Inzerce

Brisk Tábor investuje do rozvoje nových výrobků a inovací

2. září 2020
Brisk Tábor investuje do rozvoje nových výrobků a inovací

Společnost BRISK Tábor a.s. s výhradně českým kapitálem vyrobí ročně kolem 50 milionů kusů zapalovacích svíček, a řadí se tak mezi přední evropské výrobce svíček a snímačů. O aktuálních tématech, která se v současnosti dotýkají řady výrobních firem, jsme si v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu povídali s předsedou představenstva Mojmírem Čapkou.

Jakým způsobem zasáhla koronavirová pandemie do vašeho provozu? Podepsala se negativně na hospodářském výsledku firmy za první pololetí tohoto roku?

Koronavirová pandemie ovlivnila výsledky za první pololetí částečně, a to snížením tržeb o cca deset procent.

Využili jste některou ze státem nabízených podpor určených firmám?

Snížení tržeb znamenalo částečné omezení výroby. Naše firma využila program Antivirus.

Považujete podporu, kterou stát nabízí firmám, za dostatečnou?

Podpora Antivirus je prospěšná, ostatní podpory, zvláště pro větší firmy, přicházely se zpožděním a jsou zbytečně komplikované, např. úvěry prostřednictvím EGAPu.

Plánujete v důsledku koronavirové pandemie nějaká úsporná opatření, např. propouštění zaměstnanců?

Úsporná opatření ve všech procesech naší firmy probíhají průběžně bez ohledu na koronavirovou pandemii. Klasické propouštění neplánujeme, naším cílem je zkvalitnit profesní struktury v souladu s novými technologiemi a požadavky trhu.

Klíčem k úspěchu jsou inovace, jak je to u vás ve vaší firmě? Jaké procento ročního obratu investujete do výzkumu a vývoje?

Do rozvoje nových výrobků a inovací investujeme průměrně šest procent ročního obratu.

Cítíte dostatečnou podporu státu v oblasti inovační strategie, která je známá pod názvem The Country for the Future?

V oblasti inovací má podpora státu stále rezervy a nejedná se pouze o problematiku odpisové politiky.

V letošním roce jste zařadili do svého sortimentu dva nové typy speciálních zapalovacích svíček. Chystáte se v nejbližší době uvést na trh další novinky?

Naše firma má silný technický rozvoj nejen ve výrobě zapalovacích svíček, ale i technické keramiky a senzorů. Veškerá naše produkce a většina technologií je vyvinuta našimi kapacitami. I v letošním roce máme v plánu další nové typy výrobků a některé získávají mezinárodní ochranu.

Během pandemie koronaviru posílila svou roli digitalizace. Jaká je situace v tomto ohledu ve vaší firmě?

Charakter naší výroby a produkce vyžaduje maximálně rychlé uplatňování robotizace, automatizace a využití digitalizace. V určitém pohledu pandemie tyto procesy urychlila.

Slova, jako jsou dekarbonizace, udržitelnost, chytrá a úsporná řešení, jsou součástí tzv. European Green Deal neboli zeleného údělu a také součástí plánu na podporu oživení Evropy. V příštích 10 letech dojde ke změně současné ekonomiky a průmyslu. Je to pro vaši firmu hrozba, nebo příležitost?

Každý rozumný člověk chápe, že v rámci rozvoje průmyslu je třeba brát váženě opatření pro zlepšení ekonomických dopadů. Ale současná kritéria stanovovaná orgány EU jsou v řadě rozhodnutí nerealistická, neefektivní, neobjektivní a neodborná.

Kurz koruny zaznamenal v posledních měsících řadu výkyvů. Poznamenalo vás to? Jste pro zavedení eura, nebo ponechání české koruny?

Názory na zavedení eura se v průběhu času zejména u politiků mění. Jsem přesvědčený, že přijetí eura je pro naši firmu exportující 98 procent produkce i pro celou Českou republiku nezbytné. Bohužel se jedná o politické rozhodnutí, které v současné době není tomuto aktu nakloněno.