Inzerce

Díky investici od Thermo Fisher Scientific vznikla špičková laboratoř pro budoucí elektrotechniky

4. dubna 2023
Díky investici od Thermo Fisher Scientific vznikla špičková laboratoř pro budoucí elektrotechniky

Žáci na střední Střední škole technické a ekonomické v Olomoucké ulici v Brně se budou vzdělávat ve zbrusu nové elektro laboratoři. Ta vznikla díky investici více než 600 000 korun od brněnské firmy Thermo Fisher Scientic, která vyvíjí a vyrábí špičkové elektronové mikroskopy a spektrometry. 

Laboratoř budou využívat především studenti oboru mechanik-elektrotechnik. Při slavnostním otevření ředitel školy Zdeněk Pavlík zmínil důležitost spolupráce škol a komerčních firem. Spolupráci se soukromým sektorem považuji z hlediska vzdělávacího procesu za zcela nezbytnou. Studenti a koneckonců i pedagogové mají možnost být konfrontováni s reálným pracovním prostředím, které ukazuje potřeby dalšího vzdělávání na straně studentů i pedagogů s ohledem na nové technologie a potřeby trhu,“  řekl Pavlík. Jeho slova potvrdil hejtman Jihomoravského kraje Jiří Grolich, který se otevření taktéž účastnil: „Chci poděkovat Thermo Fisheru za to, že do tohoto projektu šli. Je to skvělá vizitka pro SŠTE Olomoucká.  Soukromé společnosti si totiž vybírají ke spolupráci ty nejlepší školy, aby to pro ně dávalo smysl“, uvedl.

 

Thermo Fisher Scientific a SŠTE Olomoucká spolupracují dlouhodobě, například prostřednictvím exkurzí a praxí, které pomáhají studentům připravit se na budoucí pracovní výzvy. „Studenti na praxích se u nás přímo zapojují do výroby našich produktů. Jde nám o to, aby se seznámili s pracovními postupy a poznali prostředí, ve kterém mohou využít svoje znalosti ze školy,” říká Hynek Peřina, ředitel výroby. „Velkou část našich pracovníků ve výrobě tvoří právě absolventi SŠTE Olomoucká, kteří jsou díky svému vzdělání schopni samostatně sestavit tak komplexní přístroje, jako jsou elektronové mikroskopy a spektrometry,“ dodal.



 

Thermo Fisher je v současnosti největším brněnským výrobcem elektronových mikroskopů. Firma ve svém technologickém centru na Černovických terasách zaměstnává více než 1 700 lidí, přičemž z velké části se jedná o kvalifikované odborníky v oborech jako je elektronika, fyzika, strojírenství nebo vývoj softwaru. Jen za loňský rok se firma rozrostla o více než 400 nových zaměstnanců, přičemž v podobném tempu plánuje růst i letos.



 

Ostatní