Inzerce

Poptávka po novostavbách rodinných domů stále roste

7. července 2021
Poptávka po novostavbách rodinných domů stále roste

Česká stavební společnost VEXTA a.s. je veřejnosti dobře známá především výstavbou dřevostaveb rodinných domů. Stoupající poptávka po novém bydlení se projevuje i v množství zakázek, které společnost v nedávné době získala. „V závěru roku 2020 se nám podařilo uzavřít nebývalé množství zakázek, práci pro další období máme tedy zajištěnou a naše kapacity jsou naplněné,“ říká statutární ředitel společnosti Vexta Tomáš Veselý (viz foto) v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu.

Kolik domů se vám v roce 2020 podařilo dokončit? Promítly se na splnění stanovených plánů dopady koronavirové pandemie?

V roce 2020 jsme dokončili a předali klientům 48 rodinných domů. Koronavirová pandemie nás samozřejmě také mírně ovlivnila, neboť zejména povolování staveb je v aktuální situaci náročnější a zákonné lhůty, které bohužel nejsou jednotlivými úřady státní správy dodržovány, se v této době dále prodlužují. Zřejmě bychom byli schopní zahájit více staveb, neboť zejména na podzim roku 2020 jsme „trpěli“ nedostatkem stavebních povolení a museli jsme dokonce na dva týdny přerušit výrobu. V rámci našeho obchodu ovšem zatím žádný propad trhu nesledujeme, právě naopak v závěru roku 2020 se nám podařilo uzavřít nebývalé množství zakázek, práci pro další období máme tedy zajištěnou a naše kapacity jsou naplněné.

Jaký typ katalogového domu je u vás nejprodávanější?

Mezi patrovými domy je jedničkou dům Vexta 149 Trend, moderní patrový dům v dispozicích 5 + KK nebo 6 + KK, většinově ve variantě bez garáže, mezi přízemními domy jsou lídrem domy Vexta B92 a Vexta B106, tedy obdobné domy v dispozici 4 + KK, jen s jinou užitnou plochou.

Na letošní rok jste naplánovali rozšíření vašeho výrobního závodu u Olomouce. Jaké další investiční akce budete realizovat?

Je to tak, aktuálně jsme před dokončením naší nové skladové haly. Nyní probíhají dokončovací práce na elektroinstalaci a provoz zde bude spuštěn po kolaudaci, tedy v létě tohoto roku. Rovněž jsme dokončili a zkolaudovali vzorový dům ve Městě Touškov, který byl slavnostně otevřen 10. června 2021. V letošním roce plánujeme investici do stavebních pozemků, abychom našim klientům mohli nabídnout i vlastní výstavbu domu vč. pozemku, protože cítíme neustálou poptávku po lokalitách k bydlení. Několik akvizic máme předjednaných, nicméně zatím je příliš brzy se blíže vyjadřovat. Jakmile se tedy některý z plánovaných obchodů uskuteční, určitě se s vámi rádi o tento projekt podělíme.

Nově jste otevřeli obchodní zastoupení v Novém Hrozenkově. Budete v tomto trendu rozšiřování obchodní sítě pokračovat?

Naším cílem primárně není rozšiřovat síť obchodních zastoupení, spíše se chceme zaměřit na získávání dalších referenčních staveb, tzn. domů, které jsme již našim klientům postavili. Tato forma se nám začíná velmi osvědčovat, zájemci o bydlení mohou navštívit dům, který je již hotový a obydlený, mohou si prohlédnout provedení a kvalitu našich domů, čímž získají reference a zkušenosti přímo od majitelů. Nový referenční dům, který je možné po dohodě s majiteli navštívit, je dům ve Spořicích u Chomutova.

Ve vašich plánech figuroval i menší developerský projekt. Má už tento projekt konkrétní obrysy?

Ano, v projektu Miřejovická stráň Litoměřice dokončujeme poslední dům, tento projekt je tedy v zásadě úspěšně za námi, a jak uvádím výše, na uvedenou činnost „developmentu“ bychom rádi dále navázali a pevně věříme, že se nám tato příležitost již brzy naskytne.

Koronavirová omezení znemožnila pořádání stavebních veletrhů, jak tuto situaci řešíte? Zapojujete se do on-line veletrhů? Jaké máte s touto formou veletrhů zkušenosti?

V květnu jsme se zúčastnili on-line stavebního veletrhu, nicméně tento veletrh nemůže plně nahradit účast na klasickém veletrhu. Lidé stále preferují osobní kontakt, proto raději volí návštěvu v našich vzorových domech, kde si mohou osahat skladbu našich obvodových stěn a vidět provedení našich domů.

Před časem jste ve společnosti zavedli nový informační systém. O jaký systém se jedná a jaké jsou vaše dojmy z jeho provozu?

Jedná se o informační systém společnosti RTS, tedy systém zaměřený především na stavebnictví – plánování, kontroling, rozpočty apod. V rámci tohoto IS jsou momentálně zpracovávány první zakázky, část obchodu vč. reportingu a souvisejících aktivit je implementována již několik měsíců, rovněž finanční řízení a plánování je v plném procesu. S odstupem času nyní vnímáme, že naše rozhodnutí bylo správné a v zásadě nevyhnutelné. Současně se také potvrdily naše obavy z časové náročnosti implementace a nastavení všech firemních procesů, které by se bez aktivního zapojení všech zúčastněných zaměstnanců a samozřejmě našeho dodavatele nepodařilo rozptýlit. Přes uvedenou náročnost je aktuálně systém plně funkční a vyhovuje našim potřebám, přičemž máme ambici v digitalizaci dále pokračovat.