Inzerce

CZ – zbraně z Moravy pro celý svět

1. června 2023
CZ – zbraně z Moravy pro celý svět

Český zbrojní průmysl se po celém světě tradičně těší mimořádně dobré pověsti. Ve velké míře tomu tak je zásluhou konstrukčně nápaditých a kvalitně vyrobených ručních palných zbraní – v prvé řadě těch, které nesou značku CZ a vznikají v České zbrojovce a.s. v Uherském Brodě.

Zdejší zbrojní závod byl vybudován v roce 1936 (letos oslaví již 87. výročí svého založení) v rámci přesunu československých strategických kapacit od německých hranic do východní oblasti republiky jako pobočka České zbrojovky, akciové společnosti v Praze s hlavní továrnou v jihočeských Strakonicích. Prvními uherskobrodskými výrobky byly letecké kulomety pro čs. armádu i export, za okupace se přešlo na produkci leteckých kulometů německého typu.

Po osvobození v roce 1945 byla továrna v Uherském Brodě znárodněna a přeorientovala se na výrobu zbraní pro civilní trh, zejména opakovacích a zlamovacích vzduchovek. Již koncem čtyřicátých let opět začaly převládat dodávky ozbrojeným silám – nejprve velice progresivních samopalů posléze vystřídaných samonabíjecími a také odstřelovačskými puškami. Od poloviny padesátých let se už dá mluvit o diverzifikovaném výrobním programu, v němž se podle aktuální poptávky vyvažují služební a komerční zbraně.

Již v roce 1950 byl uherskobrodský závod osamostatněn, o svém zaměření však mohl velmi dlouho rozhodovat jen v omezené míře. Nejprve byl řízen přímo z příslušných ministerstev, následně byl v rámci četných reorganizací zařazován do různých výrobně-hospodářských jednotek. V důsledku toho vystřídal velké množství „krycích“ názvů. K tradičnímu jménu Česká zbrojovka se vrátil teprve v roce 1988 ještě jako státní podnik.

I za těchto složitých podmínek, k nimž před rokem 1989 patřila rovněž značně omezená možnost komunikace s odběrateli a koncovými zákazníky v zahraničí, se uherskobrodské továrně dařilo dosahovat velkých úspěchů a mnohé z jejích produktů z tohoto období se staly legendami. Na služebním poli zaslouží zmínit zejména samopaly vz. 58 a vz. 61 Škorpion, které se kromě dodávek pro domácí ozbrojené síly také ve velkém exportovaly; z komerčních zbraní pak vzduchovky Slavia, pistole ČZ vz. 50/70 a ČZ 75, malorážky řady ZKM či kulovnice ZKK.

Po pádu komunistického režimu byla Česká zbrojovka privatizována a v roce 1992 z ní byla vytvořena akciová společnost, jejíž vedení naštěstí nepodlehlo svodům nové éry a namísto tunelování se pustilo do restrukturalizace a modernizace. Byl to náročný běh na dlouhou trať, v němž nechyběla škobrtnutí, ale podnik se během něj postupně proměnil v moderní dynamickou společnost, jež své průběžně inovované produkty značky CZ vyváží do bezmála stovky zemí celého světa. Obzvlášť velké úspěchy dlouhodobě zaznamenává na náročném trhu Spojených států, kde prodej zbraní z Uherského Brodu od konce devadesátých let minulého století zajišťuje původně dceřiná, nyní sesterská společnost CZ-USA.

Od roku 2018 je Česká zbrojovka součástí mezinárodního holdingu s českým vlastnictvím, který po úspěšné akvizici americké společnosti Colt Holding Company LLC na jaře 2021 změnil svůj název na Colt CZ Group SE. V tomto silném uskupení s velkým synergickým efektem hraje zbrojní továrna v Uherském Brodě i nadále roli klíčového vývojového a výrobního podniku, který zásadním způsobem přispívá k neustále rostoucím hospodářským výsledkům celé skupiny.

Dnešní portfolio produktů CZ je složeno z vysoce kvalitních ručních palných zbraní jednak služebního charakteru, jednak pro osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční účely. Každý model je vyvíjen v úzké spolupráci s nejlepšími odborníky a profesionály reprezentujícími cílovou skupinu uživatelů. Firma neustále vyhodnocuje poznatky z praxe a hledá nová progresivní technická a technologická řešení s cílem nabídnout svým zákazníkům to nejlepší na současném trhu.

K celosvětovému úspěchu České zbrojovky zásadním způsobem přispívá využívání nejpokročilejších výrobních zařízení a procesů a striktní uplatňování systému řízení jakosti podle nejpřísnějších světových standardů. Nedílnou součástí každé fáze výrobního procesu jsou stovky kontrol včetně laserového měření s přesností na tisíciny milimetru. Závod v Uherském Brodě je držitelem platné certifikace ISO 9001.

Nabídce pro ozbrojené složky a bezpečnostní sbory aktuálně dominují pušky CZ Bren 2, samopaly CZ Scorpion EVO 3 A1, odstřelovačský speciál CZ TSR a série striker fired pistolí CZ P-10. Horkou novinkou je vysoce přesný model CZ Bren 2 DMR, který byl zaveden do výzbroje Armády ČR pod označením CZ Bren 2 PPS.

Série CZ P-10 sklízí velké úspěchy i na komerčním trhu, kde ke stálicím současně patří obranné a sportovní pistole odvozené z nadčasové CZ 75. V tomto případě jsou momentální špičkou modely CZ Shadow 2 Orange a CZ TS 2 Orange, s nimiž si hned čtyři střelci odvezli titul mistra světa ze šampionátu 2022 IPSC Handgun World Shoot v Thajsku. V segmentu dlouhých zbraní představují páteř nabídky modulárně koncipované opakovací kulovnice CZ 600 a malorážky CZ 457 a CZ 512. Velké oblibě se těší výhradně samonabíjecí pušky CZ Bren 2 Ms a zbraně kategorie Pistol Caliber Carbine CZ Scorpion EVO 3 S1, nejnověji doplněné o provedení ráže 22 LR.

O své české zákazníky pečuje Česká zbrojovka prostřednictvím dvou vlastních prodejen v Praze a Uherském Brodě i prostřednictvím sítě prodejních a servisních partnerů, která pokrývá celou republiku. Samozřejmostí je vlastní e-shop s bohatou aftermarketovou nabídkou a doplňkovým sortimentem taktického vybavení a oděvů sesterské firmy 4M.

Od roku 2019 je v provozu unikátní on-line konfigurátor komerčních modelů CZ na adrese www.czconfigurator.com, kde si zákazníci mohou s využitím mnoha doplňkových prvků „postavit“ zbraň podle svých představ a potřeb, aniž by riskovali ztrátu plné záruky. Konfigurátor zbraní CZ nyní funguje již v šesti zemích Evropy a v USA.




 

Ostatní