Inzerce

Toray chystá v Prostějově start netkané textilie Airlite

1. června 2022
Toray chystá v Prostějově start netkané textilie Airlite

Společnost Toray Textiles Central Europe s.r.o. (TTCE) zahájila letos v březnu ve svém výrobním závodě v Prostějově instalaci nové linky na produkci netkané textilie s obchodním názvem Airlite. Ta se aplikuje jako zvukověizolační materiál v automobilovém průmyslu. Používají jej  nejenom korejské automobilky Hyundai a Kia, ale i další výrobci automobilů po celé Evropě i ve světě. Na některé podrobnosti jsme se zeptali manažera projektu Jaroslava Skoupila.

Firma TTCE investuje do projektu výroby netkané textilie Airlite v Prostějově celkově asi 180 milionů korun. Japonská mateřská společnost Toray Group se rozhodla pro svou další expanzi v České republice ve stávajících prostorách prostějovského závodu. Od další diverzifikace svých výrobních aktivit očekává zvýšení odolnosti vůči turbulentním změnám na trzích a ve světě obecně. Předpokládá také, že se jí tímto krokem podaří zkrátit dodavatelský řetězec a získá nové zákazníky, a to nejen v automobilovém průmyslu. Díky intenzivnímu vývoji a výzkumu je totiž tento materiál možné použít i v jiných industriálních oblastech.

Netkaná textilie Airlite pohlcuje zvuk lépe než jiné materiály. Jedná se jak o materiálovou, tak i o technologickou kombinaci, která umožňuje dosáhnout unikátních vlastností tohoto výrobku oproti klasické netkané technologii. Cílem jejího dalšího vývoje je zejména využití materiálů šetrných k životnímu prostředí a zaměření na cirkulární ekonomiku.

Výroba bude zahájena ještě letos

Plná produkce netkané textilie Airlite ve společnosti TTCE byla původně plánována od začátku roku 2023, ale kvůli velmi vysokým cenám námořní dopravy si zákazníci přejí, aby výroba byla v Česku spuštěna mnohem dříve. Na kompletaci nové linky v Prostějově se podílejí technici dodavatelských firem a specialisté sesterské pobočky TAK z Jižní Koreje. V jihokorejské pobočce Toray se netkaná textilie Airlite vyrábí od roku 2013. Tam také absolvovalo školení jádro budoucího týmu pro obsluhu a údržbu tohoto unikátního zařízení. Celá technologie je vyrobena na zakázku na základě vývoje v korejské pobočce. Vnitřní část materiálu je vyrobena technologií meltblown a následně je z obou stran kryta materiálem vyrobeným technologií spunbond.

Předpokládaná kapacita první fáze výroby je sto tun netkané textilie měsíčně. Ta bude v počáteční etapě produkce směřovat zejména k dodavatelům automobilek Kia a Hyundai, ale cílem je samozřejmě dodávat textilii Airlite všem významným automobilkám na evropském trhu.

Rozšíření výroby v Prostějově o produkci textilie Airlite si vyžádá asi dvacet nových pracovních míst. Jedná se o pozice jak k obsluze výrobní linky, tak technicko-hospodářské a logistické. Pro nové pracovníky společnost TTCE připravila širokou nabídku benefitů, která je standardem pro všechny její provozy.




























 


Ostatní