Inzerce

HELUZ si připomíná třicet let od svého založení

7. září 2022
HELUZ si připomíná třicet let od svého založení

Již více než rok se stavebnictví potýká s nedostatkem některých materiálů. Nejen na to, jaká je aktuální dodací lhůta cihel, které vyrábí HELUZ cihlářský průmysl v.o.s., jsme se zeptali obchodního a marketingového ředitele společnosti Ing. Petra Porubského. „Převis poptávky nad nabídkou, který se odehrává v posledních měsících, se nám daří velice dobře zvládat,“ říká Petr Porubský v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu a dodává: „Objednávky na stavební systém HELUZ přijímáme bez sebemenšího omezení, ceny zákazníkům garantujeme.“

Společnost HELUZ si letos připomíná třicet let od svého založení. Připravujete v této souvislosti nějaké akce?

Toto výročí je pro nás signálem, že práci, kterou odvádíme, děláme dobře. Prošli jsme dynamickým vývojem, zvládli nejednu krizi a vybudovali jsme stabilní, silnou a důvěryhodnou společnost, jež je jedním z nejvýznamnějších inovátorů a výrobců stavebních materiálů. Svědčí o tom i fakt, že HELUZ GROUP byla opětovně oceněna prestižním titulem Czech Best Managed Companies 2022. To vše si zaslouží náležitě oslavit a poděkovat hlavně našim zaměstnancům a obchodním partnerům za jejich podporu. Bohužel v době příprav oslavy třicetiletého výročí ještě nebylo dostatečně zřejmé, zda se bude situace kolem pandemie koronaviru vyvíjet dobře, proto jsme se rozhodli je pozastavit. Věřím ovšem, že nyní nám už nic nebrání další oslavy plnohodnotně uspořádat.

V době před pandemií jste rozšiřovali své aktivity, majetkově jste například vstoupili do on-line agentury X Production a odkoupili jste i stoprocentní podíl ve společnosti CIKO s.r.o., předním výrobci komínových systémů. Navázali jste na tyto akvizice novými projekty?

Cílem každé společnosti je diverzifikovat rizika podnikání a jedním ze způsobů je rozložit aktivity na více pilířů. Novým akvizicím jsme otevřeni a v posledních měsících se nám podařilo začlenit do naší skupiny i společnost IZOS. HELUZ IZOS je největším specializovaným výrobcem izolačních skel v České republice, která vyrábí na nejmodernějších technologiích se sedmi výrobními linkami ve třech závodech – v Plzni, Žatci a Sudoměřicích. Tato společnost zásobuje takřka třetinu českého trhu a právem patří k lídrům v daném segmentu.

V době pandemických omezení výrazně vzrostl význam moderních informačních technologií. Jakou zkušenost máte například s on-line veletrhy?

Pandemická omezení vedla k rychlejšímu přechodu na tuto formu komunikace. Moderní technologie aktuálně nabízejí vysoký komfort a ve velké míře umí velmi dobře kompenzovat osobní setkání. I naše společnost jde ruku v ruce s tímto trendem. Nabízíme řadu webinářů pro širokou veřejnost, nedílnou součástí je dnes již tradiční on-line konference HELUZ od A do Z a nelze nezmínit také naši vzdělávací interaktivní příručku Stawebnice. On-line veletrhů se také zúčastňujeme, nadále chceme být zákazníkovi co nejvíce k dispozici ve všech různých formách komunikace.

V letošním roce jste rozšířili své služby v rámci programu Nová zelená úsporám. O jaké služby se jedná?

Novinkou společnosti HELUZ je rozšíření služby Blower door test o měření v rámci programu Nová zelená úsporám. Jedná se o zkoušku průvzdušnosti obálky budovy, jejíž protokol se připojuje jako povinný doklad pro uznání dotace. Samotné měření spočívá v osazení ventilátoru do otvoru v obvodovém plášti budovy, který střídavě vytváří podtlak a přetlak v interiéru budovy. Na základě měřeného průtoku vzduchu se stanoví, jaká je vzduchotěsnost obálky budovy.

V současnosti je kladen důraz na ekologicky šetrné výrobky s minimální uhlíkovou stopou. Jak si z hlediska zátěže pro životní prostředí vedou vaše výrobky?

Společnost HELUZ získala environmentální prohlášení o produktu již v roce 2015 jako první výrobce cihel, v letošním roce byla provedena jeho aktualizace. Toto prohlášení o produktu popisuje environmentální dopady jednotlivých produktů od těžby suroviny až po bránu závodu a dále pak na konci životního cyklu výrobku. Jsou zde přehledně kvantifikovány parametry, jako jsou například uhlíková stopa, úbytek ozonu, toxicita pro člověka nebo spotřeba primární energie. Vzhledem k vysoké životnosti a stálosti našich produktů je dopad na životní prostředí minimální, přesto je cílem společnosti HELUZ tyto dopady i nadále snižovat. Pracujeme s přírodním materiálem a o to více nám na přírodě záleží.

Stavební trh se potýká s nedostatkem materiálů. Jaká je aktuální dodací lhůta vašich cihel? Uvažujete o případném dalším rozšíření výroby?

Převis poptávky nad nabídkou, který se odehrává v posledních měsících, se nám daří velice dobře zvládat. Objednávky na stavební systém HELUZ přijímáme bez sebemenšího omezení, ceny zákazníkům garantujeme. Došlo pouze k prodloužení termínu dodání materiálu od data objednání na úroveň 10–12 týdnů. Pokud si zákazník přeje objednat si a zajistit materiál na svou stavbu v ještě větším předstihu, dokážeme jeho požadavek splnit. Cenu, množství a termín dodání umíme dnes garantovat i pro příští rok.

Pro zjednodušení celého procesu nabízíme zákazníkům zdarma vypracování výkazu výměru společně s ojedinělým slevovým kódem, pomocí kterého mohou zažádat vybrané stavebniny o cenovou nabídku. Tento kód slouží také k přihlášení do sekce Můj HELUZ, která je k dispozici na našich webových stránkách www.heluz.cz. Po jeho zadání nabízí tato sekce možnost sledovat konkrétní zakázku od samotného zpracování výkazu výměru až po evidenci objednávky, skladbu jednotlivých kamionů a předpokládaný termín dodání, také je tam uveden kontakt na dopravce dané objednávky. Dále je zde k dispozici široká škála příruček a doporučení, jak s naším materiálem pracovat, na koho se obracet v rámci poradenských služeb v místě stavby, a také možnost využít služeb nabízených společností HELUZ a našimi partnery v rámci Šekové knížky. Případné další rozšíření výroby v plánu nemáme. Inovujeme v rámci stávajících výrobních závodů a snažíme se co nejlépe využít současných výrobních kapacit.