Inzerce

Strategií Assa Abloy je kvalita a vysoká přidaná hodnota

22. října 2020
Strategií Assa Abloy je kvalita a vysoká přidaná hodnota

Společnost ASSA ABLOY Opening Solutions CZ s.r.o. se sídlem v Praze poskytuje vysoce kvalitní řešení pro otevírání dveří a neustále vyvíjí inovativní řešení, která zlepšují každodenní život napříč všemi segmenty trhu. Tato řešení pro otevírání dveří nabízí větší bezpečnost i pohodlí. Firma patří do stejnojmenné skupiny, která je největším světovým dodavatelem inteligentních řešení zámků a zabezpečení. S ředitelem společnosti Assa Abloy Opening Solutions CZ Janem Galdou jsme hovořili o dopadech koronavirové krize na společnost, kterou řídí.

Jakým způsobem zasáhla koronavirová pandemie do chodu vaší společnosti? Způsobily vám nařízené restrikce výraznější problémy?

Na provoz našeho závodu neměla vládou nařízená opatření zásadní dopad. Sami jsme dělali vše proto, abychom naše zaměstnance ochránili před šířením nákazy a abychom byli schopní fungovat co nejblíže k běžnému režimu, a zajistit tak potřebnou produkci.

Museli jste přistoupit k zastavení provozu ve vašich výrobních závodech?

K zastavení provozu z důvodů přímo spojených s pandemií nebyl důvod. Několikrát jsme sice v průběhu jara omezili výrobu kvůli sníženému odbytu našich produktů, ale celkově se jednalo jen o několik dní.

Domníváte se, že stát v dostatečné míře podporuje firmy, které byly poškozeny v důsledku vládou přijatých restriktivních opatření? Využili jste některý státem nabízený podpůrný program?

Ze státní podpory již využíváme program Antivirus a velmi bychom ocenili státní podporu režimu kurzarbeit, který by nám pomohl zachovat pracovní místa. V Rychnově nad Kněžnou jsme významný zaměstnavatel, a účinná pomoc by se tak promítla i do situace v celém městě.

Poslední kvartál roku nám poměrně jasně ukáže, jakou můžeme očekávat reálnou poptávku po našich produktech během následujícího roku, a podle toho budeme muset, stejně jako ostatní výrobní firmy, upravit naše kapacity. Rozhodně bychom se chtěli vyhnout propouštění našich zaměstnanců a právě v tom nám může kurzarbeit hodně pomoct. Očekáváme také to, jak moc silný dopad bude mít druhá vlna epidemie a opatření, která v souvislosti s ní vláda činí.

Přineslo aktuální uvolnění vládních opatření zvýšenou poptávku po vašich službách a produktech?

Poptávka po našich produktech bezprostředně nesouvisí s vládními opatřeními v tuzemsku. Naše výrobky dodáváme v rámci celosvětové prodejní sítě Assa Abloy, nejen na tuzemský trh. Rozhodující je tak pro nás především situace v oboru výstavby nových komerčních i rezidenčních projektů, a to především v rámci celé Evropy, částečně i celosvětově. Z tohoto hlediska bude důležitý celoevropský vývoj poptávky v posledním kvartálu.

Došlo v prvním pololetí letošního roku k výraznějšímu propadu hospodářských výsledků vaší společnosti?

Ano, jde o důsledek celkově nižších prodejů v prvním pololetí, kdy řada našich odběratelů vyčkávala na další vývoj situace.

Změnila koronavirová pandemie vaše plány na nejbližší období? Jaké to jsou?

Naše strategie zaměřená na kvalitu a vysokou přidanou hodnotu ani portfolio produktů se nijak nemění. Pochopitelně si ale současná situace změny vyžádala, především na straně výdajů. Provedli jsme jejich důkladnou revizi a odložili nebo omezili ty, které se na kvalitě neprojeví.

Jaké jsou vaše investiční plány na tento rok? Budete je po nedávných nepříznivých událostech upravovat?

Investice do rozvoje výrobků a nových technologií neomezujeme, spíše naopak. Na inovace ve výrobě i na nové produkty dlouhodobě sázíme a považujeme je za klíč k udržitelnému růstu a stálému rozvoji. Na další období jsme ale posunuli, případně omezili některé stavební projekty.