Inzerce

Smurfit Kappa mohutně investovala, aby podpořila své zákazníky

30. května 2022
Smurfit Kappa mohutně investovala, aby podpořila své zákazníky

Společnost Smurfit Kappa má v České republice a na Slovensku šest výrobních závodů, ve kterých produkuje papírové obaly. Hlavní surovinou pro jejich výrobu jsou obnovená vlákna z recyklovaného papíru a lepenky. Firma disponuje regionálními sklady pro odběr papírového odpadu, který následně odpovědně a efektivně zpracovává. O další informace jsme požádali generálního ředitele Zdeňka Suchitru.

Nadnárodní výrobce papíru a obalových řešení Smurfit Kappa se sídlem v Dublinu, k němuž patříte, se loni rozhodl investovat zhruba 20 milionů eur do čtyř výrobních závodů v České republice a na Slovensku, aby zvýšil jejich produkční kapacitu. Jaká nová výrobní zařízení byla v daných lokalitách instalována a jak se zvýšila produkce v jednotlivých závodech?

Investovali jsme do výrobních kapacit v Žebráce, Žimrovicích, Olomouci a Štúrově. Investicemi jsme významně zvýšili kapacity na výrobu klopových krabic a tvarových výseků. V některých případech byly investice spojeny s rozšířením budov. Reagovali jsme tím na silnou poptávku našich zákazníků, stejně tak na jejich předpovědi dalšího růstu. Našimi zákazníky jsou tuzemské a mezinárodní společnosti zabývající se výrobou a prodejem FMCG výrobků a industriální sektor.

Máte ještě výrobní závody v Brně a v Kolíně. Proč investice nesměřovaly i tam?

Každá z našich poboček dostává podporu pro investiční rozvoj ve chvíli, kdy ji potřebuje. Pobočky v Brně a v Kolíně mají zpracovaný investiční plán, který pouze nebyl součástí výše jmenované investice. Investice do těchto závodů plynuly předtím anebo budou realizovány v následujícím období.

Skupina Smurfit Kappa se rozhodla investovat v České republice i přes koronavirovou krizi a její přímé i nepřímé důsledky. Bylo to strategicky správné rozhodnutí a proč?

Věříme, že naše rozhodnutí jsou správná. Našim zákazníkům se velmi daří, potřebují od nás dostatečné výrobní kapacity a flexibilitu. K tomu vidíme dlouhodobý trend přechodu od plastových obalů k papírovým a růst spotřeby e-commerce obalů. Koronavirová krize některé z těchto trendů ještě umocnila.

Korporace Smurfit Kappa je lídrem v recyklaci, vyrábí biologicky odbouratelné papírové obaly. Jak konkrétně to funguje? Do jaké míry je možné vámi vyráběné obaly vrátit zpět do výroby?

Až 80 procent našich produktů je vyrobeno z recyklovaného papíru, jen 20 procent našich obalů je z primárního papíru, který pochází ze dřeva. Veškerý papír, který používáme, je certifikován FSC, tedy pochází z dobře vedených a šetrně obhospodařovaných lesů. Papír má nejvyšší podíl recyklace ze všech obalových komodit – 92 procent – a je biologicky odbouratelný, tj. co se nepodaří recyklovat a není použito někde v domácnostech, příroda velmi rychle rozloží. Naše společnost sváží sběrový papír do recyklačních dep, ten potom zpracováváme v papírnách na papír a z papíru vyrábíme papírové obaly, které po použití končí opět v recyklačních depech. Vytváříme tím unikátní cirkulární model.

Ke kterým zákazníkům směřují lepenky a papírové obaly vyráběné ve vašich závodech? A jaké služby zákazníci kromě dodávky obalů požadují?

Společnost naší velikosti dodává zákazníkům ve všech výrobních a nevýrobních sektorech. To je také na našem podnikání krásné, vidíme velmi dobře, kterým sektorům se daří a kterým méně, a umíme dobré praktiky a nápady napříč sektory sdílet. Největšími sektory jsou potraviny, nápoje a výrobky domácí potřeby (tzv. FMCG), následují sektory industriální (elektrotechnický, automotive, strojírenství a další) a velmi silně roste sektor e-commerce a logistiky.

Naši zákazníci od nás požadují spolehlivost, flexibilitu a schopnost inovovat nebo vyřešit problém. Těmto výzvám dokážeme čelit zejména díky znalostem a zkušenostem našich skvělých zaměstnanců a také díky velmi sofistikovaným modelům a postupům. Velmi mnoho know-how a dobrých nápadů čerpáme z naší nadnárodní organizace. Pro naše zákazníky v oblasti e-commerce jsme v poslední době také vyvinuli atraktivní kolekce obalů eBottle, eFlowers, eFashion, eHealth&Beauty.

V roce 2020 získalo město Hradec nad Moravicí z firemní nadace Smurfit Kappa Foundation čtyři miliony korun na rekonstrukci budovy Mateřské školy v Žimrovicích. Co kromě toho vaše firma dělá, aby splnila svou společenskou odpovědnost?

Jsme přesvědčeni o tom, že tam, kde podnikáme, bychom měli také společnosti něco vracet a podporovat ji. Mateřská škola v Žimrovicích je jedním z konkrétních příkladů naší podpory. Dalšími příklady jsou pravidelná podpora SOS dětských vesniček, vytvoření speciální ABA třídy v Olomouci nebo terapeuticko-relaxační místnosti v Žebráce pro děti s poruchou autistického spektra. V posledních čtyřech letech jsme do podobných projektů vložili deset milionů korun. Podpořili jsme také nemocnice v Čechách a na Slovensku v boji s koronavirem celkovou částkou jeden milion korun.

K našemu velkému potěšení si školy a školky kolem našich závodů oblíbily projekt „Šikovné ručičky“, v rámci něhož podporujeme kreativitu nejen dětí, ale třeba i místních seniorů. Několikrát do roka vytvoříme zajímavé skládačky, omalovánky či jiné zábavné a tvořivé kreace, které rozdáváme do školek, škol, kroužků a právě i do domovů seniorů. Velký úspěch mělo například sedátko v podobě autíčka.