Inzerce

Decentralizované měniče i-series motec otevírají nové perspektivy pro energeticky účinnou výrobu

17. října 2022
Decentralizované měniče i-series motec otevírají nové perspektivy pro energeticky účinnou výrobu

Nová generace frekvenčních měničů zaujme digitálními funkcemi a energetickou účinností.

Rostoucí požadavky na energetickou účinnost a transparentnost továren staví průmysl před stále nové výzvy. Specia­lista na automatizaci Lenze nabízí inteligentní, nákladově a energeticky efektivní řešení v podobě decentralizovaného frekvenčního měniče i-series motec. Největší přínos bude mít tato řada měničů pro výrobce strojů a uživatele v oblasti intralogistiky, automobilového průmyslu a výroby spotřebního zboží.

Ve veřejném diskurzu hraje klíčovou roli rostoucí digitalizace průmyslu. Peter Blatter, vedoucí produktového managementu měničů ve společnosti Lenze, říká: „Digitalizace také otevírá prostor pro udržitelné inovace v technologii pohonů. Ve frekvenčních měničích i550 a i650 motec využíváme inteligentní technologie a komplexní konektivitu. To otevírá nová měřítka pro efektivní výrobní procesy.“

Digitální v každém smyslu

Frekvenční měnič se svými digitálními funkcemi přebírá několik úkolů najednou: působí jako účinný senzor v systému, shromažďuje data a standardizovaným způsobem je spolehlivě předává platformám IIoT a okrajovým systémům vyšší úrovně. Konektivita motecu urychluje a usnadňuje probíhající výrobní procesy. To je umožněno díky softwaru Drives DataHub od společnosti Lenze, který umožňuje přímý přístup k důležitým datům pohonu prostřednictvím četných komunikačních rozhraní. Zejména integrovaný IO-Link master poskytuje obsluze stroje vysoce kvalitní informace o technologii pohonu. Data senzoru analyzovaná v reálném čase dláždí cestu pro monitorování stavu a prediktivní údržbu. „Zákazníci tak získávají komplexní přehled o stavu svého stroje, umožňuje jim plánovat servisní a údržbové akce předem, což šetří jak čas, tak i peníze,“ vysvětluje Blatter.

Před uvedením do provozu a během něj přispívá decentralizovaný frekvenční měnič zásadním způsobem ke zlepšenému hodnotovému řetězci, protože důležitá data o výrobcích lze kdykoli zobrazit. Digitální typový štítek podporuje standardy správy majetku a lze jej číst pomocí chytrého telefonu nebo přímo přes frekvenční měnič. To umožňuje obsluze strojů rychlý a snadný přístup k relevantním datům, jako je kód produktu, soubory CAD a informace o náhradních dílech.

Energeticky efektivní skrz naskrz

Důležitou pákou pro úsporu energie je integrovaná regenerační jednotka motecu. Uživatelé strojů si mohou být jistí, že regenerační energie se neztrácí v brzdných odporech, protože motor ji dodává zpět do sítě automaticky a bez dalších hardwarových nákladů. Kromě toho měnič řídí synchronní motory zcela bez senzorů. Kompaktní sada pohonu skládající se z převodovky, motoru a měniče se ukazuje jako mimořádně energeticky účinná. V kombinaci tyto tři komponenty zajišťují minimální CO2 stopu pro aplikaci. Úspory jsou patrné zejména v intralogistice, protože dopravníkové linky mohou být dlouhé několik kilometrů s tisíci pohonů v provozu – a to se sčítá.

Kromě toho funkce jako „VFC eco“ a „PROFIenergy“ zlepšují energetickou bilanci systému. Pokud je navíc použit EASY System Designer od Lenze, je zaručen optimální návrh systému. Inteligentní software zabraňuje předimenzování a vede k úspoře energie až 30 procent ve srovnání s předchozími návrhy.

Výkonný, uživatelsky přívětivý, bezpečný

Konektivita frekvenčního měniče podporuje celý systém a díky nové zásuvné technologii push–pull kabelu M12 zjednodušuje procesní řetězec hned od začátku. Blatter zdůrazňuje: „Neexistuje způsob, jak připojit měnič rychleji a spolehlivěji.“ Beznapěťová parametrizace, jednoduchá navigace v menu a praktická tovární nastavení jsou další pozoruhodné funkce, které usnadňují uvedení do provozu.

Díky integrovanému polohování motec navíc ovládá dynamické řízení pohybu, které dříve dokázal splnit pouze servoměnič. To otevírá nové aplikace pro měnič a vytváří další potenciál pro úsporu nákladů. Navíc škálovatelné integrované úrovně bezpečnosti od „STO“ po „Extended Safety“ s funkcemi jako „SLS“ až po „Safety over Ethernet“ vedou ke komplexní ochraně stroje a zaručují stálou produktivitu. „Celkově mají naši zákazníci možnost řešit decentralizované bezpečnostní aplikace bez senzorů, rychle a prostorově úsporným způsobem,“ dodává Blatter.

O Lenze

Lenze je přední společnost pro automatizaci ve strojírenství. S více než 75 lety zkušeností v poskytování řešení je Lenze silným partnerem, který stojí po boku svým zákazníkům. Portfolio společnosti zahrnuje vysoce kvalitní mechatronické produkty a balíčky, efektivní systémy skládající se z hardwaru a softwaru pro automatizaci strojů a digitalizační služby v oblasti správy velkých dat, cloudová a mobilní řešení a také software v kontextu internetu věcí (IoT).

Lenze celosvětově zaměstnává přibližně 3900 lidí. V rámci své růstové strategie hodlá Lenze v nadcházejících letech nadále silně investovat do odvětví průmyslu 4.0 – s cílem dále zvyšovat výnosy a ziskovost.













Ostatní