Inzerce

27. ročník odborné konference Dny teplárenství a energetiky ukázal, že české teplárenství ušlo velký kus cesty. V cíli ale rozhodně není

23. Září 2021
27. ročník odborné konference Dny teplárenství a energetiky ukázal, že české teplárenství ušlo velký kus cesty. V cíli ale rozhodně není

Podobně jako v loňském roce, i letos otevřel konferenci místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Připomněl, že teplárenství se dotýká 1,7 mil. domácností v ČR, což z něj dělá z jeho pohledu nejdůležitější energetickou výzvu do následujících let.

Dobrou zprávou je, že se nám podařilo dostat podporu i do Národního plánu obnovy, rovněž bude možné čerpat z Modernizačního fondu, dostupné jsou i další zdroje,“ připomněl ministr.

Fakt, že využívání energie z uhlí bude utlumováno rychleji, než se očekávalo, rezonoval po celou dobu konání letošní konference. Dalším často skloňovaným slovem byla „taxonomie“, od které se zatím neví, co očekávat. To se týká i případné transformace zdrojů na plyn. „Potřebujeme se dohodnout s Evropskou komisí na taxonomii, zatím ale svádíme litý boj,“ uvedl Karel Havlíček a dodal, že Evropská komise v případě plynu váhá, proto Česká republika musí zajistit spojence.

Předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Tomáš Drápela orámoval tematické zaměření letošní konference slovy: „Vyhráno ještě zdaleka není, protože musíme vše certifikovat v Evropské unii, ale věřím tomu, že finance, které odevzdáváme skrze emisní povolenky, se vrátí do teplárenství, takže bude možné stavět nové zdroje.“ 

Dny teplárenství a energetiky 2021 slova předsedy výkonné rady potvrdily. Objevují se další opatření a doporučení v různých fázích schvalovacích procesů evropského legislativního aparátu. Kromě již mnohokrát zmiňované Zelené dohody, se nově objevily pojemy Fit for 55taxonomie.

Podobně jako loňský ročník, byl i ten letošní poznamenán dozníváním pandemie. I přes předem avizovaná přísná protipandemická opatření důsledně kontrolovaná u vstupu, přišlo 1023 účastníků a své znalosti a zkušenosti předneslo před naplněnými sály na 53 přednášejících.

Střípky mírného optimismu byly znát nejvíce na společenském večeru, který se konal v krásných prostorách olomoucké univerzity. Ale i zde rezonoval při kuloárních debatách skrytý vykřičník. Teplárenství je na dobré cestě, nicméně nástrah a nebezpečí vedoucích ke stabilitě, transformaci a nové éře bez uhlí je mnoho. Je tedy nutné se na jejich řešení připravit a k tomu právě proběhlé Dny teplárenství a energetiky jistě pomohly.


Ostatní