Inzerce

Nejtrapnější politická strana je ČSSD

6. prosince 2020
Nejtrapnější politická strana je ČSSD

Sociální demokraté zůstanou ve vládě do té doby, než skončí nouzový stav. Poté se ČSSD poradí, jak dále postupovat. Ohrozit existenci menšinové vládní koalice by v současné době vicepremiér a předseda socialistů Jan Hamáček považoval za nezodpovědné, diskuzi o předčasných volbách ale označil za legitimní. 

Vedení ČSSD uvažovalo o možném odchodu z vlády už mnohokrát, například když se jí nedařilo prosadit na post ministra kultury Michala Šmardu nebo v situaci, kdy nechtěl rezignovat ministr zdravotnictví Roman Prymula poté, co porušil vládní protikoronavirová nařízení návštěvou restaurace, která měla být zavřená. Nedávno k odchodu z vlády vyzvali sociální demokraty jejich významní členové jako pardubický hejtman Martin Netolický nebo exministr Jiří Dienstbier s tím, že vláda přestala fungovat.

Samé šikovné výmluvy

Socialisté už celkem pravidelně v něčem zásadním s premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem nesouhlasí, teď právě s konstrukcí takzvaného daňového balíčku, který ruší superhrubou mzdu. Vždy si ale najdou nějaký šikovný důvod, proč ze Strakovy akademie nemohou odejít. Momentálně je tou výmluvou tvrzení, že v období pandemické krize nemohou ohrozit fungování našeho státu. To je ale skutečně pouhý alibismus, protože od exekutivy ANO a ČSSD v čase koronaviru už nikdo žádnou pomoc nečeká ani na ni nespoléhá.

Podnikatelé si dokázali poradit sami. Průmyslová produkce v říjnu oproti září vzrostla o 3,0 % a v meziročním srovnání se zvýšila o 1,3 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 5,2 %, přičemž jednoznačným tahounem byla zahraniční poptávka a automobilový sektor, kde produkce meziročně vzrostla o 13,9 %.

Babiš v reakci na Hamáčkova slova o dočasném setrvání socialistů ve vládní koalici uvedl, že ČSSD klidně může vládu opustit ihned. „Nouzový stav ANO zvládne i bez účasti ČSSD v menšinovém kabinetu,“ řekl Babiš. Teď tedy může Hamáček spolu se svou sociálně demokratickou ministryní i ministry ukázat, zda mají odvahu postavit se Babišovi, o kterém šéfka resortu práce Jana Maláčová už v říjnu podle off record záznamu ČT řekla, že „dělá bordel, který všichni slíznou, a je s prominutím debil“.

ČSSD si chce moc naposled užít

Nikdo ale neočekává, že ČSSD doopravdy z vlády odejde. Nejen že k tomu nemá odvahu, ale hlavně si chce udržet ministerské posty co nejdéle. Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly na přelomu listopadu a prosince, pak by si podle volebního modelu agentury Kantar CZ socialisté proti říjnovému průzkumu sice polepšili o 1,5 bodu, ale i tak by měli v listopadu podporu jen 4,5 % voličů a do Parlamentu by se nedostali. Tomu, že by se jim to za rok přeci jen povedlo, věří snad jen oni.

V dubnu Hamáček mluvil o tom, že se projednává možnost využití lidí hledajících práci zejména v zemědělství, kde pracovní síly chybí. Teď by tedy socialisté mohli být konečně něčím užiteční. Totiž tím, že z vládních úřadů ihned zamíří na ta pole, kde asi jejich hlavy i ruce nejvíce chybí. Mohli by tam například dělat strašáky.

Připravil Marek Rottenborn

 

Ostatní