Inzerce

Čas vzlétnout

7. října 2022
Čas vzlétnout

Časomíry inspirované světem aviatiky patří mezi nejžádanější na trhu. Pilotní hodinky vypoví o svém majiteli mnoho. Třeba to, že jsou pro něj důležité jeho kořeny, a také to, že má vztah k létání. Tady jsou čtyři novinky letošního roku, které patří nejen na zápěstí pilotů či milovníků letecké techniky.



Rolex:
Air-King

Model byl poprvé představen v roce 1958, a i když patřily hodinky Air-King mnoho let pod řadu Oyster Perpetual, považujeme je za ikonickou časomíru napříč odvětvím. Až v poslední dekádě se vymanily z područí kolekce a mají vlastní stejnojmennou linii, kde jsou ovšem samy. Ano, mají unikátní a naprosto výsadní postavení, což je výjimečné.

Hodinky používali letci v Evropě i v Americe, za velkou louží je dokonce dostávali piloti Pan Am při odchodu ze služby k výsluze. Hodinky letos získaly nový vzhled, tou nejvýznamnější změnou je nula před číslicí pět na číselníku. Spory o této nule vedou laici i odborníci mnoho let. Zásadní prvky, jako jsou trojúhelník na dvanáctce či výrazná minutová škála a luminiscence, nezmizely. K výraznému vylepšení došlo uvnitř hodinek. Ty nejnovější jsou nyní poháněny automatickým kalibrem se sedmdesátihodinovou rezervou chodu, což znamená, že když si hodinky v pátek po práci sundáte a v pondělí ráno je nasadíte, půjdou. A půjdou velmi přesně. Rolex je značka s nepřísnější kalibrací strojků, a tak se její mechanismy mohou zrychlovat či zpožďovat pouze o dvě sekundy za den.



Breitling:
Navitimer

Navitimer je pojem známý mezi letci již sedmdesát let. Kulaté logaritmické pravítko, které umožňovalo pilotům vypočítat zásadní údaje, a kontrolovat tak palubní data, neměly v roce 1952 žádné jiné náramkové hodinky. Navitimery ukazovaly průměrnou rychlost, vzdálenost od startu, spotřebu paliva či letovou hladinu.

Nové modely Navitimer B01 Chronograph vycházejí z ustálených designových kódů původních hodinek, ale při bližším ohledání si všimneme několika vylepšení, hodinky také sedí na zápěstí lépe než kterýkoli z dřívějších modelů. Plošší logaritmické pravítko a vypouklé sklíčko jim dodávají kompaktnější profil. Skrze zadní stranu pouzdra je nyní možné obdivovat automatický manufakturní strojek B01 s chronografem (stopky). Jde o přesný chronometr certifikovaný COSC s rezervou chodu zhruba sedmdesát hodin a s pětiletou zárukou. Změny se dočkalo i umístění okénka s datem, to se nyní nachází v okénku sčítače chronografu na pozici šesté hodiny. Navitimery jsou k dispozici ve třech rozměrech pouzdra: 46, 43 a 41 mm, to nejmenší sluší i dámskému zápěstí. Pouzdro je vyrobeno z oceli, případně červeného zlata a doprovází je hned několik atraktivních barev řemínků, ale i číselníků. Volit můžeme mezi měděnou, stříbrnou, černou, ale i zelenou a modrou.



IWC:
Pilot’s Watches

Možná jste si jich všimli na zápěstí kadetů Top Gun ve stejnojmenném hollywoodském trháku. Všichni včetně hlavního představitele v podání Toma Cruise nosí hodinky od švýcarské značky IWC z kolekce Pilot’s Watches. Linie je rozsáhlá a vybere si v ní každý fanoušek vzdušných sil. Mezi nejnovější přírůstky patří titanový a bronzový model Big Pilot’s Watch 43 Spitfire. Pouzdro těchto pilotek může být lehké jako „pírko“. Jsou-li vyrobeny z titanu, můžete je nosit denně a v ničem vás neomezí. Bronz je mnohem zajímavější materiál, rád oxiduje a vlivem prostředí získává časem patinu. Maskulinní vzhled obou modelů podporuje kožený řemínek s druky, velká korunka je stejně jako trojúhelník na dvanáctce symbolem pilotek. Oba prvky vycházejí z designové předlohy původních vojenských hodinek z roku 1948. Zvětšená korunka dobře posloužila pilotům, kteří si nastavovali čas v rukavicích, trojúhelník pomáhal při zhoršené orientaci ve vzduchu. Moderní hodinky pohání automatický strojek z dílny v Schaffhausenu, kde značka sídlí.



Hamilton:
Khaki Aviation

Značka Hamilton je s letectvím spjata už od roku 1919, kdy se piloti první americké letecké pošty řídili podle jejích hodin a hodinek. Tehdy šlo o lety mezi Washingtonem a New Yorkem. Hodinkami nejen pro americké piloty je tak proslulá. Nový chronograf Khaki Pilot Pioneer Mechanical Chronograph se čtyřicetimilimetrovým ocelovým pouzdrem a mechanickým strojkem s ručním nátahem našel inspiraci ve vintage pilotkách pro RAF ze sedmdesátých let. Na černém zrnitém číselníku s chronografem jsou zobrazeny údaje potřebné pro kalkulaci letu, stejně jako tomu bylo kdysi. Béžová luminiscenční vrstva Super-LumiNova na ručkách a údajích upomíná na vintage styl. Jak jinak, vzpomínání na staré dobré časomíry musí být co nejvíc opravdové. Uvnitř hodinek je však uložen moderní strojek s křemíkovým vláskem a rezervou chodu šedesát hodin. Vlásek nepodléhá magnetismu a navíc je velmi odolný i při nárazech a otřesech. Hodinky jsou vybaveny novými technologiemi, na první podhled však působí velmi klasicky a tento neotřelý styl chronografu je dokreslen hnědým koženým řemínkem.

Hodinky prodává:    www.carollinum.cz



Ostatní