Inzerce

Ekologie a udržitelnost jsou pro DB Schenker nezbytností

9. května 2022
Ekologie a udržitelnost jsou pro DB Schenker nezbytností

Logistická společnost DB Schenker letos slaví 150 let svého působení na světovém logistickém trhu. Ten se za tu dobu přirozeně změnil a do popředí se zejména v posledních letech staví důraz na udržitelnost a ekologická řešení. DB Schenker se za tu dobu také proměnil – povozy tažené koňmi nahradily moderní, plně elektrické distribuční vozy nebo nákladní drony. V roce 2022 si DB Schenker připomíná nejen výročí svého založení, ale také jasný závazek podporovat ekologická a udržitelná řešení, která si dnešní doba a naše planeta žádají.

Společnost DB Schenker jako evropský lídr v poskytování logistických služeb vnímá svůj závazek k udržitelnosti a péči o životní prostředí jako jednu ze svých klíčových priorit, a proto se společnost zavázala k aktivní ochraně životního prostředí. Ve své činnosti tak klade důraz na poskytování tzv. zelené logistiky a nastavuje vysokou laťku pro zefektivnění přeprav a udržitelného využívání dostupných zdrojů.

CO2 neutrální přepravy na silnici i ve vzduchu

Snižování emisí skleníkových plynů patří k dlouhodobým cílům udržitelnosti DB Schenker. „Globální objem nákladních přeprav roste, a proto považujeme za přirozené, že emise CO2 je nutné v rámci možností snižovat,“ říká Tomáš Holomoucký, ředitel společnosti DB Schenker. Zapojit se mohou i zákazníci společnosti DB Schenker, kterým firma nabízí možnost vybrat si variantu přeprav mimo jiné i podle její možné ekologické zátěže. Používá k tomu měrnou jednotku ECO2Phant, která odráží spotřebované emise CO2 během přeprav. Je možné zajistit i přepravy s nulovou uhlíkovou stopou.

Služba econeutral pak umožňuje kompenzovat uhlíkovou stopu finanční podporou ověřených ekologických projektů s certifikací CDM, které umožní snížit emise, jež vznikají třeba i na druhém konci světa. Partnerem společnosti DB Schenker je v rámci tohoto projektu evropská nezisková organizace Atmosfair, která se věnuje propagaci, rozvoji a financování obnovitelných zdrojů energie ve více než 15 zemích světa.

Snížení uhlíkové stopy se však netýká jen silniční přepravy. Do iniciativy za uhlíkově neutrální leteckou přepravu se k DB Schenker a Lufthanse Cargo připojila i společnost Nokia. Globální poskytovatel telekomunikačních sítí pomocí spolupráce s předními logistickými hráči a využití udržitelného leteckého paliva (sustainable aviation fuel, SAF), vyrobeného z odpadních a zbytkových surovin, na letecké lince prakticky snížil uhlíkovou stopu na nulu.

Na udržitelné letecké palivo ve spolupráci se společností DB Schenker a Lufthansou Cargo vsadil také výrobce elektroniky a počítačových technologií Lenovo, který se rozhodl tímto způsobem přepravovat ze Šanghaje do Frankfurtu nad Mohanem 20 tun zboží týdně. Náklad tvoří primárně notebooky a počítače pro soukromé i firemní uživatele a v současnosti se jedná se o jediný pravidelný charterový spoj na světě, který využívá výhradně udržitelné letecké palivo. Od navázání spolupráce se firmě DB Schenker a Lufthanse Cargo podařilo ušetřit až 31 tisíc tun CO2, a společnosti se proto rozhodly v iniciativě pro dekarbonizaci leteckých přeprav společně pokračovat minimálně do října 2022.

Budoucností je elektrický vozový park

Zkraje roku 2022 uzavřeli DB Schenker a poskytovatel užitkových elektrovozů Volta Trucks partnerství s cílem urychlit elektrifikaci vozového parku logistické společnosti. Na jaře a v létě 2022 DB Schenker v rámci partnerství otestuje první prototyp e-kamionu Volta Zero. Ten se zatím používá v evropských terminálech společnosti DB Schenker k přepravě zboží z distribučních uzlů do center měst a městských oblastí. Testy budou probíhat v reálném provozu na deseti místech v pěti zemích a vzniklé poznatky budou zapracovány do sériové výroby 1470 nových vozidel.

„Partnerství se společností Volta Trucks nám umožňuje výrazně zvýšit tempo elektrifikace našeho vozového parku a investovat do ekologičtějších přepravních řešení. Je to velký krok kupředu k našemu cíli uhlíkově neutrální logistiky,“ komentuje partnerství Cyrille Bonjean, výkonný viceprezident pozemních přeprav společnosti DB Schenker pro Evropu.

Na loňské Mezinárodní letecké konferenci v Berlíně společnosti DB Schenker a Volocopter představily nákladní dron VoloDrone a úspěšně předvedly první zátěžový test v simulovaném provozu. Dron umožní dopravit náklad na těžko dostupná místa, a nabídne tak zákazníkům možnost rychlé a bezemisní letecké přepravy zboží.

VoloDrone je nákladní dron poháněný bateriemi a dokáže přepravit až 200 kg nákladu na vzdálenost 40 km. Samotný dron váží přes půl tuny, v průměru měří 9,15 m a je vysoký 2,15 m. Osmnáct elektrických motorů a rotorů umožňuje v režimu VTOL dronu vertikálně startovat i přistát. „Naši zákazníci chtějí rychlá, udržitelná a inovativní řešení pro své dodavatelské řetězce. Pokud je infrastruktura pro konvenční dopravní prostředky přetížená nebo nevyhovující, nabízejí nákladní drony možnost přehodnotit logistické plány. Možnosti využití v logistice jsou neomezené,“ vysvětluje Jochen Thewes, generální ředitel společnosti DB Schenker.

150 let v duchu pohybu pro dobrou věc

Do oslavy výročí 150 let společnosti DB Schenker se mohou zapojit i samotní zaměstnanci prostřednictvím interní aktivity „Leading the Way Challenge“. Pracovníci po celém světě mohou pomocí mobilní aplikace sledovat své uběhnuté nebo ujité kilometry a další fyzické aktivity, za všechny započítané sportovní aktivity následně DB Schenker věnuje finanční příspěvek pečlivě vybraným charitativním organizacím. V prvním čtvrtletí letošního roku poputuje příspěvek organizaci WeForest, která se zaměřuje zejména na podporu výsadby stromů a zachování lesů v Brazílii a Etiopii. Další charitativní projekty podpoří ochranu oceánů a čistého ovzduší nebo různé společenské iniciativy. „Nejen v našem jubilejním roce chceme trend udržitelnosti a ohleduplnosti posouvat ještě dál tím, že budeme klást důraz na inovace pro udržitelnou budoucnost,“ vysvětluje Tomáš Holomoucký, ředitel společnosti DB Schenker v České republice.


















 


Ostatní