Inzerce

Agrostroj Pelhřimov očekává pokles „jen“ o deset procent

4. srpna 2020
Agrostroj Pelhřimov očekává pokles „jen“ o deset procent

„Je nutné si uvědomit, že boj s následky koronavirové epidemie má dva směry. Jedním z nich je bezesporu důležitá sociální a finanční podpora firem, které se dostaly v období pandemie do problémů – ta by však měla mít své limity. Druhým, pro mě zásadnějším je restart a udržitelný růst průmyslu a celkově ekonomiky," tvrdí v následujícím rozhovoru Jaroslav Habáň, obchodní ředitel společnosti AGROSTROJ Pelhřimov, a.s., která je největším výrobcem zemědělských strojů v České republice.

Majitel firmy Lubomír Stoklásek v lednu pro časopis Euro řekl, že předpokládá pokles tržeb, které se dříve pohybovaly kolem pěti miliard korun, ve výši 12 až 15 procent. Jak to vypadá nyní, po ústupu koronavirové nákazy?

Je asi více než jasné, že rok 2020 byl, je a bude silně ovlivněn koronavirovou pandemií se všemi s ní spojenými zdravotními a sociálními aspekty. Bohužel v mnoha případech velice tendenčně a zbrkle vedená informační kampaň některých médií zklidnění a racionalitě nepomohla. Pokud vyhodnotím tržby od ledna do června a výhledy do konce roku 2020, tak můžu říct, že očekávám pokles v rozmezí 10 až 12 procent. V porovnání s jinými průmyslovými odvětvími to určitě není špatný výsledek. K němu nám pomáhá, stejně jako tomu bylo v krizovém období 2008/2009, naše diverzifikace. Dodáváme hned do několika různých segmentů, jako jsou užitková vozidla, zemědělská technika, stavební stroje, komunál a manipulační a logistická technika. Některé z těchto segmentů jsou ryze strategické a můžu potvrdit, že i v období koronaviru je v těchto segmentech poptávka stabilní nebo došlo i k mírnému navýšení. Každopádně situaci na našich trzích hodnotím jako stabilní a mnohem lépe čitelnou, než tomu bylo v období dubna a května.

Po uvolnění karanténních opatření potvrzují poslední statistická čísla z různých evropských zemí opětovný mírný nárůst počtu osob infikovaných covidem-19. Já jsem od přírody velký optimista, proto věřím, že společnost, zdravotníci, podnikatelský sektor, státní správa a politici během „první vlny“ koronavirové pandemie nabrali cenné zkušenosti, které nám všem pomohou vyhnout se panice a unáhleným rozhodnutím.

Více než 98 procent produkce Agrostroje směřuje k odběratelům v zahraničí. Letos se růstový trend zastavil, na firmy začíná dopadat ekonomické oslabování v Německu. Po prvním, březnovém záchranném balíku 750 miliard eur Německo do restartu ekonomiky po koronavirové krizi napumpuje dalších 130 miliard eur. Předpokládáte, že to pomůže i Agrostroji?

Tyto peníze mohou bezesporu pomoct dobrému restartu ekonomiky, je však nutné vždy hodnotit nejenom kolik, ale také kdy, jak a kam. Úspěšnost restartu ekonomiky se bude odvíjet od důvěry v trh a jeho stabilitu. Vlády mohou vynaložit biliony, ale pokud neřeknou v detailu jak, kam a za jakým účelem, výsledný efekt bude velmi diskutabilní. Je to zcela přirozené – pokud nevím, co bude, tak se budu chovat konzervativně a s cílem být připravený na tuto nejistotu. Nebudu utrácet, investovat a modernizovat, což opět přinese oslabení trhu. Je to spirála, kterou je nutné přerušit. Ale abych se vrátil k otázce – ano, úspěšný restart pomůže všem a Agrostroj není výjimkou.

Masivní finanční injekce díky rozpočtu EU má dostat lidi a podniky z hluboké hospodářské recese po koronaviru. Jde o 750 miliard eur, které by měly mít země Evropské unie na boj s následky koronavirové pandemie. Naplňuje vás to novým optimismem? 

Tato forma podpory má smysl a je potřeba to vidět optimisticky. Zásadní ale bude, jak účelně tuto podporu jednotlivé země využijí a jaký to bude mít výsledný efekt v Evropské unii jako celku. Je nutné si uvědomit, že boj s následky koronavirové epidemie má dva směry. Jedním z nich je bezesporu důležitá sociální a finanční podpora firem, které se dostaly v období pandemie do problémů – ta by však měla mít své limity. Druhým, pro mě zásadnějším je restart a udržitelný růst průmyslu a celkově ekonomiky. Plně věřím, že velká část zmíněné „finanční injekce“ půjde transparentně právě tímto směrem.

Mírný pokles tržeb v roce 2019 Agrostroj plánoval kompenzovat již rozpracovanými novými projekty. Které to jsou a do jaké míry se to podařilo?

Projekty v plánovaném ročním objemu tržeb cca 350 milionů korun, na kterých jsme začali pracovat v roce 2019, se v tomto roce úspěšně implementovaly do sériové výroby. Tyto projekty jsme z části realizovali s našimi současnými obchodními partnery a také jsme do portfolia našich zákazníků získali firmu MAN. Samozřejmě i nyní pracujeme na dalších významných projektech, jejichž hodnota násobně převyšuje hodnotu projektů implementovaných v roce 2020. Jejich realizace bude probíhat v následujících dvou letech.