Inzerce

EFAFLEX – CZ je i po téměř pěti dekádách stále lídrem ve svém oboru

16. Září 2020
EFAFLEX – CZ je i po téměř pěti dekádách stále lídrem ve svém oboru

Díky vlastnímu vývoji a řadě patentovaných řešení udává společnost EFAFLEX – CZ s.r.o. trendyoblasti rychloběžné vratové techniky. Vrata z výrobního závodu v Olší u Tábora můžeme najít jak u renomovaných světových značek, tak i u zákazníků z řad menších či rodinných firem. „Máme nejrychlejší vrata na světě, která díky své rychlosti šetří zákazníkům náklady na energie,“ říká vedoucí prodeje a servisu Ladislav Kos v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu.

V předchozích dvou letech se vám po hospodářské stránce velmi dařilo. Podaří se vám na tyto úspěchy navázat i v letošním roce, který bude silně poznamenán koronavirovou pandemií?

V uplynulých letech se nám dařilo zvyšovat obrat firmy pravidelně, poprvé jsme s tržbami překročili hranici jedné miliardy korun již před pěti lety. Loňský rok byl nejúspěšnější v historii firmy, letos se tento výsledek – vzhledem ke známým okolnostem – opakovat nebude. Na novou situaci jsme zareagovali úpravou původních plánů, které reflektují nastalé změny. Co se naopak nemění, je spokojenost zákazníků s technologií rychloběžných vrat a jejich věrnost.

Jakým způsobem zasáhla pandemie covidu-19 do vašeho provozu? Museli jste přistoupit k nějakým rozsáhlejším opatřením, např. k zastavení provozu?

Samozřejmě jsme zavedli všechna doporučená hygienická opatření a časově oddělili výrobní směny, aby se lidé z různých směn nepotkávali v šatnách nebo při jídle. Díky zodpovědnému přístupu všech našich zaměstnanců jsme nemuseli přistoupit k žádným drastickým opatřením, a zákazníci tak dostali svoje vrata v termínech, které požadovali.

V prvním pololetí jste měli dokončit několik významných projektů, konkrétně novou halu pro zámořské balení a nové prostory svařovny. Podařilo se tyto prostory již uvést do provozu?

Ano, tyto projekty jsme dokončili podle plánu. Navíc jsme kromě vámi zmiňovaných investic, které ocení naši zákazníci, dokončili i projekt nové správní budovy. Tam se kromě oddělení prodeje a servisu přestěhovala i naše technologie.

Jaké plány na poli investic máte na druhé pololetí a další rok?

S ohledem na letošní „výjimečný“ rok jsme některé investice rozložili do delšího časového úseku. Konkrétně se jedná jak o investice do strojního vybavení, tak o rekonstrukci další části administrativních budov, která proběhne napřesrok.

Důraz na inovativní řešení je jedním z klíčových faktorů vašeho úspěchu. Jaké procento ročního obratu investujete do výzkumu a vývoje?

Společnost EFAFLEX je nadnárodní koncern s vlastním vývojovým centrem, které sídlí v Lublani ve Slovinsku. Naše testovací centrum je zase umístěno v Německu a kompletní výroba v Čechách. Jako specialisté na rychloběžná průmyslová vrata řešíme pro zákazníky z různých odvětví průmyslu kromě běžných požadavků i různá nestandardní přání a zajímavé výzvy, navíc se snažíme každým rokem přijít s nějakou novinkou či zlepšením stávajících technologií. Částku, kterou firma investuje do vývoje nových produktů, nezveřejňujeme.

Digitalizace je klíčové slovo posledních měsíců, které se dostalo do popředí s propuknutím pandemie covidu-19. Jak jste na tom vy?

Trend automatizace a digitalizace výroby, ale i logistických toků je patrný již delší dobu bez ohledu na covid-19. Je ale pravda, že tato pandemie digitalizaci urychluje. Co se týká naší firmy, EFAFLEX má pro zákazníky s robotickými provozy speciální sérii rychloběžných vrat s označením EFAFLEX MS. Automatizace výroby a zastoupení robotů ve firmách totiž roste nejen pro nedostatek pracovní síly, ale i pro zajištění maximální bezpečnosti na pracovišti a zvyšování produktivity. Vrata EFAFLEX MS slaví úspěch v zahraničí, ale i v České republice. Patříme totiž mezi nejrozvinutější trhy v robotizaci pracovní síly, a to nejen díky silnému automobilovému průmyslu.

Kam směřuje oblast vratové techniky a jak na to reaguje vaše firma?

EFAFLEX segment rychloběžných vrat vytvořil před půlstoletím. Díky vlastnímu vývoji a řadě patentovaných řešení stále roste počet našich spokojených zákazníků a prodaných vrat po celém světě a i po téměř pěti dekádách jsme stále lídrem oboru. Co se týká směřování naší firmy – důraz na kvalitu, bezpečnost i energetické úspory jsme kladli od samého začátku firmy a i to je důvodem našeho úspěchu. Máme nejrychlejší vrata na světě, která díky své rychlosti šetří zákazníkům náklady na energie. Díky preciznímu zpracování a kvalitním materiálům mají naše vrata delší životnost. Pro úspory energií jsme vyvinuli i speciální izolační lamely. Naše vrata jsou spolehlivou součástí mnoha automatizovaných linek nebo celých provozů. A v našem vývojovém centru naši inženýři připravují další novinky, které budou přinášet užitek našim zákazníkům. Budoucnosti se tak opravdu neobáváme, protože ji v našem oboru vlastně spoluvytváříme.

Vývoj kurzu koruny zaznamenal v posledních měsících několik výkyvů. Jste pro zavedení eura, nebo ponechání české koruny?

Zavedení eura má samozřejmě své výhody i nevýhody. Je to ale zejména politické rozhodnutí, které je třeba udělat. Vzhledem k tomu, že se o tomto tématu nevede žádná veřejné diskuze, je zřejmé, že případná změna není na pořadu dne ani v horizontu let.

Jaké jsou vaše plány pro nejbližší období?

Připravit se výrobně i personálně na zvládnutí závěru roku, který je vždy náročnější. I když se to nezdá, se snížením venkovních teplot firmy začínají opět řešit úniky energií – mimo jiné i vrata a jejich rychlost. K tomu většina firem finalizuje svoje investice či uzavírá stavby. A všude tam spolehlivá rychloběžná vrata EFAFLEX pomáhají.