů klientelismu, osoba využívající mezery v zákonech, člověk, který oportunisticky mění svá stanoviska a popírá zjevná fakta. Česká republika je v současné době jedním ze států nejhůře postižených pandemií covidu-19 a následky budou patrně katastrofální. Přitom vládnoucí politikové se chovají tak, jako by nikdo z nich za to nenesl odpovědnost. Nejsou ochotní k sebereflexi, natož k rezignaci. Tváří se, že nekontrolovatelně se šířící druhá vlna je jakýsi přírodní jev, se kterým oni nemají nic společného. Takovým přístupem musí být každý občan v této zemi nejen zklamán, ale přímo znechucen.

Kauzy nejméně stejné povahy jako před lety

Pokud se ohlédneme zpátky do minulosti a připomeneme si předchozí vlády, tedy alespoň ty, které vedli představitelé ODS nebo ČSSD, problémy provázející jejich řízení státu nikdy nenabyly tak destruktivní povahy jako ty současné.

Stačí například uvést případ společnosti Amádeus Real podnikatele Václava Klána, jež získala pozemek u dejvického nádraží o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních. Jediný ucelený nezastavěný prostor v centru Prahy, v docházkové vzdálenosti od Hradu, přímo na lince metra A a také na plánované trati z pražského letiště do centra města. Jeho hodnota se odhaduje až na jednu miliardu korun, ale společnost Amádeus Real jej koupila od tehdejší Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), dnes Správy železnic, pouze za cenu obvyklou. Majetkové záležitosti měl v té době v SŽDC na starost tehdejší náměstek Tomáš Drmola, jeden z nejbližších lidí Jaroslava Faltýnka.

Nebo můžeme zmínit kauzu Stoka, která odstartovala, když policisté nahráli místostarostu Brna-středu za ANO Jiřího Švachulu, jak rozebírá rozdělování úplatků za machinace s nemovitostmi. Kauza postupně zasáhla antimonopolní úřad, miliardové veřejné firmy, syna Jaroslava Faltýnka Jiřího i Prahu. V září se věc teprve dostala před soud.

Stovky mrtvých i ztracených miliard

Babišova interpretace setkání Romana Prymuly s Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem ostravské fakultní nemocnice Jiřím Havrlantem v restauraci Rio’s na pražském Vyšehradě je stěží uvěřitelná. Schůzka se nekonala v Poslanecké sněmovně nebo na ministerstvu zdravotnictví, aby se zabránilo odposlechu. To musí být jasné každému divákovi filmových thrillerů. Podle průběhu interview s Prymulou v posledním diskuzním pořadu ČT Otázky Václava Moravce se mohlo jednat o výměnu ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). S ohledem na majetek, kterým VZP vládne, a její vliv na oblast zdravotnictví jde o jeden z velmi důležitých postů ve státě. Přítomnost Faltýnka v restauraci vzhledem k jeho kauzám hovoří za vše. Ačkoli Babiš tvrdí, že Faltýnek se do takových věci „nemá montovat, že to není jeho byznys“, řada opozičních politiků se shoduje na tom, že Faltýnek je něco jako Babišův „bílý kůň“.

Vládní politici i současná vláda si dělají, co chtějí, bez jakýchkoli obav, že by mohli být voláni k odpovědnosti, ať už politické, nebo dokonce trestněprávní. Babiš nikdy neodstoupí, i když pouze on jako premiér má na svědomí smrt zatím stovek lidí a ztráty ve výši stovek miliard korun kvůli druhé vlně pandemie, kterou tato vláda takzvaných odborníků absolutně nezvládá. Vítejte v banánové republice.

Ostatní