Inzerce

Dostupnost bydlení je pro nás prioritou

23. prosince 2020
Dostupnost bydlení je pro nás prioritou

Za téměř 10 let svého působení se česká společnost Hinton, a.s., zařadila mezi významné subjekty působící na našem stavebním trhu. V roce 2019 se Hinton rozhodl vstoupit také na trh investorů a developerů v odvětví rezidenčního bydlení a v letošním roce již dokončuje svůj první velký bytový projekt v Milovicích. „Díváme se po dalších projektech, prioritou pro nás je, aby se jednalo o dostupné bydlení,“ říká předseda představenstva společnosti Hinton Petr Šimon (viz foto) v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu.

Které velké stavby jste v letošním roce dokončili?

Dokončili jsme rezidenci Churchill u hlavního nádraží v Praze, pro developerskou společnost Finep bytový projekt ve Štěrboholích a také jejich nájemní komplex na Barrandově. Pro developerskou společnost YIT dokončujeme velký bytový projekt Suomi Pori, pro společnost Medport jsme zrealizovali velmi zajímavý rezidenční projekt Komunardů 35. Dle návrhu architekta Stanislava Fialy dále finišujeme první etapu rekonstrukce obchodního centra Palladium. Rovněž jsme letos dokončili velký bytový komplex Stromovka v Českých Budějovicích a řadu dalších projektů.

V roce 2019 jste se rozhodli vstoupit na trh investorů a developerů v odvětví rezidenčního bydlení. Jaké aktivity v tomto směru vyvíjíte?

Dokončujeme bytový projekt o 70 bytových jednotkách v Milovicích. Jedná se o bydlení v rychle rostoucí lokalitě ve středních Čechách s dobrou dostupností do Prahy. Díváme se po dalších projektech, prioritou pro nás je, aby se jednalo o dostupné bydlení.

Očekáváte, že koronavirová pandemie bude mít výraznější dopad na vaše hospodářské výsledky v letošním roce?

Na letošní rok vliv mít nebude. Měli jsme štěstí, všechny projekty, které realizujeme, běžely a běží bez přestávky.

Předpokládáte, že v souvislosti s očekávanou hospodářskou krizí dojde ve stavebnictví k výraznějšímu útlumu?

Záleží, o jakém stavebnictví mluvíme. My realizujeme privátní projekty pro soukromé investory nebo developery. Vzhledem k situaci s pandemií se prakticky zastavila výstavba kancelářských a hotelových budov (kromě těch, které byly již rozestavěny), bytová výstavba pokračuje, ale bude určitě ovlivněna případnou krizí. Ve veřejném sektoru stavebnictví záleží na státu.

Ve všech průmyslových odvětvích roste význam nových informačních technologií a digitalizace dat. Nakolik aktuální téma je to u vás?

Zkoumali jsme a zkoumáme několik softwarů a aplikací, jsou to ale spíše jen jednotlivá zlepšení, zatím žádné celkové řešení. Ted jsme ve fázi monitorování trhu, takže pro nás je to velmi aktuální. Cílem samozřejmě je, aby digitalizace procesy zefektivnila.

S jakými problémy se ve stavebnictví v poslední době setkáváte?

Stále s nedostatkem potřebného počtu kvalitních lidí, a to jak techniků, tak na dělnických pozicích. To je věc, která samozřejmě začíná výukou. Je to mnohem komplexnější problém, který by bylo třeba řešit systémově nebo k tomu vytvářet podmínky či pobídky pro firmy.

Je něco, co v současné situaci ve stavebnictví vnímáte pozitivně?

Za poslední léta se zvýšila kvalita materiálů, na trh přišly nové technologie, mnohé procesy se zlepšily a zrychlily oproti tomu, jak se stavělo dříve. Myslím, že stavebnictví je dnes více „profesionálnější“, než bývávalo. Co si myslím, že se velmi zlepšilo, jsou dodavatelsko-odběratelské vztahy, což posunulo stavebnictví zase dále.