Inzerce

Digitalizace je cesta do budoucnosti

12. Srpen 2020
Digitalizace je cesta do budoucnosti

Ryze česká společnost VEXTA a.s. je firma rodinného charakteru známá především výstavbou kvalitních dřevostaveb rodinných domů. V roce 2019 dokončila rekordní počet domů a s podobným cílem vstupovala i do roku letošního. Nejen o tom, jestli se tento ambiciózní plán podaří naplnit, ale i o rostoucím významu moderních technologií a digitalizace ve stavebnictví jsme si v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu povídali se statutárním ředitelem Tomášem Veselým.

Jen v roce 2019 jste měli naplánováno dokončení 60 dřevostaveb rodinných domů a letos jste chtěli pokračovat v obdobném tempu. Jak se na vašich plánech podepsala pandemie covidu-19?

Máte zcela pravdu, loňský rok jsme skutečně dokončili nejvíce domů v historii společnosti a cíl pro rok 2020 byl obdobný. Na jaře tohoto roku jsme nicméně náš obchodní plán mírně upravili a počítáme s dílčím obchodním poklesem. Pandemie nás pochopitelně výrazně zasáhla, byli jsme v podstatě „odříznuti“ od našich klientů, naše vzorové domy byly přes dva měsíce uzavřené a tento stav se tedy pochopitelně na aktuálních prodejích podepsal. S velkým respektem ovšem musíme optimisticky konstatovat, že se náš byznys zatím výrazněji nezpomalil, konkrétně v měsíci červnu jsme uzavřeli devět smluv o dílo na výstavbu rodinných domů, čímž jsme výrazně překonali plánovaný cíl. Nicméně je nutné dodat, že náš produkt si naši klienti nepořizují ze dne na den. Vybírání rodinného bydlení je pro většinu klientů záležitostí na mnoho měsíců a mnohdy i let. Domníváme se tedy, že se aktuální situace projeví v delším časovém horizontu.

Tedy neočekáváte, že koronavirová pandemie bude mít výraznější dopad na vaše hospodářské výsledky v letošním roce?

V letošním roce výraznější dopady neočekáváme. Nyní realizujeme zejména domy, které jsme prodali již v roce 2019, neboť proces zejména povolování staveb je časově velmi náročný a vlastní stavbu rodinného domu zahajujeme mnoho měsíců po uzavření smlouvy o dílo. Před zahájením výstavby je nutné zpracovat kompletní projektovou dokumentaci a zajistit stavební povolení. Současně máme za to, že stavebnictví jako takové (vzhledem k dlouhodobějším zakázkám) postihne pandemie spíše v příštím roce a na našich hospodářských výsledcích se tento stav projeví zřejmě v roce 2021.

Předpokládáte, že v souvislosti s očekávanou hospodářskou krizí dojde ve stavebnictví v dalších letech k výraznějšímu útlumu?

Jak jsem uvedl výše, výraznější útlum neočekávám, ale k poklesu zcela jistě dojde, a to zejména v následujícím roce 2021. Na náš obor budou mít výraznější vliv státní investice a jejich případné omezování, v případě výstavby rodinných domů pak vývoj ve finančním sektoru, tedy zejména financování staveb hypotečními úvěry včetně podmínek jejich dostupnosti. Zatím musíme konstatovat, že se žádné dramatičtější scénáře nepotvrzují, nicméně máme za to, že je příliš brzy hodnotit dopady pandemie, která navíc stále pokračuje. Přejme si tedy, ať se svět vrátí co nejdříve do „normálu“.

Mimo výstavbu rodinných domů se zabýváte komplexní revitalizací zejména bytových a komerčních objektů a související stavební činností. Jaké zajímavé zakázky v tomto směru v letošním roce realizujete?

Aktuálně jsme zahájili rozsáhlejší revitalizaci Gymnázia Jaroslava Heyrovského v Praze 5, zajímavou realizací dále bude také obnova historického objektu hájovny v Průhonickém parku, kde již byly rovněž zahájeny přípravné práce.

S nástupem pandemie došlo i k propadu kurzu koruny. Přineslo vám oslabení koruny nějaké komplikace? Jste pro zavedení eura, nebo ponechání české koruny?

Vzhledem k tomu, že náš byznys je čistě tuzemskou záležitostí, výkyvy eura na nás nemají prakticky žádný dopad. Osobně jsem ale spíše pro zavedení eura.

Jednou z klíčových cest k úspěchu jsou inovace. Jaké procento ročního obratu investujete do výzkumu a vývoje?

V našem případě nemáme stanovený žádný konkrétní podíl či procento. Výzkum a vývoj u stavebních zakázek nerealizujeme, tam je situace dána zadavatelem/projektantem a náš přínos je zde tedy minimální. U staveb rodinných domů se jedná spíše o různé inovace našich technologických postupů či řešení klíčových detailů staveb – jde o trvalý proces a snažíme se naše domy neustále mírně technicky zlepšovat s cílem dodávat na trh co nejkvalitnější produkt. Významněji investujeme do technologického a výrobního zázemí našeho výrobního areálu na Moravě.

V poslední době jste se zaměřili na digitalizaci dat a nové technologie. Nový informační systém, digitalizace velké části firemních procesů, testování forem virtuální reality pro výběr domů, různé typy konfigurátorů, to jsou některé z oblastí, kterým jste se věnovali. V souvislosti s koronavirovou pandemií se to ukázala jako správná cesta, souhlasíte?

Ano, pevně věříme, že digitalizace je cesta do budoucnosti, i když náš obor je spíše konzervativní a tyto změny se odehrávají pomaleji než v některých jiných odvětvích. Aktuálně se věnujeme implementaci nového informačního systému. Virtuální realita, tedy téměř reálné prohlídky našich domů se ukázaly jako velmi vhodný doplněk našeho běžného prodeje, zejména pro mladší generaci či klienty, kteří nemají v první fázi čas na návštěvu některého z našich vzorových domů. Na začátku pandemie jsme rovněž rozšířili virtuální prohlídky o náš developerský projekt v Litoměřicích – rodinné řadové domy na Miřejovické stráni – a dále také o vzorové domy. Virtuální prohlídky jsou na rozdíl od virtuální reality, ke které je nezbytné mít speciální brýle a vybavení, dostupné každému klientovi na našich webech. Zejména v době uzavření vzorových domů jsme obdrželi zpětnou vazbu od několika klientů, že je tato videa oslovila a rozhodli se s námi dále jednat.

Připravil Marek Rottenborn