Inzerce

Keto jako lék na Alzheimera

20. září 2021
Keto jako lék na Alzheimera

Konvenční čili západní, a tedy moderní medicína vyvíjí roky lék proti Alzheimerově chorobě. S prodlužováním lidského věku se tato nemoc stává stále větší hrozbou, trpí jí přes 50 milionů lidí. Projevuje se ztrátou nervových buněk v některých částech mozku. Jedná se o nejčastější typ demence, tzn. ztráty kognitivních schopností, u osob starších 65 let – k prvním příznakům patří poruchy paměti, postupně se přidává poškození kognitivních a intelektuálních, ale i fyzických schopností. Americká firma Alzheon českého neurologa Martina Tolara je v poslední fázi klinických testů preparátu ALZ-801, který by měl degenerativním změnám mozku zabránit. Vývoj tohoto léku již stál stovky milionů dolarů. Společnost Alzheon loni získala grant ve výši 47 milionů dolarů na klíčovou fázi testování svého medikamentu ALZ-801.

Paradoxní ovšem je, že způsob, jak vzniku Alzheimerovy choroby předejít, případně ji zastavit, a někdy dokonce i její vývoj zvrátit, je známý řadu let. Metoda je to velmi jednoduchá, dostupná každému. V podstatě se jedná o pouhou změnu jídelníčku.

Jak se lze vyhnout stařecké demenci speciální dietou popsal například americký lékař dr. Eric Berg. Podle něj je příčinou Alzheimerovy choroby poškození spojů (synapsí) mezi neurony, které brání účinně využít glukózy k fungování mozku. V jistém smyslu mozek „hladoví“, trpí nedostatkem energie. V případě zdravého člověka se intenzivní mozková činnost projevuje poklesem obsahu glukózy v čelních mozkových lalocích asi o 10 procent. U osoby, která je postižena Alzheimerovou chorobou, se objevuje nedostatek cukru nejen ve frontálních, ale i parietálních a temporálních lalocích. V důsledku nedostatku energie pak nemocnému člověku selhává paměť a tento stav se neustále zhoršuje.

Glukózu však mohou nahradit ketony. Tyto látky dokážou přemostit poškozené spoje mezi neurony a obnovit přívod energie do postižených částí mozku. Navíc pokud krev obsahuje vedle cukru i ketony, jsou pak přednostně využity k výživě nervové soustavy. Množství ketonů v lidském těle je možné zvýšit snížením obsahu karbohydrátů, půstem, konzumací doplňků stravy, které podporují metabolismus tuků a sacharidů, a užíváním MCT oleje (směs nasycených mastných kyselin), z něhož se v játrech velmi rychle uvolní značné množství ketonů, a podpoří tak mozkovou činnost.

Ketogenní dieta

Tvorbu ketonů v lidském těle ovlivňuje hladina inzulinu. Čím je hladina tohoto hormonu nižší, tím intenzivněji probíhá v organismu spalování tuků a vznikají ketonické látky. A obráceně – hodně inzulinu v krvi znamená, že se přednostně spalují cukry bez produkce ketonů.

Ketogenní dieta je způsob stravování s nízkým obsahem sacharidů, a naopak s vysokým množstvím tuků. Podstatou této diety je, že nutí tělo spalovat tuk, protože se v organismu nachází malé množství sacharidů. Dochází ke ketóze, tedy ke tvorbě ketonů, které slouží jako náhrada cukrů. Ze stravy je potřeba vyloučit potraviny s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou luštěniny, arašídy, ovoce, rýže, ochucené nápoje, sladká jídla, alkohol, pečivo a chléb.

Mezi výrobky, které jsou při keto dietě povoleny, patří potraviny s vysokým obsahem tuků a bílkovin. Mezi ty patří kuřecí, krůtí a hovězí maso, dále ryby a nízkosacharidová zelenina – rajčata, lilek, chřest, brokolice, květák, listová zelenina nebo avokádo. Patří sem i vajíčka, sýry, plnotučné mléko a tvaroh, ale také dýňová či sezamová semínka a ořechy.

Účinek napříč spektrem mozkových onemocnění

Několik studií dokazuje, že keto dieta je velmi účinná při zmírňování a kontrolování záchvatů, které způsobuje epilepsie. V některých případech je účinek dodržování této diety při epileptických záchvatech stejný, jako když pacienti přijímají antiepileptické léky. Potvrzuje to další americký lékař dr. Mark Hyman. „Otázkou není, jakou látku mozek využívá pro svou činnost, ale jestli správně funguje. A s ketony mozek pracuje opravdu skvěle,“ konstatuje Hyman. Jak dodává, tento poznatek přinesla léčba epilepsie, v jejímž rámci byla jednou ze standardních léčebných metod právě ketogenní strava, která obsahovala 70 procent tuku, pět procent sacharidů a 20 nebo 30 procent bílkovin. Podle Hymana má tato dieta pozitivní účinky u všech mozkových poruch. „Viděl jsem to napříč spektrem těchto nemocí, jako například u pacientů s Alzheimerovou chorobou, kteří se už zhoršovali, ale dieta pomohla jejich stav zlepšit. Pokud jde o autistické děti, které mají problémy a jsou rezistentní vůči jiným terapiím, je to jedna z možností, o kterých uvažuji. Domnívám se, že u schizofreniků již existují případové studie s ketogenní dietou,“ říká Hyman.

Ačkoli keto dieta může pomoct při různých onemocněních mozku, nesrovnatelně větší pozornost poutá a nekonečně více peněz se investuje do vývoje farmaceutických produktů. Samozřejmě proto, že ze změny jídelníčku nikdo nezbohatne, kdežto jak napsal časopis Forbes, svatý medicínský grál v podobě léku ALZ-801 může přinést firmě Alzheon astronomické bohatství. Proč dělat věci jednoduše, když se dají dělat složitě a navíc nefunkčně, ale s nehorázným ziskem?

Zdroje:

https://forbes.cz/alz-801-martin-tolar-stoji-pred-jednim-z-nejvetsich-ceskych-uspechu/

https://www.youtube.com/watch?v=XUsTlT9H-Hs

https://www.linkedin.com/pulse/autism-alzheimers-disease-ketogenic-style-diets-w-dr-mark-mutzel-ms

https://highintensityhealth.com/mark-hyman-ketogenic-diets-autism-alzheimers-disease/

 

Ostatní