Inzerce

Vanad 2000: Precizní termické dělení

26. října 2021
Vanad 2000: Precizní termické dělení

Společnost Vanad 2000 a.s. je výrobce vysoce výkonných pálicích strojů moderní konstrukce pro tvarové řezání materiálů autogenem, nejmodernějšími plazmovými technologiemi současnosti a vláknovým laserem. Díky vlastnímu vývoji firma přináší na trh průběžně nová a inovativní řešení. Pružnost a variabilita Vanadu 2000 umožňují se přizpůsobit požadavkům zákazníka a navrhnout pro něj kompletní individuální řešení. O aktuální situaci v této společnosti jsme hovořili s jejím ředitelem Martinem Miřátským.

Firma Vanad 2000 vyrábí CNC stroje pro tvarové řezání materiálů. Jaké výhody mají tato zařízení proti konkurenci?

Hlavní naší výhodou je poměr mezi cenou a výkonem. Kromě toho máme dostatečné technické i znalostní zázemí a showroom vybavený stroji v různých konfiguracích, kde můžeme zákazníkům předvést na jednom místě všechny námi nabízené technologie. To se týká i doplňkových zařízení, jako je řezání do trubek či profilů, vrtání nebo značení. Můžeme zákazníkovi doporučit přesně to, co potřebuje. Nejdříve ovšem musíme zjistit, zda se pro daný účel lépe hodí autogen, plazma nebo laser, následně jde o další vybavení stroje. Čím levnější zařízení, tím jsou jeho možnosti přirozeně chudší. Naopak složitější stroje mají širší variabilitu včetně doplňkových technologií. V případě, že zákazník potřebuje speciální úpravu, která v naší standardní nabídce není, umíme díky našemu vývoji náš stroj odpovídajícím způsobem dovybavit.

Vaše společnost staví na individuálním přístupu k zákazníkovi. Co to konkrétně znamená a kdo jsou vaši typičtí odběratelé?

Řada našich zákazníků je z oblasti kovovýroby všeho druhu, ale tím to nekončí. Naše stroje se uplatňují například i v chemickém či petrochemickém průmyslu, ve stavebnictví nebo v agrotechnice, potravinářství a tak dále. Využití našich produktů je opravdu široké od strojírenství přes dopravu až po umění a reklamu. Například česká společnost Baest Machines & Structures, která se zaměřuje na těžší strojírenskou produkci s širokým výrobním programem, používá náš stroj Vanad Bluester s technologií 3D plazmového řezání, určený i do nejtěžších provozů. Firma Dvořák – svahové sekačky realizuje výrobu dálkově řízených sekaček i s pomocí našeho stroje Vanad Kompakt Laser. Ten samý stroj ale využívá i společnost Unibon, jež se specializuje na design, technologii a výrobu originálních i typových interiérů prodejně-obchodních míst.

Pokud by zákazník potřeboval propojit váš stroj s robotem a s výrobním informačním systémem nebo s cloudovými aplikacemi, je vaše firma schopná takovým požadavkům vyhovět bez kooperace s dalšími subjekty?

Při vývoji operačního systému, kterým jsou řízeny naše stroje, spolupracujeme s rakouskou firmou B&R. Základem řídicího systému je výkonný průmyslový počítač B&R Automation řady APC910. Pro ovládání a vizualizaci používáme barevné dotykové displeje řady B&R Automation a technologické klávesnice, které byly firmou B&R upraveny speciálně pro nás. Tato společnost je přední světový výrobce automatizační techniky, který investuje téměř 15 procent obratu zpět do výzkumu a vývoje. Pro nás tvoří a zajišťuje všechny potřebné změny a požadavky, které u softwaru i hardwaru potřebujeme, zajistila by tedy i propojení našeho stroje s robotem, s výrobním informačním systémem nebo s cloudovými aplikacemi, pokud by to bylo přání zákazníka.

Které trhy jsou pro vás klíčové a do jaké míry pandemie covidu ovlivnila váš plán výrazně navýšit do letošního roku vývoz?

Klíčový je pro nás domácí trh a pandemická situace naše plány samozřejmě ovlivnila. Naši zákazníci byli v některých případech nuceni přehodnotit a přenastavit své aktuální priority, a proto došlo někdy k odložení nebo i zrušení nákupu našeho stroje. Nyní se zase pro nedostatek elektronických komponent pro řídicí systémy neúměrně prodlužují dodací lhůty. Ceny kovových materiálů nás moc netrápí, protože nepředstavují z hlediska celkových nákladů až tak významnou položku. Nedostatek kvalifikovaných pracovních sil také nepociťujeme, udržujeme si stále dostatečnou výrobní kapacitu. Naše výroba i vývoj vyžadují vysokou odbornost a pečlivost. Zaměstnanců, kteří tyto požadavky splňují, si vážíme a vytváříme jim takové podmínky, aby u nás byli spokojení.

Společnost Vanad 2000 má dceřinou firmu Vanad design, která se zabývá problematikou termického dělení mate­riálů. Na jakých projektech aktuálně pracuje?

Máme dvě dceřiné společnosti. První z nich je VANAD, spol. s r.o., která provádí laserové zakázkové řezání kovů i nekovových materiálů. Na zakázku standardně zpracováváme uhlíkovou ocel, nerez, hliník, měď a mosaz. Individuálně jsme schopní zpracovat i jiné materiály podle požadované specifikace, například Hardox nebo Corten, z nekovů třeba pěnový polyetylen, karton, korek či vlnitou lepenku. Maximální rozměr řezaného materiálu je 3000 × 1500 mm, síla řezaného materiálu se pohybuje v rozpětí 0,5–20 mm.

Do firmy Vanad design je soustředěn veškerý náš vývoj. Zabývá se termickým dělením materiálů od teoretických analýz přes návrhy a ověřování postupů a technologií až po stavbu prototypů a jejich testování ve vlastní zkušebně. Aktuálně má ukončenou velkou část projektu vysoce výkonného vrtacího vřetene s automatickou výměnou nástrojů. Již byl vyroben a dodán první kus a poprvé jej představíme veřejnosti letos v listopadu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Kolik procent ze zisku investujete do marketingu a budování obchodní sítě?

Loni to bylo asi deset procent. Běžně je to více, ale marketing u nás převážně tvoří účast na veletrzích a podobných akcích, a ty v minulém roce vůbec nebyly. Soustředili jsme se proto spíše na tištěná média, která se věnují průmyslové tematice.

Obchodní síť tvoří naši dealeři, které se snažíme hledat tak, aby byli schopní naše stroje nejen prodávat, ale také poskytovat jejich servis. U každého stroje je možné, pokud to zákazník umožní, provést minimálně prvotní diagnostiku na dálku. Vzdáleně lze řešit i potíže se softwarem či měnit různé parametry stroje, ostatní závady bránící provozu musí odstranit servisní technik na místě.