Inzerce

Vyšší daně ano, ale jenom férově a hlavně ve funkčním státě

4. května 2021
Vyšší daně ano, ale jenom férově a hlavně ve funkčním státě

Musíme zastavit šílený státní dluh a dostat zemi do rozumných rozpočtových kolejí. Garantujeme přitom, že uzdravení státních financí se nebude konat cestou zvyšování daní. Provedeme antibyrokratickou revoluci,“ prohlásil lídr koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a šéf ODS Petr Fiala v úvodu zahájení volební kampaně. Nižšího rozpočtového schodku chce toto uskupení dosáhnout snížením daňových úniků a státních výdajů, nikoli ale výdajů na školství či armádu.

Dostat se z dluhové spirály jen úsporami nedává smysl

Výdaje státu se vyjma krizových let, jako je období pandemie, pohybují přibližně okolo 1500 miliard korun. Podle Tax Justice Network a Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy „uteče“ České republice přes daňové ráje každý rok asi 10 miliard. Z údajů informačního systému plyne, že náklady na správu země činí ročně přes 200 miliard. Aby koalice Spolu výrazně ušetřila, musela by proto ještě redukovat výdaje na zdravotnictví, do sociální oblasti, dopravy, kultury atd. Taková rozpočtová regrese by ale asi vzbudila značný sociální neklid a ten by si – po téměř ročním antivirovém lockdownu – asi žádná příští vláda nepřála. Ať už proto v podzimních parlamentních volbách zvítězí kdokoli, daně bude muset zvýšit.

Nebude mít na vybranou, hospodaření kabinetu premiéra Andreje Babiše loni skončilo nejhorším výsledkem. Bez převodu finančních prostředků z privatizačního účtu v předcházejících letech by byl deficit ještě vyšší. Efekt zvyšujících se příjmů státního rozpočtu způsobený především hospodářským růstem před koronakrizí byl neutralizován navýšením běžných výdajů a nebyl využit ani k nevyhnutelné důchodové reformě, zvýšení úrovně digitalizace a dalším investicím, které by posílily naši konkurenceschopnost. V porovnání s obdobím před deseti lety také stagnovaly výdaje na dopravu, oblast bydlení, komunální služby a územní rozvoj.

Kromě Spolu jsou všichni pro zvýšení daní

Od roku 2013 došlo k nárůstu počtu státních zaměstnanců o necelých 40 tisíc osob a výdajů na jejich platy o 75 miliard korun, ovšem efektivita vládního sektoru se nezvýšila. Je tedy pochopitelné, že v této oblasti budou hledat úspory všechny parlamentní strany. Rychle stoupající zadlužení Česka ovšem vytváří tlak nejen na škrty, ale také na posílení příjmů státu a samospráv. Je to jasné i Pirátům a o daňových úpravách již diskutují. Dosud se však definitivně nedohodli s partnerským hnutím Starostů a nezávislých.

Mezi stěžejní pirátské návrhy patří dočasné progresivní zdanění právnických osob ze současných 19 procent na 25 až 30 procent po vzoru Rakouska nebo Německa. Prostor vidí i ve vyšším zdanění těžby nerostných surovin, kde je sazba těsně pod třemi procenty, přitom v Německu je komerční těžba zdaněna až deseti procenty. STAN žádají nárůst daní z komerčních nemovitostí a zvažují návrat daně z převodu nemovitostí.

Hnutí ANO chystá revize daňového mixu včetně úprav spotřebních daní. Počítá rovněž s pětiprocentní digitální daní, ekologickou daní z plastů a se zvýšením daně z příjmů pro zaměstnance. Sedmiprocentní digitální daň připravují rovněž sociální demokraté a navíc ještě sektorovou daň pro banky a velké společnosti. ČSSD je také pro progresivní zdanění lidí s nejvyššími příjmy a zavedení daně z prodeje i převodu nemovitostí.

Budou se muset zapojit všichni, především ti nejbohatší

Státní finance nejsou v dobré kondici. Informovaní voliči to tuší, a proto je lepší nekalit před volbami vodu a férově přiznat, že se bude muset hledat, jak vybrat do veřejné kasy více peněz. Po všech jalových slibech od předchozích vlád a marných předvolebních proklamacích, které vyhořely hned potom, co se spočítaly hlasy, nyní voliče osloví spíš přímá a pravdivá slova.

My jako redakce jsme již několikrát přinesli články upozorňující na toto téma, např. https://www.reportazezprumyslu.cz/cs/novinky/1466-vitejte-zpet-ve-feudalismu. Nevěříme, že se daně zvyšovat nebudou, protože to ani ekonomicky nedává smysl. Spolu s navýšením příjmů státu je ovšem nutné připravit a uskutečnit radikální změny, které zefektivní správu státu. Stejně tak je nezbytné provést důchodovou reformu. Pokud jde o daně, budou se muset zapojit hlavně ti nejbohatší, protože střední třída, která je dojnou krávou tohoto státu, již nechce a nebude platit vyšší daně než ti, kteří vlastní v Česku největší majetky.


Připravila Lucie Rottenborn



Ostatní