Inzerce

Družstvo Severochema reprezentují značky s vynikající pověstí

27. června 2022
Družstvo Severochema reprezentují značky s vynikající pověstí

Severochema, družstvo pro chemickou výrobu, Liberec je významný výrobce chemických produktů, jehož portfolio zahrnuje víc jak 400 výrobků včetně privátních značek. Kromě podpalovačů, lampových olejů a dalšího BBQ příslušenství vyrábí Severochema také čisticí prostředky pro domácnost, škroby, ředidla, technické kapaliny, kosmetiku a prostředky pro prevenci a čištění graffiti. Obchodního ředitele a místopředsedy představenstva Romana Oberera jsme se zeptali na některé novinky.

Severochema vyrábí řadu podpalovačů pod značkou PE-PO, čističe skel značky Iron, ředidla a jiné technické kapaliny, kromě toho také škroby nebo veterinární šampony. Které novinky jste v poslední době uvedli na trh?

Zmínil bych v první řadě zapalovače, a to teleskopické i větruodolné, či zápalky v různých velikostech a pro rozličné použití. Významnou novinkou jsou také podpalovací svíčky, což je varianta přírodního podpalovače s extra dlouhou dobou hoření. Z dalšího sortimentu jsou to pak krbové a BBQ rukavice – kožené ochranné rukavice ke grilu, kamnům, krbu a podobně. Mezi naše inovované výrobky patří rovněž řada dezinfekčních přípravků na ruce a povrchy, stejně jako čističe pro domácnost pod značkou Iron na kuchyně, koupelny a podlahy. V rámci produktových řad došlo také k redesignu celých produktových řad Iron a PE-PO z obnovitelných zdrojů.

Značka PE-PO obhájila významné ocenění Czech Superbrands Award i pro rok 2022, jedná se tak již o čtvrté ocenění v řadě za sebou. Jaká kritéria se při této soutěži posuzují a jak podle nich značka PE-PO obstála?

Udělení Czech Superbrands Award daného roku předchází vícekolové výběrové řízení, do něhož se jednotlivé značky nemůžou přihlásit, nominace vychází z databáze všech registrovaných obchodních značek, kterou pro tento účel uvolní Úřad průmyslového vlastnictví. Společnost Bisnode, přední světový poskytovatel obchodních informací, vytvoří na základě obchodních dat a výsledků seznam nominovaných kandidátů. Dalším krokem je spotřebitelský průzkum, jeden z nejdůležitějších prvků výběrového řízení, v jehož rámci agentura Incomind na základě známosti a obliby zúží výběr na seznam semifinalistů. Konečné slovo při udělování titulů Czech Superbrands Award v daném roce má odborná komise, tzv. brand council. Značka PE-PO toto ocenění získala čtyři roky po sobě (2019–2022), což je vzhledem k výše uvedenému znakem vysoké kvality a vynikající pověsti této značky mezi spotřebiteli i odbornou veřejností.

Severochema řídí své podnikové procesy ERP systémem QAD, který implementovala společnost Minerva. Nedávno jste prošli modernizací ERP – co vám v oblasti výroby přinesl upgrade na vyšší verzi QAD? Co byste u dlouhodobé spolupráce s Minervou vyzdvihl?

Modernizace ERP byla nezbytným krokem k udržení systému v kondici odpovídající stávajícím požadavkům. Výhodou bylo, že jsme nezaváděli úplně nový systém, ale provedli jsme „jen“ upgrade, kde jsme mohli plně využít jak zkušeností z předchozí verze programu, tak i z dlouhodobé spolupráce s firmou Minerva. I tak to byl poměrně velký zásah do fungování procesů, který se díky vzájemné spolupráci podařilo zvládnout.

Výhody nové veze ERP programu QAD jsou zřetelné především ve zlepšení komfortu rutinního používání programu a v uzpůsobení funkcí našim požadavkům. Vylepšení je zde vidět i v moderním způsobu výstupů například do MS Excelu a podpoře elektronické komunikace, integrován je zde i systém automatické EDI komunikace. Zcela nový je modul Finance a návazné funkce controllingu. Neopominutelným bonusem je i fakt, že přechod na nový systém byl vhodnou příležitostí k „vyčištění“ databází a k nastavení efektivnějších postupů. Naše spolupráce se společností Minerva je založena na dlouhodobých velmi dobrých vztazích a díky vzájemné, často i osobní znalosti pracovníků jsme schopní velmi efektivně a rychle řešit problémy, na které narazíme.

Vaše družstvo loni získalo Cenu hejtmana za společenskou odpovědnost, respektive za pomoc subjektům se zaměřením na liberecký region. Které organizace a akce Severochema podporuje?

Firma finančními i věcnými dary pomáhá Hospicové péči sv. Zdislavy, o. p. s., Nadaci Ivana Dejmala, Člověku v tísni, Českému červenému kříži a iQ Landii Liberec. Severochema podporuje také regionální sportovní akce či individuální osoby, které to potřebují.