Inzerce

Continental: Z výrobních linek už sjíždějí pneumatiky z PET lahví. Dostupné budou i v Česku

29. Září 2022
Continental: Z výrobních linek už sjíždějí pneumatiky z PET lahví. Dostupné budou i v Česku

Continental začal ve výrobě vybraných modelů pneumatik používat materiál z recyklovaných PET lahví. S pomocí technologie ContiRe.Tex vyrábí německá společnost ve vybraných rozměrech letní pneumatiky EcoContactTM 6, PremiumContactTM 6 a celoroční pláště AllSeasonContactTM. V České republice budou dostupné od druhého kvartálu roku 2022.

Technologie ContiRe.Tex je založena na tzv. upcyklaci (zhodnocení) opětovně zpracovaného polyesteru získaného z PET lahví. Výhodu nově vzniklého materiálu, který nahrazuje tradičně používaná vlákna, je jeho trvalá udržitelnost. Jeho použití zároveň nijak neovlivní ani výkonost, ani bezpečnost pneumatik. Laboratorní testy i testy pneumatik prokázaly, že vlákna ContiRe.Tex mají stejnou kvalitu, pevnost v tahu, tepelnou stabilitu a další vlastnosti jako dosud používaný materiál. Společnost Continental tímto naplňuje svůj cíl do roku 2050, totiž používat při výrobě pneumatik výhradně udržitelné materiály, čímž mimo jiné podporuje své úsilí o dosažení cirkulární ekonomiky.

Všechny pneumatiky vyrobené technologií ContiRe.Tex, představené v minulém roce, nesou na bočnici speciální logo. To poukazuje na skutečnost, že pláště obsahují recyklované materiály. Na výrobu jedné sady pneumatik se spotřebuje přibližně čtyřicet PET lahví. Přesné množství recyklovaného materiálu závisí na typu a velikosti pláště.

„V oblasti automobilové dopravy lze snižovat dopad na životní prostředí i výběrem správných pneumatik. Nejde přitom jen o obutí, které dokáže snižovat spotřebu pohonných hmot, ale také o produkty vyrobené z udržitelných materiálů. Pilotní zařazení technologie ContiRe.Tex do sériové produkce znamená pro Continental velký mezník na cestě k dosažení uhlíkové neutrality a také splnění cíle do roku 2050 používat ve výrobě výhradně udržitelné materiály,“ říká Magda Nagy, ředitelka divize marketingu ve společnosti Continental Barum s.r.o.

V současné době se pneumatiky Continental, obsahující upcyklovaný materiál, vyrábějí v závodě v portugalském Lousadu. S využitím polyesteru získaného z PET lahví zde vznikají vybrané rozměry letních plášťů EcoContactTM 6, PremiumContactTM 6 a celoročních AllSeasonContactTM. Na českém trhu budou pneumatiky Continental vyrobené technologií ContiRe.Tex v prodeji exkluzivně na portálu Pneuboss.cz od druhého kvartálu roku 2022.

„Jsme opravdu rádi, že můžeme našim zákazníkům nabídnout pláště Continental, které obsahují materiál z recyklovaných PET lahví. Počet motoristů, pro které je při nákupu rozhodujícím faktorem ekologie, neustále přibývá. Věříme, že se pneumatiky s revoluční technologií ContiRe.Tex brzy stanou velmi oblíbenými,“ dodává Petr Marek, zástupce společnosti Tasy, která provozuje internetový obchod Pneuboss.cz.

Continental AG

Continental vyvíjí pokrokové technologie a nabízí služby pro udržitelnou a provázanou mobilitu lidí a jejich majetků. Technologická společnost, založená roku 1871, nabízí bezpečná, účinná, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. V roce 2021 dosáhla společnost Continental obratu 33,8 miliardy eur a v současné době zaměstnává více než 190 tisíc zaměstnanců v 58 zemích světa. Osmého října 2021 společnost oslavila 150 let od svého založení.

Divize pneumatik má v současnosti 24 výrobních a vývojových míst po celém světě. Jako jeden z předních světových výrobců pneumatik, který zaměstnává kolem 57 tisíc zaměstnanců, generovala v roce 2021 tržby ve výši 11,8 miliardy eur. Continental se v oblasti výroby pneumatik řadí mezi technologické lídry a nabízí širokou řadu produktů pro osobní i nákladní vozy a pro jednostopá vozidla. Prostřednictvím neustálých investic do výzkumu a vývoje zásadním způsobem přispívá k zajištění nákladově efektivní a ekologické mobility zákazníků. Portfolio divize pneumatik obsahuje také služby zaměřené na obchod s pneumatikami a jejich použití ve flotilách, stejně jako digitální systémy řízení pro pneumatiky nákladních vozidel.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Jičíně, Otrokovicích, Ostravě a Horšovském Týně. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen a Dolné Vestenice. Koncern Continental AG zaměstnává v České republice a na Slovensku na 17 200 zaměstnanců. Do portfolia společnosti patří pneumatiky značek Continental, Barum, Semperit, Matador a General Tire.











Ostatní