Inzerce

David Frej: Bez mléka se obejdete

2. Prosinec 2020
David Frej: Bez mléka se obejdete

Mléčné výrobky nejsou k životu potřeba. Všechna zvířata se bez něj v dospělém věku obejdou. Po skončení kojení se deaktivuje gen pro trávení mléčného cukru. Mléko obsahuje alergeny, zejména mléčný cukr laktózu a mléčnou bílkovinu kasein. Větší část intolerance spadá na vrub mléčnému cukru, který v tenkém střevě tráví enzym laktáza. Zda mléko pít a jíst mléčné výrobky, závisí na stavu střeva a mikroflóry. „Nejvhodnější způsob, jak zjistit, zda mléko nedělá člověku potíže, je vyřadit tyto výrobky na dva měsíce z jídelníčku a pak je tam zpět zahrnout,“ popisuje ve své knize Zánět – skrytý zabiják lékař a zakladatel centra alternativní medicíny Advana David Frej.

Podle Davida Freje mléčné výrobky k životu a zdraví nepotřebujeme. Tento lékař tvrdí, že většinu studií, které prokazují prospěšnost mléčných výrobků, nelze považovat za důvěryhodnou, protože je sponzorují výrobci jogurtů. Jak Frej uvádí, jiné studie ukazují na vyšší riziko rakoviny. Konzumace mléka také stojí za obezitou, zejména pokud jde o nízkotučné produkty s obsahem cukrů. „Mléko nechrání před řídnutím kostí, jak prokazují další velké studie, naopak vysoký příjem vápníku zvyšuje riziko zlomenin. Mléčné výrobky navíc obsahují růstový hormon, který zvyšuje riziko rakoviny, například prostaty. Konzumace mléčných výrobků třikrát denně, u dětí i více, jak pediatři doporučují, je cestou k mnoha civilizačním nemocem. Mléčné výrobky způsobují zažívací obtíže vzhledem k nesnášenlivosti mléčného cukru, jsou příčinou akné, cukrovky prvního typu, zhoršují astma, alergie i imunitu,“ tvrdí Frej.

Tuky nejsou škodlivé

Frej dále soudí, že různé mléčné koktejly a nápoje pro děti obsahují až 30 gramů cukru, tedy více než v Coca-Cole. Podle něj nízkokalorické nápoje s mlékem bez cukru, ale s umělými sladidly zvyšují riziko cukrovky. „Odstranění tuku z mléčných výrobků zvyšuje množství kalorií a cukrů. Výroba nízkotučných výrobků započala v sedmdesátých letech s rozšířením nesmyslného názoru o škodlivosti tuků obecně a s propagací hloupého tvrzení, že tuk tvoří v těle tuk. Omezování tuků mělo prokazatelný úspěch v nastartování epidemie cukrovky a obezity. Nízkotučné výrobky s cukrem zpomalují metabolismus a vedou k ukládání nezdravého zásobního tuku, který podporuje chronický zánět,“ konstatuje Frej.

Frej je přesvědčen, že nasycené tuky prospívají zdraví, ačkoli se odborníci, často napojení na potravinářský a farmaceutický průmysl, snažili prokázat opak. „Snížení nasycených tuků a zvýšení sacharidů zvyšuje prokazatelně riziko infarktu myokardu. Škodlivost nasycených tuků a cholesterolu je tak založena na smyšlených a chabých důkazech. Je neuvěřitelné, jak se podařilo tuto lež zakořenit v hlavách většiny populace. Vývojově se nám po skončení kojení vypíná gen pro trávení laktózy, tedy mléčného cukru,“ upozorňuje Frej.

Doporučení, jak konzumovat mléčné výrobky

Frej přesto zcela nevylučuje mléčné produkty z běžné stravy. Doporučuje kvalitní sýr či tvaroh, samotné mléko by mělo být v biokvalitě a nejlépe nehomogenizované. Podle Freje se má přivést k varu a vypít teplé. Do mléka je možné přidat sladké sušené ovoce a cereálie. Mléko lze také konzumovat s vařenými obilninami.

Podle Freje ale není vhodné míchat sýry a jogurty s ovocem. Navrhuje rovněž vyzkoušet lassí, což je čerstvý nápoj z jednoho dílu jogurtu ředěný třemi díly vody se špetkou římského kmínu a špetkou soli, a dále se domnívá, že vhodný je i biotvaroh, čerstvá mozzarella, panýr (čerstvý domácí sýr), sýr ricotta a kozí sýr. Pro lepší stravitelnost a proti zahleňujícímu účinku Frej navrhuje kořenit mléko kardamomem, zázvorem nebo skořicí. Neradí ovšem pít mléko s jídlem nebo s čímkoli slaným nebo kyselým, včetně ovoce.

Připravil Marek Rottenborn

Ostatní