Inzerce

Masivní investice, digitalizace a inovace se nám teď v období pandemie vyplatily

12. října 2020
Masivní investice, digitalizace a inovace se nám teď v období pandemie vyplatily

Společnosti ZKL, a.s., loni narostl obrat o sedm procent na 1,1 miliardy korun a posledních pět let investovala firma do své modernizace asi 600 milionů korun. Svou produktivitu zvýšila i díky digitalizaci, která společnosti umožnila sledovat efektivitu výroby. Inovace pomohly společnosti proniknout na nové trhy, zejména v oblasti velkorozměrových ložisek pro větrné elektrárny. Generální ředitel ZKL Jiří Prášil (viz foto) je přesvědčen, že úspěch jeho firmy spočívá hlavně v její schopnosti nabídnout kvalitní výrobek za rozumnou cenu.

Společnost ZKL rozšiřuje portfolio svých výrobků pro oblast větrné energetiky. Aktuálně jsou ve fázi prototypové výroby ložiska pro 2,5 MW větrné elektrárny. Z Brna zamíří tato ložiska do Číny, kde budou osazena na hlavní hřídeli větrných elektráren. Jakou roli hraje oblast velkorozměrových ložisek v produkci vaší firmy?

Na výrobu velkorozměrových ložisek se specializuje společnost ZKL Brno, a.s., která je historicky úspěšná ve výrobě soudečkových valivých ložisek. Ještě před deseti lety byla limitovaná velikostí ložisek do Ø 1 200 mm. Vyráběla zejména ložiska pro důlní průmysl, ocelárny a průmysl zpracování kamene. S axiálními soudečkovými ložisky se uplatňovala zejména ve vzduchotechnice, výrobě čerpadel a plastikářském průmyslu.

Tato specializace byla před cca deseti lety rozšířena o technologii pro výrobu ložisek do Ø 2 000 mm, využívaná pro ložiska homologovaná pro uložení hlavního hřídele větrných elektráren s výkonem do 6 MW v provedení soudečkových, válečkových a kuželíkových ložisek. Rozšířením technologických možností výroby ložisek do Ø 2 000 mm se nám otevřel trh pro větrné elektrárny výkonu 2,5 MW – 6 MW. V současné době produkce ložisek pro větrné elektrárny tvoří třetinu naší produkce.

Ložiska pro 2,5 MW větrné elektrárny jsou prototypy. Kolik prototypů vyvine ZKL za rok a na jaký typ ložisek se váš vývoj orientuje především?

Naši zákazníci průběžně inovují svoji výrobu, v tomto případě větrné elektrárny. Tzn. co nový typ větrné elektrárny, to nová inovace a nové provedení ložiska. Počet inovací velkorozměrových ložisek pro větrné elektrárny se ročně pohybuje kolem 2 - 6 typorozměrů včetně jejich provozních zkoušek. Na tomto vývoji se podílí tým konstruktérů a výpočtářů využívajících nejmodernější simulační metody s cílem zkrátit délku vývoje a výroby prototypu na minimum. Tato flexibilita nám pomáhá otevírat dveře k zákazníkům.

Zmíněný prototyp je určený pro Čínu, přitom tato země produkuje ložiska pro celou Evropu. Jak se vám daří čelit čínské konkurenci a jak jste na čínském trhu úspěšní?

Nemohu souhlasit, že Čína produkuje ložiska pro celou Evropu. Evropský trh je jedením z největších na světě, proto v Evropě působí řada výrobců ložisek. Každý výrobce větrných elektráren má své portfolio zákazníků - dodavatelů, své zaměření a specializaci. Tímto způsobem se vytváří zdravé konkurenční prostředí. Konkurenci čelíme nástroji, které přináší úspěch, tj. snažíme se splnit přání zákazníka a nabídnout kvalitní výrobek za rozumnou cenu.

Jste exportní firma. Vyvážíte do asi 80 zemí. Kde všude máte obchodní zastoupení a jak komunikujete s vašimi zákazníky?

Ano, exportujeme naše výrobky do více než 80 zemí, ve kterých spolupracujeme s téměř 220 zákazníky. Obchodní zastoupení máme v šesti zemích světa, a to konkrétně tam, kde si zákazníci přejí mít přímý kontakt s výrobcem.  Těmito zeměmi jsou: Čína, Ukrajina, Turecko, Indie, Argentina a Německo. V komunikaci se zákazníky využíváme všech běžných prostředků, jako jsou videokonference, zákaznické dny, účast na veletrzích apod. V poslední době jsou velmi pozitivně vnímány i sociální sítě. Tendence směřuje k tomu méně cestovat a více být on-line.

V oblasti strojírenství neustále stoupá tlak na efektivitu. Jak se s tímto tlakem vyrovnáváte?

V tlaku na efektivitu využíváme všech dostupných ekonomických metod, zejména těch, jejichž měřítkem jsou objem tržeb, provozní výsledek a produktivita, jak ukazuje následující tabulka. Ve všech těchto ukazatelích se nám daří meziročně růst.
Ve výrobě vedle výběru a stabilizace dodavatelů výrobního materiálu, jsou naše metody zaměřeny na optimalizaci výrobních procesů s využitím nástrojů digitalizace. To spočívá v exaktním spojení odměny zaměstnance za jeho výkon, monitoringu výrobního procesu na klíčových strojích a v nastavení work – flow jednotlivých agend. Ty se týkají řízení celého procesu v obchodě, konkrétně poptávkového a nabídkového řízení, technicko-výrobního rozvoje se zaměřením na inovace výrobku a ve správní oblasti.

Zvyšování efektivnosti výroby je nekončící proces, do kterého je nutné zapojit všechny zaměstnance. Za tímto účelem jsme mimo jiné zorganizovali vzdělávací program motivující zaměstnance k úsporám a zlepšování procesů v tzv. mini programech.

Máte tři závody.  V Klášterci nad Ohří jsou dva a jeden v Brně. Co a kolik toho tyto tři výrobní podniky vyprodukují za rok?

Naše výrobní závody v Brně a v Klášterci nad Ohří vzájemně kooperují. Svým technologickým zaměřením se v Klášterci vyrábějí ložiska do Ø 400 mm a v Brně, jak již bylo řečeno, ložiska do Ø 2 000 mm. Závod v Klášterci nad Ohří byl v první polovině roku 2020 postižen poklesem objednávek cca o 30 procent proti roku 2019 z důvodu celosvětové pandemie koronaviru. Nyní se situace postupně zlepšuje, takže očekáváme, že se výkonnost těchto podniků do konce roku 2020 vyrovná. Díky zvyšující se výkonnosti všech podniků, předpokládáme letošní celkový obrat přesahující částku 1,2 miliardy korun.