Inzerce

CCI Czech Republic: Uhelné elektrárny ještě nekončí

12. Říjen 2022
CCI Czech Republic: Uhelné elektrárny ještě nekončí

Společnost CCI Czech Republic s.r.o., která vyrábí ve svém závodě ve Šlapanicích u Brna zakázkové tlakové ventily určené do vysoce zátěžových provozů, sleduje současný vývoj na trhu se zařízeními pro uhelné elektrárny. „Spíše to vypadá na údržbu aktuálních provozů než na výstavby nových elektráren, ale i toto je pro nás atraktivní oživení v segmentu, který ještě nedávno už nejevil moc známek života,“ říká v následujícím rozhovoru kromě jiného jednatel firmy Miroslav Beneš.

Výrobu pro elektrárny na fosilní paliva jste přesunuli do sesterských závodů v Číně a Indii. Neuvažujete o revizi tohoto rozhodnutí, když se nyní německá i francouzská vláda a další evropské kabinety rozhodly oživit uhelné elektrárny?

Nevypadá to na úplné oživení, ale zdá se, že uhelné elektrárny v Evropě s námi budou déle, než se ještě nedávno předpokládalo, což je pro náš závod určitě dobrá zpráva. Samozřejmě velice bedlivě sledujeme současný vývoj na trhu, ale spíše to vypadá na údržbu aktuálních provozů než na výstavby nových elektráren, ale i toto je pro nás atraktivní oživení v segmentu, který ještě nedávno už nejevil moc známek života.

V rámci shora uvedené změny výrobního programu aktuálně nabízíte uvolněnou produkční kapacitu subjektům na českém i slovenském trhu, jedná se o špičkové technologie svařování, CNC obrábění a nedestruktivního testování. S jakým úspěchem?

Musím přiznat, že očekávání jsem měl spíše menší a tento rok máme za cíl se na trhu s kooperacemi hlavně uvést a vytvořit reference pro rok 2023. Nicméně i tak jsem byl velmi příjemně překvapen množstvím zakázek, a navíc se velice často jedná o velmi příbuzné výrobky k našim stálým. Oslovili jsme naše tradiční zákazníky s nabídkami výrobních kapacit, ale bez návrhu inženýrského řešení a ukázalo se to v mnoha ohledech jako win-win řešení. Věřím, že v tomto segmentu budeme dále růst, potenciál tu určitě je.

Jste klíčovým dodavatelem firmy Siemens, která od vás odebírá technologie pro paroplynové elektrárny. Levný plyn z Ruska měl v Evropě umožnit přechod od fosilních paliv k čisté, bezemisní výrobě elektrické energie, tento projekt se ale nyní nezdá reálný. Pokračuje přesto vaše spolupráce se společností Siemens?

Nevím, jestli jsme klíčovým dodavatelem, ale naše úzká spolupráce se společností Siemens a jejími evropskými pobočkami trvá už mnoho let a naučili jsme se přesně vyhovět jak jejich inženýrským požadavkům, tak nárokům na technickou dokumentaci a speciální postupy ve výrobě nejen ventilů, ale i chladičů páry. Aktuální krize a sankce spojené s Ruskem jsme naštěstí nijak výrazněji nepocítili a ze strany našich zákazníků chodí poptávek opravdu hodně, a to na výstavby elektráren po celém světě. Platí to jak pro Siemens, tak pro další naše významné zákazníky.

S americkou společností General Electric spolupracujete na nových projektech, které jsou určeny hlavně pro Polsko. Znamená to, že náš severní soused udržuje nebo i rozšiřuje svou výrobní kapacitu uhelných elektráren?

Je tomu přesně tak, Poláci si do toho nikdy nenechali moc mluvit. V Polsku mají uhelné elektrárny tradici a zdá se, že ještě dlouho mít budou. Jsme hrdí na to, že naše ventily najdete prakticky ve všech aktivních uhelných elektrárnách po celém Polsku. Zároveň máme i probíhající zakázky na projekty nové a dodavatel vybavení do těchto elektráren je právě společnost General Electric, další z našich důležitých klientů, jenž se k nám pravidelně vrací.

S ohledem na všeobecně rostoucí náklady spojené s výrobou přecházíte od speciálních výrobků s nadstandardními vlastnostmi ke standardním, a tedy levnějším produktům. Můžete uvést několik konkrétních příkladů této změny ve vašem výrobním sortimentu?

Byla to jedna z alternativ obměny našeho výrobního portfolia pro letošní rok. Nicméně vzhledem k vysoké poptávce po našich tradičních produktech, ale i vzhledem k zajímavým projektům pro výrobní kooperace jsme se rozhodli zatím tyto jednoduché ventily do našeho sortimentu nezařazovat. I nadále je nakupujeme již jako hotové od našich sesterských lokací v Koreji nebo Indii. Jako velmi nadějné bych označil vývoj a výrobu hydraulických pohonů pro naše ventily, u nichž jsme letos představili své vlastní řešení, a jsem na naše inženýry kvůli tomu patřičně hrdý.

Máte dostatek kvalifikovaných zaměstnanců? Aktuálně například hledáte konstruktéra se zkušenostmi s návrhy zařízení pro tepelnou energetiku, inzerát je v angličtině. Kolik zájemců se vám přihlásilo na tuto pozici?

Upřímně, kvalitních a kvalifikovaných pracovníků není nikdy dost a obzvláště tady v Brně existuje velmi mnoho zajímavých firem a kariérních příležitostí, takže se snažíme si kvalitní pracovníky hlavně udržet, protože víme, jak je nábor složitý a s nejasným výsledkem. I nadále spolupracujeme s několika univerzitami, máme probíhající tzv. graduate program pro čerstvé absolventy, který se zatím velmi osvědčil. Zájemců na jednotlivé volné pozice evidujeme dost, ale projít sítem našeho výběrového řízení není úplně jednoduché. I nadále je naší hlavní personální strategií především dát příležitost k růstu našim lidem, ale to není vždy možné a je potřeba vyhledat kandidáta z venku.