Inzerce

Investiční skupina CREDITAS významně posiluje v energetice. Získala čtyři elektrárny ve Velké Británii

26. Leden 2023
Investiční skupina CREDITAS významně posiluje v energetice.  Získala čtyři elektrárny ve Velké Británii

Skupina CREDITAS finančníka Pavla Hubáčka vstupuje na britský trh. Koupila 100% obchodní podíl v britské části energetické skupiny InterGen. Ta je na britských ostrovech jedním z největších nezávislých výrobců elektřiny. Výrobní kapacita jejích čtyř moderních paroplynových elektráren překračuje 2 800 megawattů. Cenu transakce strany nezveřejnily.

„Touto akvizicí vstupuje naše energetická divize na zahraniční trh. Kromě obrovské investiční příležitosti, je to pro nás rovněž příležitost uplatnit naše know how na větším než českém trhu a diverzifikovat investice i mimo státy EU, “ říká CEO skupiny CREDITAS Jiří Hrouda.

InterGen je již více než 25 let významných hráčem na globálních energetických trzích. Patří mezi největší nezávislé výrobce energie ve Spojeném království s výrobní kapacitou 2 860 megawatt rozloženou mezi třemi paroplynovými elektrárnami v různých lokalitách s plynovými turbínami s kombinovaným cyklem a celkovým výkonem 2 560 MW a jednou vysoce flexibilní elektrárnou s plynovou turbínou s otevřeným cyklem s výkonem 300 MW pro poskytování rychlých služeb výkonové rovnováhy.

V roce 2021 dosáhla společnost InterGen EBITDA 121 milionů liber při bilanční sumě 880 milionů liber.

„Těšíme se na spolupráci s novým vlastníkem. Věříme, že nám to umožní urychlit energetickou transformaci, v níž se zaměřujeme na zvýšení dostupnosti energií prostřednictvím našich projektů pro miliony domácností ve Velké Británii,“ říká k transakci Jim Lightfoot, generální ředitel InterGenu.

 

Skupina CREDITAS působí v energetice od roku 2013. Její energetická divize UCED je čtvrtým největším distributorem energií v České republice. Kromě distribuce energií se zaměřuje na výrobu elektřiny, tepla a je rovněž významným poskytovatelem služeb výkonové rovnováhy. UCED chce být lídrem decentrální energetiky v ČR. Do roku 2030 plánuje provozovat virtuální elektrárnu s výkonem 1000 MW. Ta bude agregovat nejen obnovitelné zdroje, ale i plynové elektrárny umožňující spalování vodíku, jako energetického zdroje budoucnosti.




Ostatní