Inzerce

T Machinery rozšiřuje obchodní teritoria v zahraničí

7. září 2022
T Machinery rozšiřuje obchodní teritoria v zahraničí

V nelehké situaci se po vypuknutí konfliktu na Ukrajině ocitl český výrobce důlní techniky se sídlem v jihomoravských Ratíškovicích, společnost T Machinery a.s. „Byly pozastaveny dodávky ruským obchodním partnerům i kontakty a komunikace s nimi,“ říká v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu ředitel společnosti Zdeněk Gajdík. Firma tak usiluje o vstup na nové zahraniční trhy, chce se prosadit například v Indii. Zdeněk Gajdík k tomu dodává: „Rádi bychom se vrátili také zpátky do Vietnamu.“

Jaké zajímavé události se ve společnosti T Machinery odehrály v roce 2021?

Vzhledem ke kauze Vrbětice se zkomplikovaly dodávky do Ruské federace.

Vaši snahu expandovat na nové trhy a nová teritoria narušila v roce 2020 koronavirová pandemie. Zlepšila se situace v tomto ohledu v minulém roce?

V návaznosti na předchozí odpověď musím konstatovat, že Vrbětice nám po koronavirové krizi situaci neulehčily, ba naopak. Na toto složité období navázal konflikt na Ukrajině v únoru 2022, v jehož důsledku byly pozastaveny dodávky ruským obchodním partnerům i kontakty a komunikace s nimi.

Ocitli jste se tedy v dost nepříznivé situaci. Jak ji chcete řešit?

Rozšířením teritorií, do kterých exportujeme, například o Indii. Rádi bychom se vrátili také zpátky do Vietnamu.

Chystali jste se investovat do výstavby nové haly a centra přesného pálení tlustých plechů. Získali jste potřebnou finanční podporu od ministerstva obchodu a průmyslu na náklady na sanaci poddolovaného území, na kterém jste plánovali výstavu?

Získat podporu se nám nepodařilo, a to ani ze strany MPO, ani MŽP. Pokud bychom chtěli stavět na zelené louce, bylo by to pro nás snazší a levnější, než když jsme se chtěli pokusit revitalizovat poddolované území našeho areálu.

Ceny některých surovin a materiálů zaznamenaly v posledním roce prudký nárůst, častým problémem je i nedostatek některých komodit. Způsobilo to problémy i vám?

Určitě ano. Toto má vliv i na ziskovost některých zakázek, resp. jejich prodělečnost, navýšení cen surovin a materiálů jsme totiž nemohli promítnout do již podepsaných kontraktů. Z důvodu nedostatku určitých komodit také dochází ke zpožďování některých zakázek.

Pozměnila koronavirová pandemie vaše investiční prio­rity?

Veškeré investice jsme pozastavili z výše uvedených důvodů, tedy kvůli koronavirové krizi, kauze Vrbětice a konfliktu na Ukrajině.

Jaké jsou vaše plány pro rok 2022? Chystáte nějaké důležité změny?

Plány a k nim směřující změny ve společnosti T Machinery jsou jednoznačné, a to zakončit rok 2022 s minimální ztrátou.