Inzerce

Nouzový stav ukončí až očkování. Měli bychom sami hledat východisko

23. března 2020
Nouzový stav ukončí až očkování. Měli bychom sami hledat východisko

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku v neděli dosáhl čísla 1047, z toho 19 hospitalizovaných je na jednotce intenzivní péče. Z nemoci se již vyléčilo šest lidí, ale několik pacientů je ve velmi vážném stavu. V polovině dubna může být v ČR podle odhadů náměstka ministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly, až 15 000 případů této nákazy. Nelze ovšem vyloučit, že o mnoha nakažených ještě nevíme. Možná jich v neděli nebylo přes tisíc, ale desetkrát tolik.

Riziko restriktivního modelu

Vláda se šíření nemoci Covid-19 rozhodla čelit izolací, aby postup epidemie zpomalila a zbránila tak zhroucení zdravotnictví, jako se to nyní děje v Itálii. Epidemiologové ve Švýcarsku nebo Velké Británie dali přednost „promoření" zdravé populace nákazou, aby získala přirozenou imunitu. Jenže koranavirus se šíří příliš rychle a obětí přibývá.

Český restriktivní model sebou ovšem nese riziko, že po zrušení izolace, dojde k zavlečení coronaviru do ČR a rozšíření Covid -19 znovu. Vyhnout se tomuto nebezpečí je asi možné pouze očkováním všech obyvatel ještě před ukončením omezujících opatření

Restrikce ukončí až objev vakcíny nebo léku

Měli bychom tedy počítat s tím, že naše izolace víceméně potrvá do té doby, než bude objevena, odzkoušena a uvolněna do distribuce účinná vakcína proti Covid-19 nebo lék pro potlačení této nemoci. Jinými slovy, ze stavu nouze, ve kterém se nyní nalézáme, se osvobodíme teprve, až budeme všichni očkovaní nebo bude všem dostupný medikament proti Covid-19.

Ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra AV v Českých Budějovicích Julius Lukeš se domnívá, že by to mohlo být už letos v červnu. Světové zdravotnické organizace (WHO) ale soudí, že to bude až 12-18 měsíců.

Výzkum postupuje relativně rychle

Ve hře je asi 20 druhů vakcín a některé už jsou ve fázi klinického testování. Poptávka samozřejmě žene farmaceutický průmysl kupředu mílovými kroky. Zkouší se také léky jako remdesivir, který znemožňuje replikování viru uvnitř buněk a další antivirotika, například favipiravir, kombinace opinaviru a ritonaviru, chlorochin či actemra.

International Journal of Antimicrobial Agents publikoval výsledky testů kombinace hydroxychlorochinu - antimalarikum s obchodním názvem Plaqenuil (v ČR za asi 150 korun) a azitromycinu - antibiotika distribuovaného pod názvem Zithromax nebo Azithrocin (v ČR 3 tabl. za asi 50 korun). Zkoušky probíhaly na třiceti pacientech s Covid-19. Efekt měl už samotný hydroxychlorochin, který pomalu utlumil působení viru v těle. Spolu s azitromycinem však oba léky nemoc výrazně potlačily již druhý den a pátý den byli všichni pacienti s touto léčbou zdraví. To je nesrovnatelně kratší doba, než za jakou se pacienti vyléčí dnes. Tento úspěch ocenil i prezident USA Donald Trump.



Hledejme sami východisko

Pokud budou restriktivní opatření trvat příliš dlouho, solidarita a disciplína mohou být narušeny. Naopak, mohli bychom být svědky i zcela opačných reakcí. Nemálo už bylo publikováno o tom, že domácí ekonomika dokáže čelit podmínkám nouzového stavu jen několik měsíců.

Tak, jako bychom asi měli část domácí výroby transformovat, abychom nebyli pouze závislí na dovozu zdravotnického materiálu ze zahraničí, nejspíš bychom také sami měli hledat lék proti Covid-19. Například ověřit účinky hydroxychlorochinu a azitromycinu. Dobrovolníků z řad napadených koronavirem by se jistě našlo dost. K ověření účinků léčby jich bude třeba mnoho, ale pojďme to zkusit, zejména když je to v podstatě naše jediné východisko.

 

Připravil Marek Rottenborn

Zdroj: International Journal of Antimicrobial Agents


Ostatní