Inzerce

Rodinná firma reaguje pružněji na vývoj trhu

4. Prosinec 2020
Rodinná firma reaguje pružněji na vývoj trhu

Obchodní a marketingový ředitel společnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Jiří Weis spojil většinu svého profesního života právě s rodinnou firmou HELUZ. Ve společnosti začínal hned po studiích a po krátké zkušenosti v zahraničí se do své „mateřské“ firmy, jednoho z největších výrobců stavebních hmot u nás a ryze české firmy, vrátil. Více si přečtěte v následujícím rozhovoru.

Jak byste popsal svůj vztah ke společnosti HELUZ?

HELUZ je pro mě mateřskou firmou, ve které jsem se na začátku kariéry hodně naučil, a jsem rád, že jsem se vrátil zpátky a mohu firmu posunout dál.

Můžete porovnat řízení české rodinné firmy a klasického zahraničního korporátu?

Řízení korporátu se dost liší, není tak pružné a efektivní, HELUZ dokáže zareagovat rychleji, ať už jde o novinku, nebo změnu v koncepci. Dokážeme se vývoji trhu přizpůsobit téměř ze dne na den. Je to dáno i tím, že Heluzovi jako majitelé jsou aktivně zapojeni do řízení firmy, podílí se na něm přímo na denní bázi, a proto se dokážeme rozhodovat rychleji.

Co je z vašeho pohledu největší výhodou a přidanou hodnotou cihly a jmenovitě pak cihelného stavebního systému HELUZ?

Z cihel stavěli naši předkové, je to jeden z tradičních a nejprověřenějších materiálů ve střední Evropě, ze kterého si zákazník postaví z pohledu tepelné a akustické pohody zcela komfortní, zdravé a hlavně trvalé bydlení pro sebe i další generaci. Z cihel nestavíte dům na třicet let, který byste pak museli zbourat a postavit nový.

Navíc HELUZ poskytuje zákazníkovi kompletní ucelený systém pro hrubou stavbu, u nás pořídí vše od cihel až po vodorovné konstrukce včetně doplňkových cihel. Objekt postavený ze stavebních komponent jednoho výrobce pak pochopitelně dosahuje lepších tepelněizolačních parametrů. Systém HELUZ umožňuje rychlou, jednoduchou a v konečném důsledku i levnější výstavbu. Současně od nás zákazník získává záruky, že jednotlivé prvky na sebe navazují a mají stejné technické parametry. Máme vyřešeny systémové detaily, za které ručíme, a zákazník i projektant se mohou spolehnout, že řešení bude fungovat a nehrozí problémy.

Můžete definovat budoucnost cihly v porovnání s jinými konstrukčními materiály? Jinými slovy, jaké typy výstavby, např. rodinné, bytové domy apod., shledáváte pro cihlu jako fungující a perspektivní?

Jak už jsem uvedl, cihla je přírodní materiál, jeden z tradičních a nejprověřenějších stavebních materiálů, ze kterého se staví zdravé a energeticky nenáročné bydlení, takže je to materiál pro budoucnost. Mezi hlavní odběratele cihel patří individuální rodinné domy, pro ty je cihla nejvhodnější, pro ty jsou určeny naše nejkvalitnější řady cihel HELUZ FAMILY 2in1 a HELUZ FAMILY vhodné pro jednovrstvé konstrukce pasivních a energeticky úsporných domů, a to bez dodatečného zateplení. Naše nabídka samozřejmě obsahuje i cihly pro bytovou a komerční výstavbu.

Jak byste výstižně popsal přednosti cihelné výstavby (ze systému HELUZ), kdybyste věděl, že vám naslouchají mladí lidé uvažující o lehké montované výstavbě?

Pro region střední Evropy jsou cihelné stavby tradiční, odzkoušené, trvanlivé, žijeme v nich několik století. Zajišťují nám zdravé a energeticky nenáročné bydlení. Cihla umožňuje prakticky neomezenou variabilitu a projekt je možno jak upravovat ještě během výstavby, tak i následně rozšiřovat přístavbami. Dům z cihel je jednoznačně lepší investicí, protože cihla je přírodní materiál, ohleduplný k přírodnímu prostředí a náklady na jeho provoz a údržbu jsou z dlouhodobého pohledu nejnižší. Z cihel nestavíte dům na třicet let, který byste pak museli přestavět.

Loni jste představili novou maltu HELUZ SIDI, letos nový PŘEKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný – jak se vám daří uvést novinky na trh?

Tekutá malta HELUZ SIDI je velice úspěšná a už si vydobyla místo na trhu, spousta firem si již vyzkoušela vyzdít s ní rodinný nebo bytový dům a všichni jsou nadšení jednoduchostí aplikace a výrazným zrychlením stavby. Stejně tak stavebníci kvitují nový žaluziový a roletový překlad, který umožňuje namontovat všechny tři druhy venkovní stínicí techniky. V jarních měsících se začal masivně používat a i on splňuje očekávání.

Jakým směrem se ubírají další inovace, chystáte novou cihlu?

Z pohledu tepelné techniky jsme splnili dnešní požadavky už před deseti lety, kdy jsme na trh uvedli cihly HELUZ FAMILY a HELUZ FAMILY 2in1 plněné patentovaným způsobem polystyrenovými kuličkami. A přestože od roku 2020 platí zpřísněné požadavky na stavbu budov s téměř nulovou spotřebou energie, mají cihly HELUZ FAMILY svými tepelněizolačními parametry nadále před evropskými směrnicemi značný náskok. Zdivo HELUZ FAMILY 2in1 splňuje již od šířky 440 mm bez potřeby dodatečného zateplení doporučené hodnoty pro pasivní domy. V šířce 500 mm pak tyto cihly plněné polystyrenovými kuličkami dosahují hodnoty součinitele prostupu tepla U = 0,11 W/m2K, tedy nejlepších tepelněizolačních parametrů na trhu. Inovace v tomto směru mohou tedy přinést vylepšení jen v setinkách, což nedává smysl. Zaměřujeme se proto na zrychlení a zjednodušení stavby, proto jsme vyvinuli maltu HELUZ SIDI, proto vyrábíme doplňkové cihly pro řešení konstrukčních detailů a hlavně systémové prvky, které vytvářejí kompletní, na sebe navazující systém. Více informací najdete na našich stránkách www.heluz.cz.