Inzerce

Značka Kasi – synonymum pro nová, efektivní řešení

9. Červen 2022
Značka Kasi – synonymum pro nová, efektivní řešení

Firma KASI, spol. s r. o., působí na trhu už od roku 1992. Za tu dobu se stala největším středoevropským výrobcem kanalizační litiny a tím i jejím největším dodavatelem pro stavbu českých dálnic. Výrobky společnosti Kasi jsou dodávány i na trhy, mezi kterými nechybí Německo, Švýcarsko, Polsko, Nizozemsko a další evropské státy. V termínu 30. 5. až 3. 6. byla společnost Kasi prezentovat svoje výrobky na největším specializovaném veletrhu IFAT v Mnichově.

Společnost Kasi pokrývá svou činností celý výrobní řetězec od návrhu a vývoje nových výrobků přes přípravu modelů až po kompletní výrobu včetně povrchové úpravy. Hlavním zaměřením je výroba a prodej kanalizačních poklopů, vyrovnávacích prstenců, vtokových mříží, kanalizačních stupadel, sestav uličních vpustí či doplňkových prvků pro kanalizační systémy. S kanalizačními poklopy a mřížemi od společnosti Kasi je možné se setkat v celé Evropě od pěších zón přes silnice a dálnice až po letištní plochy. Díky svému technologickému vybavení je společnost schopná rychle reagovat na specifické požadavky zákazníků při dodávkách poklopů s konkrétními znaky a jmény měst nebo společností.

Firma Kasi vyrábí také speciální šachtové poklopy pro odlučovače ropných látek a nabízí kompletní sortiment prvků uličních a dvorních vpustí od betonových prvků přes vtokové mříže až po kalové koše určené k zachycování nečistot. Souvisejícím doplňkovým zbožím, které společnost Kasi dodává, jsou kanalizační stupadla, hmoždinky a šachtové přechodky či vysokopevnostní malty používané při osazování vyrovnávacích prstenců i poklopů.

Vývoj všech těchto prvků probíhá v sídle společnosti v Přelouči. Za tímto účelem zde společnost s přispěním Evropské unie vybudovala nové vývojové centrum, kde se nachází nejen konstrukce, ale i zkušebna výrobků. Výrobky jsou navrhovány s využitím konstrukčního SW Autocad Inventor. Takto jsou vytvářeny nejprve vlastní počítačové modely poklopů nebo mříží a následně jsou z těchto modelů připravovány podklady pro výrobu modelových zařízení.

Zkušebna nově umožňuje testování nejen statické únosnosti, ale její součástí je i zkušební polygon schopný simulace provozního zatížení mříží a poklopů po instalaci do vozovky. K rozměrovým měřením při kontrole nových produktů jsou využívány nejen klasické měřicí metody, ale i moderní skener, s jehož pomocí je možné porovnání CAD modelu vytvořeného v počítači se skutečným tvarem výrobku v kterékoli fázi jeho výroby.

Všechny produkty podléhají důkladné výstupní kontrole a předepsaným laboratorním zkouškám, které provádí firemní laboratoř ve spolupráci s Technickým a zkušebním ústavem stavebním Praha a dalšími technickými zkušebnami v Německu i Rakousku. O kvalitě výroby svědčí jednotlivé certifikáty.

Slévárenská výroba

Díky rostoucím prodejům došlo v roce 2009 k rozhodnutí postavit novou slévárnu v Novém Bydžově. Vznikla tak jedna z nejmodernějších sléváren v Evropě s roční kapacitou až 18 tisíc tun odlitků. Výrobní formovací linka od společnosti Heinrich Wagner Sinto ZFA-SD5 je schopná vyrobit až 215 kusů pískových forem za hodinu, do nichž je možné odlít šest tun roztaveného kovu. Díky nejmodernějším zařízením se společnosti daří neustále zvyšovat přesnost a kvalitu výrobků kanalizační litiny až do světlosti kanalizačních šachet DN600. Do této výroby instalovala společnost i do té doby nepoužívanou technologii nanášející na dosedací plochy mezi rám a víko polyuretanovou vrstvu, která brání styku kov na kov a lépe tlumí dynamické rázy vznikající při přejezdu zejména nákladní dopravy.

V roce 2019 realizovala společnost Kasi svůj zatím největší investiční projekt, kterým byla výstavba další slévárny určené pro výrobu odlitků až o rozměru 1200 × 1200 mm. Tato velikost odlitků umožňuje vstup na trh s poklopy se světlostí DN800 a dále i poklopy určenými pro kolektorové šachty. Ve spolupráci se švýcarským partnerem bylo dosaženo hodinové výrobní kapacity až 115 forem a 12 tun odlitků. K tomu společnost Kasi vyvinula a zprovoznila čtyři pracoviště pro robotické broušení.

Vzhledem k neustálému tlaku na zvyšování kvality povrchové úpravy kanalizačních poklopů byla do projektu zařazena i moderní lakovací linka používající práškové barvy. Na základě zkušeností s těmito technologiemi zaměřila společnost Kasi pozornost i na svou první slévárnu v Novém Bydžově. V roce 2021 byly ve spolupráci se společností Surfin uvedeny do provozu nová prášková lakovna, tři pracoviště robotického broušení, obrobna a automatizovaný sklad hotových výrobků a polotovarů.

Další oblastí, kde bylo nutné posunout technickou a kvalitativní úroveň, byla betonárna v Přelouči. V betonárně je v současné době dokončován projekt, který zahrnoval výstavbu nové haly s automatizovaným skladem pro 1400 palet, halu armovny s instalovaným automatem pro ohýbání ocelových výztuží a jejich svařováním a nově bylo do této haly přesunuto i ohýbání jader pro kanalizační stupadla.

V dubnu 2021 došlo také k zásadní modernizaci betonárny. Součástí rekonstrukce byla výstavba dvou retenčních nádrží s celkovým objemem 300 metrů krychlových, do nichž je svedena voda ze střech výrobních hal, která je následně využívána ve výrobě.

Nyní je v přípravě linka na výrobu prvků z SCC betonů, kde bude možné zpracovávat odpadní písek vznikající v obou slévárnách. Dalším připravovaným projektem je instalace fotovoltaických panelů nad venkovní skladovací plochou.







Ostatní