Inzerce

Gohr trápí rostoucí ceny

14. září 2022
Gohr trápí rostoucí ceny

Slovenská společnost GOHR, s.r.o., se sídlem ve Veľkém Šariši se zaměřuje na produkci těžkých ocelových konstrukcí a dodává je do různých oblastí průmyslu a stavebnictví. Je významným exportérem, její převážně zakázková výroba směřuje do Německa, Rakouska, Itálie, Francie, Švýcarska, Švédska, Austrálie a dalších zemí. O situaci ve firmě v souvislosti s aktuálním vývojem na světových trzích jsme hovořili s jejím jednatelem Ľubomírem Olejárem.

Asi 80 procent produkce společnosti Gohr tvoří komponenty pro razicí stroje, jejichž odběrateli jsou firmy v Německu, Rakousku a Itálii. Ovlivnila válka na Ukrajině vaši výrobu nebo hospodaření vaší firmy?

Ceny ocele a výrobkov z nej sa začali v lete 2021 stabilizovať a v druhej polovici roka postupne klesali. Od januára nastal prudký nárast cien elektrickej energie a plynu. Do toho vo februári vstúpila vojna na Ukrajine. Aj keď nemáme priamych partnerov z ukrajinského alebo ruského trhu, prejavilo sa to značným nárastom cien ocele a postupne aj nárastom cien všetkých produktov súvisiacich s výrobou. Problémom boli objednávky kalkulované s cenami ocele z roku 2021. Táto situácia pretrvávala pomerne dlho, kým aj naši partneri pochopili, že tento stav nie je len krátkodobou záležitosťou.

Vaše společnost se specializuje na ocelové konstrukce, které dodává téměř do všech průmyslových odvětví. Kvalita této produkce závisí kromě jiného na aplikované technologii sváření. Jaké garance může v tomto směru vaše společnost nabídnout svým zákazníkům?

Keďže naša spoločnosť je postavená predovšetkým na zváraní, venujeme tejto oblasti aj náležitú pozornosť. Firma disponuje dvoma zváracími inžiniermi, vlastní certifikáty EN ISO 3834-2 a EN 1090 – 2, EX C4 a okrem toho disponuje aj certifikátom pre výrobu koľajových vozidiel EN 15085 – 2 stupeň CL-1. Zároveň pravidelne organizujeme školenia zváračov a pracovníkov oddelenia technickej kontroly (OTK).

Kromě sváření používáte řadu dalších technologií, k nimž patří například dělení materiálu, mechanické opracování, tvarování, úprava povrchu atd. Máte dost kvalifikovaných zaměstnanců na plnění všech zakázek? Jakými nástroji se snažíte tým vašich pracovníků stabilizovat?

Ako som už spomínal, nosnou činnosťou našej spoločnosti je zámočnícka a zváračská činnosť. Okrem toho máme tiež technológie na delenie materiálu – páliace stroje, píly, ale aj stroje na tvarovanie – zakružovanie alebo ohýbanie. Nechýbajú nám ani stroje pre mechanické opracovanie – frézy, sústruhy, vyvrtávačky, obrábacie centrum. S personálom, ako myslím všade, sú problémy, personál starne a školstvo produkuje málo z profesií, ktoré potrebujeme. Sme zapojení do duálneho vzdelávania, čo je však beh na dlhú trať. Pravdou je, že v súčasnosti by sme boli schopní zamestnať ďalších 30–40 výrobných pracovníkov. Keď je niekto rozhodnutý odísť, málokedy sa podarí zmeniť jeho názor. Väčšinou je to práca v zahraničí – Nemecko, Holandsko, Taliansko, kde sú hodinové sadzby, ktoré si my dovoliť nemôžeme.

Jsou mezi vašimi zaměstnanci taky lidé z Ukrajiny a máte ještě volná místa, která byste uprchlíkům z této země mohli nabídnout?

Ešte pred vojnovým konfliktom sme zamestnávali dvoch pracovníkov z Ukrajiny. Jeden sa vrátil domov, takže ak­tuálne zostal len jeden. Samozrejme radi by sme zamestnali aj ďalších, ale sme firma, kde vyše 90 percent tvoria muži a potrební v súčasnosti sú muži do výroby, čo momentálne od Ukrajiny nemôžeme požadovať.

Vaše výroba je zakázková. Jak se vám daří v současnosti, kdy jsou dodavatelsko-odběratelské vztahy narušeny, plnit nasmlouvané termíny dodávek?

Pravdou je, že zákazková výroba u nás výrazne dominuje. Najväčším problémom v súčasnosti nie je dodávka oceľových produktov, ale ostatných nakupovaných komponentov potrebných na kompletizáciu objednávok. Či už sú to hydraulické valce, špeciálne profily, ložiská, ale aj špeciálne náterové systémy a mnoho ďalších dielov, ktorých dodávky boli v minulosti bezproblémové, v súčasnosti majú neuveriteľné dodacie termíny, čo nám spôsobuje značné omeškania dodávok. Ale tento problém majú zrejme všetky podnikateľské subjekty.  

Investovali jste skoro tři čtvrtě milionu eur do energetických úspor formou modernizace výroby. Jak se tato obnova strojového parku projevila ve vaší produktivitě a podařilo se vám tak zvýšit i přidanou hodnotu vašich výrobků?

Posledná investícia bola do oblasti úspor v energetike, čo prinieslo požadovaný efekt, dokonca náš projekt bol ohodnotený ako druhý najlepší vo svojej kategórii. V tomto roku je plánovaná investícia do otryskávacieho boxu (27 m), a ak sa dohodneme s partnerom na novej výrobe zvarencov, v budúcom roku by sme uvažovali o investícii do zváracích robotov.