Inzerce

Čeká nás Augiášův chlév

25. Listopad 2020
Čeká nás Augiášův chlév

MPO i ČEZ tvrdohlavě lpí na dostavbě Dukovan

Snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030, jak ho v Bruselu představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, je podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka pro Česko nereálné. Jedním z klíčových pilířů Fondu obnovy, který bude financován ze zhruba 182 miliard korun, jež Česko dostane z Bruselu, by měly být investice do zelených projektů. Z příslušného vládního dokumentu ale vyplývá, že některé projekty se zeleným technologiím nevěnují vůbec, u dalších zatím není jasné, co se bude financovat. Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvana Jirotková, která rozdělování peněz koordinuje, to omlouvá rychlostí zpracování projektů a podobně. Spíš ale asi jde o to, že MPO se k zeleným plánům Evropské komise staví přinejmenším zdrženlivě.

Tento přístup je zřetelný u polostátní skupiny ČEZ, v níž se má zelené energetice věnovat především společnost ČEZ ESCO. Její generální ředitel Kamil Čermák mluví o své firmě jako o lídru v oblasti efektivních, úsporných a ekologicky šetrných řešení pro podniky, obce i stát. Zdůrazňuje hlavně úspory. Zmiňuje i čistou energii, rozuměj tu atomovou, kvalitní život a až v poslední řadě snižování emisí. Čermákovi jde mezi řádky hlavně o jaderný blok – nové Dukovany. Oficiálně za 160 miliard korun, ve skutečnosti za dvojnásobek, protože v dnešní době nikdo neumí postavit nový jaderný blok za rozumné peníze a v rozumném čase. Celá energetická koncepce ČR proto stojí když ne na lži, tak na nerealistických předpokladech.

Zeman by kvůli Dukovanům nejspíš vyměnil i vládu

Zpravodajský portál Seznam Zprávy nedávno přinesl spekulaci o plánu prezidenta Miloše Zemana, jehož podstatou je, že by premiér Andrej Babiš předčasně skončil a místo ministrů ANO a ČSSD by se řízení země ujal úřednický kabinet v čele s ředitelem společnosti ČEZ Danielem Benešem. Zeman to záhy označil za absolutní lež. Ovšem protože víme, jak to u nás chodí, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu.

Beneš je už roky Zemanův kamarád. Daleko nemá k prezidentovi ani předseda komunistů Vojtěch Filip. Ti dva se spolu pravidelně scházejí, mimo jiné kvůli dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany. Tendr má polostátní ČEZ vypsat v prosinci tohoto roku. Zemana, Beneše i Filipa spojují sympatie, i když s různými zdroji, k zapojení Ruska nebo Číny do realizace dostavby. Bezpečnostní informační služba přitom opakovaně varuje před ovlivněním rozšíření jaderné elektrárny ruskými a čínskými agenty ve snaze zajistit energetickou závislost České republiky na obou zemích.

Beneš již dříve řekl, že v zájmu ČEZu je mít v soutěži co nejvíce uchazečů, protože jejich vzájemná konkurence si vynutí lepší nabídku. Zájem o zakázku zatím projevily společnosti Rosatom (Rusko), Westinghouse (USA), KHNP (Jižní Korea), EDP (Francie) a China General Nuclear (Čína). Zeman to po něm zopakoval letos v listopadu. Pokud by Beneše jmenoval do čela úřednické vlády, oba by měli přinejmenším jistotu, že se na tom nic nezmění.

Dukovany by se mohly stát trojským koněm

Poslanec za Pirátskou stranu Jan Lipavský zveřejnil na Twitteru zprávu, že ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo odpovědět na jeho žádost o informace, jak jsou zapracovány bezpečnostní požadavky do dokumentace dostavby Dukovan. MPO to prý zdůvodnilo obchodním tajemstvím a povinností mlčenlivosti. „Považuji to za privatizaci bezpečnosti ČR a nepřijatelný postup,“ napsal Lipavský.

S tím nelze než souhlasit. Politická i ekonomická hra triumvirátu Zeman, Filip a Beneš musí skončit. Není pochyb, že by se dostavba Dukovan společnostmi Rosatom nebo China General Nuclear stala trojským koněm těchto zemí v ČR. Naši energetickou závislost na těchto firmách by pak Moskva či Peking mohly snadno překlopit i do závislosti politické.

Stará škola nás nikam neposune

Lidé ze „staré školy“, jak ve společnosti ČEZ, tak na ministerstvech, neslyší na nové ekonomické a politické výzvy, jako je Zelená dohoda pro Evropu, a nevykazují v tomto směru žádné ambice. Pokud nechceme skončit ve slepé uličce enormního zadlužení a energetické závislosti, je potřeba je příští rok vyměnit.

Generální ředitel společnosti Kofola Jannis Samaras nedávno při jedné z odborných diskuzí na téma zelené energetiky řekl, že ve vládní koncepci se ztrácí. Kofola chce být do roku 2030 uhlíkově neutrální a tento cíl může splnit jen prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie, které se již nyní ekonomicky vyplácí, a proto dávají smysl i do budoucna. Samaras tudíž zdůraznil, že vůbec nechápe, proč náš stát chce stavět nový jaderný blok a jít touto cestou. Jinými slovy s lidmi se zkostnatělým myšlením ve vedení ČEZu i na vládních úřadech se Česka republika v oblasti energetiky nikam dál neposune. Tito lidé nemají dostatečné ambice a starého psa novým kouskům nenaučíš.

Připravil Marek Rottenborn

Ostatní