Inzerce

„Větší ložiska mají vyšší přidanou hodnotu,“ říká výkonný ředitel společnosti ZKL Jiří Prášil ml.

1. Říjen 2021
„Větší ložiska mají vyšší přidanou hodnotu,“ říká výkonný ředitel společnosti ZKL Jiří Prášil ml.

ZKL, a.s., je tradiční český výrobce valivých ložisek a největší výrobce speciálních a technologických ložisek ve střední Evropě. Jak v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu říká výkonný ředitel Jiří Prášil ml., společnost vidí příležitost ve větších rozměrech ložisek, na které letos získává i zajímavé zakázky. Větší ložiska jsou zároveň konkurenční výhodou. Firma také připravuje velké investice do modernizace výroby. Jak její chod ovlivnila koronavirová epidemie a jak se jí nyní daří z hlediska tržeb? Nejen o tom mluví Jiří Prášil v rozhovoru.

Vývoj a výroba velkorozměrových ložisek patří dlouhodobě ke stěžejním programům vašeho koncernu. Jaké jsou důvody rostoucí poptávky po tomto typu ložisek?

S výrobou ložisek kolem 1,5 metru vnějšího průměru jsme začali v roce 2014, kdy byla dostavěna a dovybavena hala na danou výrobu. Poté začala kontraktační část a podařilo se nám uchytit se v segmentu větrných elektráren a také v aplikacích pro tepelné výměníky v klasických tepelných elektrárnách. Ve větrném programu v roce 2021 vyrobíme cca 1600 takových ložisek a v oblasti výměníků jich vyrobíme asi 50. V počtu kusů se jedná o značný nepoměr, ale je nutné zmínit, že ložiska jsou konstrukčně jiná. Ve větrném programu se používají radiální soudečková ložiska, v tepelných elektrárnách pak axiální soudečková ložiska, která mají vyšší zpracovací náklady, a tudíž i cenu.


Na sklonku loňského roku zahájilo v Klášterci nad Ohří činnost vaše centrum průmyslového vývoje a inovací axiálních ložisek. Na co se toto centrum zaměřuje a jak jste s výsledky jeho dosavadní práce spokojení?

Dané centrum vzniklo na základě rozšíření výrobního programu v závodě ZKL Klášterec, který se zabývá zejména výrobou kuličkových ložisek. Ve větších rozměrech vidíme příležitost a již v tomto roce se nám daří získávat zajímavé zakázky na daný program. Čím jsou produkty větší, tím vyšší přidaná hodnota na nich vzniká. Navíc se odlišujeme od konkurence. Větší ložiska jsou investičně i kvalitativně náročnější, nikdo si nechce dát do svého výrobku, který stojí hodně peněz, levné komponenty.

Pravidelně zařazujete do svého výrobního programu nové typy ložisek, letos se jedná například o tzv. toroidní ložiska. V čem jsou hlavní výhody těchto ložisek? Jaké novinky v tomto směru připravujete v nejbližším období?

Toroidní ložiska jsou speciály, které umí přenášet jednak naklopitelnost osy, jednak axiální dilataci osy. Díky speciální konstrukci a geometrii jsou to unikátní ložiska a uživatelé nemusí kupovat tři ložiska na jednu osu, ale jen dvě. Výhody mají hlavně pro vysoké otáčky a střední zatížení, najdete je například v papírnách nebo ocelárnách.

Ceny surovin zaznamenaly v letošním roce strmý nárůst, navíc se objevují problémy s nedostatkem některých materiálů. Je to problém i pro vás?

Ano, je to problém. První půlku roku 2021 jsme měli snad nejlepší čísla v historii koncernu, ale druhá půlka roku již bude problematická. Nejenom že suroviny jsou dražší, ale hlavně selhává doprava, je neúměrně drahá a nestabilní. To nám nyní dělá nejvyšší ztráty.

Ve vašich závodech v Brně a Klášterci nad Ohří připravujete masivní investice do modernizace výroby. Čeho se budou konkrétně týkat?

V Klášterci se investice budou týkat obnovy zastaralého strojního parku pro výrobu axiálních kuličkových ložisek a dokončení automatické montáže a kontroly na lince pro železniční program. V Brně se jedná o rekonstrukci dvou výrobních hal, technologie na výrobu válečků a obnovu zastaralého parku pro výrobu axiálních soudečkových ložisek.

Jakým způsobem vás v loňském roce poznamenala koronavirová pandemie? Museli jste např. omezit výrobu nebo propouštět zaměstnance?

V ZKL jsme zaměstnance nepropouštěli, naopak je spíše hledáme. Během roku 2020 jsme se nezastavili a vzhledem k tomu, že rosteme a nemůžeme sehnat pracovníky, se jen tak nezastavíme.

V roce 2020 jste dosáhli celkového obratu přes 1,1 miliardy korun. Očekáváte, že se vám i letos podaří udržet stoupající trend?

Doufáme, že ano. Letos očekáváme tržby až na hranici 1,35 miliardy korun. Můžou nám s tím významněji zahýbat kurzy eura a dolaru, které ovlivňují export, ale snad tento cíl naplníme. Aktuálně exportujeme již cca 90 procent svých výrobků.