Inzerce

Zebr slaví 30 let od založení, za tu dobu se stal jedničkou na trhu

10. listopadu 2021
Zebr slaví 30 let od založení, za tu dobu se stal jedničkou na trhu

Společnost ZEBR s.r.o. slaví 30. výročí svého založení. Za dobu své existence vždy sázela na vlastní know-how a inovace, jež jsou ve světě žaluzií naprosto klíčové, protože i v této oblasti je co vymýšlet a zákazníci požadují zboží podle nejnovějších trendů.

V Milovicích vyrábějí stroje na žaluzie, které nacházejí uplatnění v desítkách zemí po celém světě. První průmyslový vzor žaluzií tu zaregistrovali v roce 1991, šlo o stroj s výrobním označením SA 25-03. „Na prahu nového tisíciletí jsme spustili výrobu nové generace strojů na výrobu venkovní stínicí techniky, jejíž technologický vývoj má na základě získaných zkušeností každoročně stoupající tendenci. Letos jsme výrobu posílili o tlakové lití zinkových slitin, které využíváme jak pro výrobu našich komponent pro žaluzie, tak i pro zakázkovou výrobu,“ připomíná minulost majitel František Zelinka.

Zebr je v současnosti známý především jako inovativní firma s vlastním know-how, výzkumem a vývojem. Výrobní linky od Zebru jsou výrazně úspornější a mají ekologičtější provoz než konkurence. „Uvědomujeme si, že být inovativní společností neznamená inovovat pouze produkt, ale veškeré technologie a procesy ve firmě, a to neustále. V oblasti našich produktů jsou pro nás největší inspirací samotní zákazníci, kteří za námi přicházejí se svými nápady a vizemi a společně se je poté snažíme realizovat,“ prozrazuje majitel.

Firma je také od roku 2018 součástí Českého optického klastru a zaměřuje se na jemnou mechaniku a optiku. „V Českém optickém klastru spolupracujeme společně s 21 předními firmami a vědeckými či univerzitními pracovišti na zajímavých projektech. Společnost Zebr se zde profiluje jako dodavatel přesné mechaniky a motorizovaných prvků,“ doplňuje Zelinka.

Stroje firmy Zebr jsou dnes instalovány v desítkách zemí po celém světě, uplatnění nacházejí v továrnách ve Střední Americe či Austrálii. Nejvíce zákazníků je z Evropy, tradičně silnými trhy v oblasti venkovního stínění jsou především Německo, Rakousko, Švýcarsko, Portugalsko, Španělsko a Itálie. Zařízení značky Zebr jsou instalovány také v českých firmách. Stroje jsou vyráběny nejmodernějšími technologiemi z těch nejkvalitnějších materiálů, procházejí přísnou výstupní kontrolou a mohou tedy být bez obav instalovány i ve vzdálených oblastech Střední Ameriky či Austrálie.

Do světa míří 80 procent veškeré produkce společnosti. Do budoucna plánuje Zebr další expanzi na zahraniční trhy, lákadlem a zároveň výzvou je pro firmu především Latinská Amerika a Asie. „Úzce a velice úspěšně spolupracujeme s jednotlivými kancelářemi CzechTrade. Ze zmiňovaných oblastí musím vyzdvihnout zejména kancelář v Mexiku, která nám zásadně pomohla při vstupu na tento trh. Svou profesionalitou a znalostí podnikatelského i společenského prostředí nám umožnila překonat počáteční bariéry a taktéž problémy spojené s prvními dovozy,“ chválí spolupráci Zelinka.

Zebr tak denně v praxi naplňuje to, čemu v anglosaském světě říkají giving back to society. „K oblastem, které systematicky podporujeme, patří zejména péče o nemocné a seniory, péče o postižené, práce s dětmi a mládeží, sportovní spolky, kulturní akce a péče o krajinu. V neposlední řadě aktivně spolupracujeme s místními školami a podporujeme nejrůznější projekty technického zaměření,“ vypočítává majitel.

Zcela specifická je pak v podání společnosti z Milovic péče o životní prostředí. „Veškeré odpady, které jsou ve firmě vyprodukovány, třídíme a následně odvážíme k recyklaci. V roce 2019 jsme kompletně přešli na úsporné LED osvětlení. K vytápění a chlazení budov používáme komplexní systém, který je právě kombinací vlastního řízení, využití zbytkového tepla ze strojů, tepelných čerpadel a našich tepelně izolovaných akumulačních zásobníků na teplou i chladnou vodu. Tento systém je oproti klasickým řešením minimálně o 30 až 40 procent méně náročný na spotřebu energie,“ uzavírá Zelinka. 



 


Ostatní