Inzerce

Vanad 2000 realizuje svou vizi

10. října 2022
Vanad 2000 realizuje svou vizi

Společnost Vanad 2000 a.s. se sídlem v Golčově Jeníkově je výrobce výkonných pálicích strojů moderní konstrukce pro tvarové řezání materiálů autogenem, plazmovými technologiemi a vláknovým laserem. Firma vyvíjí vlastní software a konstrukci strojů s důrazem na vysokou kvalitu. S jejím ředitelem Martinem Miřátským jsme mluvili o pandemii, válce na Ukrajině a dalších perspektivách společnosti, kterou řídí.

Společnost Vanad 2000 je přední výrobce a dodavatel pálicích strojů na domácím trhu. Jak se vám dařilo v minulém roce? Kolik jste prodali strojů pro tvarové řezání materiálů autogenem, plazmovými technologiemi nebo vláknovým laserem?

Pandemie covidu a nyní válka na Ukrajině náš byznys nepřímo ovlivnila, krach nám ale nehrozí. Naše produkty stále vyvíjíme, vyrábíme a dodáváme jak na domácí, tak na zahraniční trh, početně jsme se ovšem dostali k menšímu množství prodaných pálicích strojů než před rokem 2019. Propadli jsme se nyní skoro na jejich polovinu, a to ať se jedná o autogenní, nebo laserová zařízení.

Na druhou stranu u nás došlo k pozitivnímu vývoji v tom smyslu, že náš export přesáhl prodej na tuzemském trhu, zatím ne příliš výrazně, ale aktuálně dodáváme naše výrobky asi ze 40 procent na domácí trh a kolem 60 procent jich vyvážíme za hranice. Podařilo se nám aktivně proniknout na nové trhy, k čemuž v období protiepidemických opatření přispěla i větší odvaha firem v zahraničí nakupovat nové stroje. Kromě toho pandemie velmi zintenzivnila a otevřela on-line komunikaci a to nám usnadnilo získávání nových obchodních kontaktů. Tento trend přetrval dodneška. Je to mnohem flexibilnější a rychlejší způsob obchodování.

Dodáváte kompletně vybavená řezací pracoviště nebo i jeho jednotlivé části a spotřební materiál? A jak máte při vašem rostoucím vývozu zajištěn servis v zahraničí?

Kompletně vybavená řezací pracoviště, to znamená například včetně filtračního zařízení nebo kompresorové jednotky, představují největší podíl v našem výrobním sortimentu. Jednotlivé části těchto pracovišť dodáváme jen výjimečně. Jsou to případy, kdy si zákazník přeje doplnit náš stroj o určitou další technologii, ovšem jsou to jen jednotky kusů za rok. Prodej spotřebního materiálu naopak odpovídá množství dodaných kompletních pracovišť. Servis provádíme přímo jen v České republice, v ostatních zemích pak prostřednictvím našich dealerů.

Jaké služby nabízíte novým zákazníkům, kteří hledají vhodnou technologii pro termické dělení materiálu?

Pokud zákazník neví přesně, jakou technologii zvolit, má možnost sjednat si setkání s naším zástupcem v předváděcím centru termického dělení naší společnosti v Golčově Jeníkově. Tam si může svůj výrobek vyříznout na různých strojích a na místě porovnat výsledek použití rozličných technologií. Zákazníkovi můžeme také nabídnout a předvést digitální začlenění našeho stroje, respektive dat z řídicího softwaru do nějakého vyššího systému řízení a plánování výrobních procesů.

Máte dvě dceřiné společnosti. První z nich je VANAD, spol. s r.o., která provádí laserové zakázkové řezání kovů i nekovových materiálů, druhá, Vanad design s.r.o., se věnuje vývoji. Jak velký je zájem o zakázkové dělení materiálů a na čem aktuálně váš vývoj pracuje?

Poptávka po zakázkovém řezání je velká, přesto ještě nějakou volnou kapacitu máme. Úměrně tomu, jak na domácím trhu zavládla opatrnost a zdrženlivost při nákupu nových technologií, se zvýšil zájem o vlastní provedení termického dělení. Místo nových strojů začali domácí zákazníci nakupovat naši službu a tento trend trvá už od roku 2020. Původně jsme pro tyto účely používali jedno zařízení umístěné v našem showroomu, později jsme je přesunuli do výroby a dokoupili k němu další stroje na opracování výpalků.

Činnost společnosti Vanad design se dělí na vývoj v oblasti konstrukce a softwaru. Nepřetržitě od roku 2007 vyvíjíme ve spolupráci s rakouskou firmou B & R systém řízení a ovládání našich pálicích strojů v návaznosti na vývoj jejich mechanické části. Například loni jsme na Mezinárodním strojírenském veletrhu na brněnském výstavišti představili naši novou doplňkovou technologii – vysoce výkonné vrtací vřeteno, které je schopné vrtat mnohem větší průměry, než jakých jsme dosahovali předtím. Aktuálně má náš vývoj za úkol vytvořit zcela novou koncepci pálicího stroje, která by mohla být představena už příští rok.

Řízení a ovládání vašich strojů vám dodává zmíněná rakouská firma B & R. Ztížil spolupráci mezi vámi a zmíněným dodavatelem elektroniky nedostatek čipů na světovém trhu?

Ano, nedostatek čipů naši výrobu výrazně zpomalil. V minulosti obvykle dodání strojů trvalo osm až dvanáct týdnů, dnes jsou právě kvůli této situaci dodací lhůty v průměru třikrát delší.

Vaší vizí je být světovým dodavatelem v oblasti výroby strojů na termické dělení. Do jaké míry jste se tomuto cíli již přiblížili?

Postupně se k němu blížíme. Jak jsem řekl již v úvodu, podařilo se nám etablovat se na nových trzích, dostáváme se do povědomí zahraničních zákazníků a i konkurence. Momentálně ale celý mezinárodní obchod probíhá pomalejším tempem. V každém případě nás nastupující převaha exportu, pokud jde o naši produkci, posouvá blíž k naší vizi stát se světovým dodavatelem v oblasti výroby strojů na termické dělení, jenom ne tak rychle, jak bychom si představovali. Přesto sázíme na vývoj a inovace a díky tomu na rostoucí konkurenceschopnost. Jinými slovy, věříme, že dokážeme zákazníkům nabídnout technologie, které ještě neznají, a naučit je něco nového.