Inzerce

Schillerová a její cár papíru pro rok 2021

18. listopadu 2020
Schillerová a její cár papíru pro rok 2021

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu. Ministerstvo financí odhaduje příjmy ve výši 1488,3 miliardy a výdaje 1808,3 miliardy korun. Počítá se schodkem 320 miliard korun a s investicemi za 186,9 miliardy korun. Ekonomika by měla letos zpomalit o 6,6 procenta, zatímco v příštím roce naopak růst o 3,9 procenta. V tomto rozpočtovém konceptu není zapracováno zrušení takzvané superhrubé mzdy, na druhé straně návrh počítá s příjmy z digitální daně, kterou ještě sněmovna neschválila.

Podle jednoho scénáře České národní banky, který počítá s horším průběhem druhé vlny pandemie a déletrvajícími opatřeními, letos ekonomika zbrzdí o 7,9 procenta. Na druhou stranu v roce 2022 by ekonomika mohla stoupnout až o 6,4 procenta. Poznamenejme ovšem, že tato varianta hospodářského vývoje počítá s tím, že domácí ekonomiku požene v příštím roce vzhůru výrazné ekonomické oživení v eurozóně.

Alternativní scénář centrální banky počítá s přijetím dodatečných rozpočtových opatření, například se zrušením superhrubé mzdy a se zavedením sazeb daně 15 a 23 procent nebo s pokračováním podpory podnikatelům. Podle něj by ekonomika příští rok stoupla o 2,4 procenta a v roce 2022 o čtyři procenta. Pro letošek odhaduje ČNB v tomto scénáři propad stejně jako v základním, tedy o 7,2 procenta.

Z uvedených rozdílných predikcí vývoje ekonomiky je zřejmé, že vláda si nasadila růžové brýle. Její předpověď je více než optimistická. Stejně tak nerealistický je odhad příjmů státní pokladny. V důsledku druhé vlny pandemie covidu-19, která zdaleka nemusela mít tak vleklý a kritický průběh, kdyby toto riziko kabinet takzvaných odborníků hrubě nezanedbal, stát vybere daleko méně daní, než čeká. Do naší redakce přicházejí informace z mnoha menších a středních firem, z nichž vyplývá, že letos se pravděpodobně propadnou do ztráty. Totéž platí pro celou oblast cestovního ruchu a na ni navazujících služeb, pro osoby samostatně výdělečně činné a další. To oněch necelých 150 miliard na příjmové straně rozpočtu podstatně zredukuje. Další položkou, kterou je třeba odečíst, je zdanění superhrubé mzdy. Po jejím zrušení stát přijde asi o 80 miliard.

Velmi stručně, pokud jde o výdaje – 50 miliard hodlá stát investovat do dopravní infrastruktury, přibližně stejně zaplatíme za vítězství nad koronavirem, 35 miliard půjde na vyšší důchody, 31 miliard dostanou navíc učitelé, 10 miliard vojáci na vrtulníky, obrněnce a děla, čtyři miliardy spolkne státní dluh, osm miliard odvody Evropské unii. Dalších 12 miliard představují různé aktivity podporované státem. Miliardu navíc dostane Technologická agentura ČR, tedy celkem pět miliard na firemní výzkum a vývoj. Miliardu si vyžádá sčítání lidu.

Silnice a železnice jsou nezbytným předpokladem pro fungování ekonomiky. Budiž. Vláda ale zjevně nepředpokládá, že sníží výdaje na chod státu. Nezmiňuje digitalizaci státní správy, kontrolu a maximální zefektivnění všech správních procesů. To udělá v krizi každá firma, aby přežila, nikoli však ministryně financí Alena Schillerová. Ta si totiž nikdy nemusela peníze vydělat sama, natož mít zaměstnance a chovat se k nim zodpovědně. Schillerová tvrdí, že míra úsporných opatření ve výši pěti procent provozních nákladů státu byla nastavena tak, aby byla rozpočtově přínosná, ale zároveň nezpůsobila nežádoucí zásahy do akceschopnosti státu, veřejných služeb a zhoršení ekonomických očekávání. Obstála by s něčím takovým před akcionáři?

Podobně je tomu s aplikovanou vědou a výzkumem, ačkoli kabinet Andreje Babiše nemluví skoro o ničem jiném. Ve srovnání se sumou určenou na beton a železo je ona miliarda navíc uboze málo. Přitom chytré investice jsou to jediné, co nás posune dál ve středním i dlouhodobém horizontu – tedy věda + výzkum + vzdělání a samozřejmě inovace ve firmách a vyšší přidaná hodnota finálního výrobku. To je ten správný směr.

Současný trend v průmyslu z pohledu investic je jasně daný: digitalizace, inovace, robotizace, chytrá a úsporná řešení. Zároveň také dekarbonizace a obecně udržitelnost z dlouhodobého hlediska, a to ve smyslu sociálním, ekonomickém i environmentálním.

Nikdo nerozporuje v dané situaci schodkový rozpočet. To ale neznamená, že vláda může vyhazovat peníze na nesmysly, které nebudou mít žádný multiplikační efekt. Proto závěrem připojuji zprávu pro všechny naše čtenáře: Vážení, musíme to prostě ještě vydržet do října příštího roku, protože pak bude tato „vláda odborníků“ vyhnána z ministerských úřadů rychlým krokem. Každopádně nová exekutiva to bude mít s ohledem na situaci, v jaké Andrej Babiš a jeho ministři zanechají naši zemi, velice těžké. Náprava bude možná, ale asi je každému jasné, že na všechno nebudou hned peníze a bude nutné si jasně vytyčit priority.

Připravil Marek Rottenborn

Ostatní