Inzerce

EGE je spolehlivý partner pro energetiku již 30 let

25. Duben 2022
EGE je spolehlivý partner pro energetiku již 30 let

Společnost EGE, spol. s r.o., spolu se svými dceřinými společnostmi tvoří holding, jehož aktivity jsou zaměřeny především na dodávky zařízení pro potřebu elektroenergetiky doma i v zahraničí. Holding disponuje výhradně českým kapitálem, vlastním know-how, vlastní výrobní základnou a při obratu více než 1,5 miliardy korun zaměstnává cca 450 zaměstnanců včetně odborných projektantských týmů a zkušených montážních čet. Firmu nám představili ředitel a jednatel společnosti EGE Tomáš Knittl spolu s ředitelem odštěpného závodu EGE Steel Construction Markem Metelcem.

Vaše společnost EGE letos slaví 30 let od svého vzniku. Která událost v každé ze tří uplynulých dekád byla nejdůležitější pro její další rozvoj?

Marek Metelec: V první dekádě se firmě EGE podařilo proniknout s dodávkami zhášecích tlumivek na trh v Izraeli. S místním partnerem pak byla zahájena společná výroba a dodávky, které úspěšně probíhají dodnes. Významným milníkem v druhé dekádě byl úspěšný vstup firmy EGE na trhy v Asii s dodávkami zapouzdřených vodičů, podařilo se navázat dlouholetou perspektivní spolupráci s významnými partnery v Jižní Koreji a v Japonsku. V průběhu třetí dekády pak byla zrealizována výstavba moderního závodu pro výrobu ocelových konstrukcí ve Vrátě u Českých Budějovic. Realizace tohoto investičního záměru umožnila vedle rozvoje a růstu odštěpného závodu EGE Steel Construction vytvořit předpoklady pro další rozvoj společnosti EGE ve výrobním areálu v centru Českých Budějovic.

Společnost EGE má tři výrobní divize. Na jaké produkty se každá z nich zaměřuje a pro které trhy, respektive zákazníky jsou určeny?

Tomáš Knittl: Jedná se o sekce ocelových konstrukcí, elektrotechniky a zapouzdřených vodičů. Každá výrobní divize má naprosto specifický charakter a de facto i vlastní obslužný sektor zákazníků. Hlavním artiklem divize ocelových konstrukcí jsou stožáry a příhradové stožáry určené pro napětí až 400 kilovoltů, dále jsme schopní vyrábět i například ocelové konstrukce lanovek apod. Sekce elektrotechniky se zaměřuje především na příslušenství rozvoden VN a VVN, jedná se tedy o zhášecí tlumivky zemního spojení, odporníky či zemní transformátory, zákazníky jsou tedy zejména jednotlivé energetiky. V rámci poslední sekce zapouzdřených vodičů, jak již název napovídá, jsou hlavním artiklem zapouzdřené vodiče, tedy vývody z generátorů elektráren do transformátorů k další distribuci silové elektřiny. V ČR můžeme naše zapouzdřené vodiče nalézt např. v našich jaderných elektrárnách.

Jaké služby je vaše firma schopná nabídnout svým zákazníkům kromě dodávek hotových produktů?

Marek Metelec: Firma EGE je nositelem a tvůrcem vlastního know-how na všechny své finální výrobky. Tato unikátní schopnost firmy je trvale rozvíjena ve spolupráci s našimi zákazníky, kterým nabízíme návrhy výrobků v optimálním provedení pro jejich jednotlivá speciální řešení. V návaznosti na vlastní dodávky výrobků patří mezi standardní služby EGE uvádění našich výrobků do provozu a asistence při montáži zapouzdřených vodičů formou supervisingu.

Loni jste zahájili proces restrukturalizace divizí silnoproudé elektrotechniky a zapouzdřených vodičů. Co je cílem této změny?

Tomáš Knittl: Cílem změny je zefektivnění procesů v rámci jednotlivých divizí. Jedná se o celkové zjednodušení na všech úrovních v rámci celé společnosti a zefektivnění procesů výroby. Požadavky zákazníků se neustále navyšují, tudíž je potřeba se i v tomto přizpůsobit a hledat cesty, jak se zákazníkům přiblížit, nabídnout jim co nejrychlejší reakci a plnění podmínek, což je nutně spojeno i se zjednodušením v rámci našich interních procesů.

Společnost EGE provozuje svářečskou školu. Jaké z toho má výhody?

Tomáš Knittl: Ano, máme ji a má to pro naši společnost obrovské výhody. Svářečská škola je zaměřena především na školení našich zaměstnanců, jedná se hlavně o základní kurzy svařování podle normy ČSN 050705, což je minimální kvalifikace svářečů daná legislativou ČR, nebo o vyšší kurzy svařování podle ČSN EN ISO norem (například ČSN EN ISO 9606-1), což je požadavek na kvalifikaci svářečů v rámci EU. Navíc jsme schopní nabídnout služby i externím zájemcům v rámci např. jiných společností. Celkově si tímto udržujeme vysokou profesionální kvalifikaci.

Jste česká společnost s dlouhou tradicí, jejímiž nositeli je i část vašich zaměstnanců, někteří u vás pracují od sedmdesátých let. Jaký to má pro vaše další podnikání význam?

Marek Metelec: Ano, někteří z našich zaměstnanců spojili s firmou EGE celý svůj profesní život. V dnešní době se jedná o unikát, kterého si v EGE velmi vážíme. Firma EGE si vždy zakládala na zodpovědném přístupu ke svým pracovníkům, snažila se jim vytvářet stabilní pracovní zázemí a poskytovat jistotu a perspektivu. To, že jsou v řadách našich zaměstnanců někteří již od sedmdesátých let, je potvrzením toho, že se nám naše předsevzetí daří naplňovat.