Inzerce

Asi dva tisíce lidí v ČR vlastní majetek v hodnotě poloviny HDP

3. března 2021
Asi dva tisíce lidí v ČR vlastní majetek v hodnotě poloviny HDP

Společnost je možné dělit různě a podle mnoha kritérií. Například loni sociologové ve výzkumu pro Český rozhlas rozdělili českou společnost do šesti společenských tříd. Ptali se celkem 4039 respondentů z více než třinácti set českých obcí a měst. Výzkumníci vyšli z myšlenek sociologa Pierra Bourdieua, který poukázal na to, že kromě příjmu a majetku je pro postavení člověka ve společnosti klíčové jednak to, jaké má kontakty a vazby, jednak jeho kulturní preference.

Náš časopis zvolil zcela jiný, „nevědecký“ přístup. Pouze jsme shromáždili některá veřejně přístupná data a z nich odhadli sociální rozvrstvení občanů České republiky podle toho, kolik jich asi vlastní přibližně podobný majetek nebo má příbuzný měsíční příjem. Česká společnost se nám tak rozdělila na velmi tenkou hladinu nejbohatších, bohatých, nejpočetnější vrstvu těch, kteří nemají existenční problémy, a co do počtu asi poloviční vrstvu těch, co už vážné problémy mají. Střední vrstvu ještě „obalují“ relativně slabší vrstvy vyšší a nižší střední třídy.

Třída nejbohatších

Česká bankovní asociace odhaduje majetek domácností na více než dvouapůlnásobek HDP, tedy zhruba 12 bilionů korun. Podle dat OECD z roku 2017 nejbohatší lidé v ČR vlastní 21,2 procenta z celkového bohatství, tedy cca 2,5 bilionu korun. Z toho letos na 100 miliardářských pozic připadl majetek v hodnotě 1,2 bilionu korun. Poradenská společnost Knight Frank odhaduje počet ultrabohatých lidí s čistou hodnotou majetku nad 670 milionů korun v roce 2019 na 1081 osob. Jejich majetek proto představoval minimálně 724,270 miliardy korun.

Z uvedených skutečností je možné soudit, že třída nejbohatších je v ČR velmi tenká. Tvoří ji přibližně ani ne dva tisíce lidí, kteří však vlastní prakticky polovinu HDP, což bylo v roce 2019 asi 2,7 bilionu korun.

Třída bohatých

V roce 2018 tvořila předproduktivní složka populace ČR (0–14 let) 15,9 procenta všech obyvatel, produktivní složka (15–64 let) 64,5 procenta a poproduktivní (65 a více let) 19,6 procenta. Důchodců a zaměstnanců je v ČR celkem 7,9 milionu, z toho cca jeden milion podniká jako OSVČ. Počet dětí je asi 1,7 milionu. Celkový počet obyvatel představuje číslo 10,6 milionu, tedy zhruba 0,8 milionu nejsou ani zaměstnanci, ani důchodci. Počet podnikatelů se zaměstnanci je přibližně 161 tisíc a každý z nich má majetek menší než 670 milionů korun. To je vrstva bohatých.

Nižší, střední a vyšší střední třída

Podle Českého statistického úřadu je v ČR aktuálně 5,48 milionu pracujících a dle ministerstva práce a sociálních věcí si z toho deset procent s nejvyššími mzdami vydělávalo v soukromých firmách minimálně 52 855 korun. Desetina těch nejhůře placených nacházela na výplatní pásce maximálně 15 182 korun. Rozdíl mezi nimi tak dosahoval 37 673 korun.

Z celkového počtu pracujících si tudíž 0,548 milionu vydělalo více než 52 855 korun a přes půl milionu maximálně 15 182 Kč. Z toho vyplývá, že vyšší střední třídu tvoří cca půl milionu pracujících s měsíčním příjmem nad 50 tisíc korun. Střední třída je podle této logiky nejpočetnější a přestavují ji více než čtyři miliony pracujících s průměrným měsíčním příjmem 30 tisíc korun. Nižší střední třídu představuje půl milionu pracujících s měsíčním příjmem pod 15 tisíc korun.

Nižší třída

Evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že podíl obyvatel ČR ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením činil v roce 2018 12,2 procenta. ČR má 10,69 milionu obyvatel, to znamená, že 1,3 milionu obyvatel je ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. S tím koresponduje také údaj, že v roce 2018 se téměř milion občanů nacházel v exekuci a skoro třetina domácností by nedokázala ze svých úspor pokrýt nečekaný výdaj ve výši 10 tisíc korun. Vedle toho je třeba vzít v úvahu, že v ČR v roce 2019 pobíralo starobní penzi kolem 2,41 milionu lidí. Loni na konci třetího čtvrtletí činil důchod v průměru 12 395 korun.

Podle těchto dat je možné odhadnout, že nejnižší třídu, oscilující na hranici chudoby a sociálního vyloučení představuje v ČR vrstva v počtu asi dvou milionů lidí. Je to tedy druhá nejpočetnější třída v ČR.

Připravil Marek Rottenborn

Ostatní