Inzerce

Při obnově těžební techniky ve firmě GRANITA Lomy vsadili na flotilu 11 strojů Doosan

7. února 2022
Při obnově těžební techniky ve firmě GRANITA Lomy vsadili na flotilu 11 strojů Doosan

GRANITA Lomy s.r.o. je jedním z nejvýznamnějších hráčů v těžbě a prodeji drceného kamene v Pardubickém kraji. Vlastní a provozuje 6 lomů, ve čtyřech z nich aktivně těží žulu, diorit, granodiorit a rohozec. Těžba velkého rozsahu se samozřejmě neobejde bez těžké techniky. V posledních letech se vedení firmy rozhodlo pro rozsáhlou obnovu těžebních strojů a vsadilo na značku Doosan. 

Klíčovými vlastnostmi pro výběr strojů byl jejich výkon, ekonomika provozu, spolehlivost a v neposlední řadě pak kvalitní servis. Všechny stroje dodal výhradní importér pro Českou republiku, společnost GARNEA a.s. a servisní služby poskytuje její smluvní partner z Dobré Vody u Hořic, společnost ZTH s.r.o. Pro nákup prvních strojů se ve firmě GRANITA rozhodli již v roce 2019, kdy zakoupili velký nakladač DL550-5 a pásové rypadlo DX380LC-5. Rypadlo slouží jako nosič hydraulického kladiva a jeho úkolem je příprava velkých kusů kamene pro nakládku zajišťovanou nakladačem Doosan. Oba stroje pracují v provozovně ve Chvaleticích. První zakoupený nakladač má v současnosti již 4000 mth a slouží ke spokojenosti obsluhy i majitele, který se rozhodl pro pořízení dalších strojů Doosan. Těch má dnes GRANITA Lomy k dispozici celkem 11, jedná se převážně o největší prodávaná rypadla a nakladače ve své třídě.

Kamenolom Chvaletice sází na efektivitu a úspornost

Chvaletická provozovna je největším lomem firmy. Nachází se mezi Kolínem a Pardubicemi a disponuje dobrou dopravní obslužností ze silnic I. a II. třídy. I proto se zde těžil kámen pro velké projekty typu dálnice D35 či D11. Těží se zde žula, resp. hlavním horninovým typem v lomu Chvaletice jsou středně zrnité biotitické žuly. Těžba probíhá klasicky odstřelem skály a následným zpracováním kamene. A zde přichází na pomoc stroje Doosan. Ve Chvaleticích jich mají hned pět. Zmíněné rypadlo DX380LC-5 dvakrát – po roce si pořídili ještě jedno stejné. Letos přibyla skutečně těžká váha – 50tunové rypadlo DX490LC-5. To stihli již řádně prověřit, aktuálně má odpracováno přes 1 100 mth. V tandemu s rypadly pracují velké nakladače, zmíněný DL550-5 je druhý největší stroj ve své třídě s provozní hmotností přes 30 tun a objemem lžíce více než 5 m3. Aby šla práce od ruky ještě lépe, má pomocníka v podobě modelu DL420CVT-5. Jedná se o velmi úsporný model, který významně šetří palivo.

„S naším posledním přírůstkem, velkým těžebním rypadlem DX490LC-5, je radost pracovat. Se lžící 3 m3 je to pořádná posila, těžba je nyní daleko efektivnější. Síla rypadla i jeho spolehlivost jsou zcela bez výhrad,“ říká Tomáš Dunda, vedoucí provozovny Chvaletice, GRANITA Lomy.

Použití DL420CVT-5 snižuje náklady na palivo až o čtvrtinu

Model DL420CVT-5 do Chvaletic zakoupili koncem roku 2019 a nyní má odpracováno již přes 3000 mth. Je vybaven převodovkou s plynule měnitelným převodovým poměrem (CVT), která je výsledkem permanentní kombinace hydraulické a mechanické technologie zajišťující hladkou a plynulou změnu otáček. Díky tomu může model DL420CVT-7 automaticky přecházet z hydrostatického výkonu při nízkých otáčkách na mechanický systém a pracovat při vyšších otáčkách.

Plný jízdní rozsah, dopředu a dozadu, řídí systém CVT. Nízké otáčky motoru zajišťují vysokou účinnost a nejvyšší pohodlí při řízení, a to bez ohledu na trakční rychlost. Technologie plynule měnitelného převodového poměru s dělením výkonu usnadňuje jemnou kontrolu pohybu díky hydrostatické části. Díky systému CVT dosahuje úspory paliva až 15 %.

„Servis všech strojů pro nás velmi kvalitně zajišťuje firma GARNEA, od které máme prodlouženou záruku na stroje 5 let / 10 000 Mth.  Jsme rádi, že jsme se rozhodli pro stroje Doosan, protože se na ně můžeme plně spolehnout,“ uzavírá vedoucí provozovny Chvaletice Tomáš Dunda.

Těžební stroje v lomu Chvaletice:

DX380LC-5, 1278 mth – srpen 2019

DX380LC-5, 1869 mth – říjen 2020

DX490LC-5, 1163 mth – květen 2021

DL420CVT-5, 3476 mth – prosinec 2019

DL550-5, 4307 mth – červen 2019

Pro více informací o stavebních strojích Doosan navštivte www.doosanequipment.eu, nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. na www.garnea-stavebni.cz.






Ostatní