Inzerce

Akademie věd vyvinula a zaplatila testy na koronavirus

1. dubna 2020
Akademie věd vyvinula a zaplatila testy na koronavirus

Ústav molekulární genetiky AV ČR (ÚMG) začíná testovat vzorky pacientů pomocí robota, který je schopný provést za den až tisíc testů. Společnost IOCB Tech, dceřiná firma Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) zaměřující se na transfer technologií, darovala sedm milionů korun na výzkum a vývoj nových diagnostických testů pro onemocnění covid-19.

Z daru firmy IOCB Tech byly dva miliony korun poskytnuty týmu Petra Bartůňka z ÚMG, který se zabývá využitím robotické stanice chemických analýz pro testování na koronavirus. Pět milionů korun potom dostaly týmy Ruth Tachezy a Ivana Hirsche z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Tým vědců kolem Petra Bartůňka právě dokončuje práce na vytvoření opravdu velkorysé testovací linky s využitím pokročilých robotických technologií a bude schopný výhledově otestovat až tisíc vzorků denně," řekl Jan Konvalinka, prorektor UK pro vědeckou činnost a koordinátor akademických pracovišť pro testování na koronavirus.

ÚMG vyvinul za šest dnů vlastní testovací metodu

Robotická stanice ÚMG je schopná denně analyzovat až tisíc vzorků odebraných na oficiálních odběrových místech. Problém zatím byl s přípravou samotných vzorků, která je velmi složitá a náročná na čas. Aby vědci mohli robot využít, hledali způsob, jak vzorky k testování připravovat v takovém množství najednou. Navíc nechtěli být závislí na dovozu testovacích sad ze zahraničí.

„Vyvinuli jsme soupravu, pro kterou nepotřebujeme materiály z dovozu. Z materiálového hlediska již máme všechno zajištěno a nyní ověřujeme postup, abychom docílili výsledků srovnatelných s úpravou vzorků, kterou používá Státní zdravotní ústav. Věříme, že se to co nejdříve podaří. To, co nám ještě trochu schází, jsou dostatek setů na odběr vzorků od pacientů, ovšem ty by měla obstarat příslušná zdravotnická zařízení," řekl ředitel ÚMG Petr Dráber.

Robotické testování je součástí Coronatest-hackathonu

Robotická stanice je součástí vybavení výzkumné infrastruktury CZ-Openscreen. Ta je zaměřena na identifikaci nových molekulárních sond a nástrojů pro výzkum a validaci sloučenin vhodných pro vývoj nových léčiv s možností otevřeného přístupu externím uživatelům. Využití tohoto robota tak naplňuje i poslání samotné infrastruktury – otevřený přístup široké vědecké veřejnosti. Nyní poslouží také k testování populace na přítomnost koronaviru. Celý projekt testování je součástí Coronatest-hackathonu. Tato platforma vznikla za účelem shromáždit znalosti a experty z jednotlivých akademických pracovišť, nabídnout své kapacity krizovému štábu, a zrychlit tak testování populace na přítomnost koronaviru. Mezi zapojenými pracovišti probíhá intenzivní spolupráce na vývoji metod, které by umožnily automatizaci testování a navýšení testovacího potenciálu.

„Je nutné podotknout, že pracoviště v ÚMG není odběrovým místem, a není proto možné sem jakékoliv vzorky nosit. Robotická stanice bude pouze analyzovat inaktivované (dekontaminované) anonymizované vzorky odebrané na oficiálních odběrových místech," uvedl Dráber.

Povolení od Státního zdravotního ústavu testovat vzorky na přítomnost viru SARS-CoV-2 získal ÚMG letos 24. března. Podle vedoucího robotického pracoviště Petra Bartůňka je velkosériové testy možné realizovat jen díky obětavé práci všech, kteří se do akademického testování zapojili a věnují tomuto poslání veškerý svůj čas. „Jsou to lidé nejen z ÚMG, ale i z ostatních akademických ústavů v krčském areálu. Na ně musíme myslet především a plně je podporovat. A já jim za to děkuji," konstatoval Bartůněk.

Ostatní