Inzerce

Doosan Bobcat již v Česku investoval tři miliardy

25. srpna 2020
Doosan Bobcat již v Česku investoval tři miliardy

Společnost Doosan Bobcat EMEA s.r.o. vyrábí přibližně třetinu celosvětové produkce strojů Bobcat. Patří sem kompaktní stavební a zemědělské stroje, jako jsou smykem řízené nakladače, pásové nakladače, minirypadla, teleskopické manipulátory a více než 130 druhů příslušenství. Pod značkou Doosan Portable Power vyrábí rovněž vzduchové kompresory, osvětlovací stožáry a generátory.

Bobcat je hlavním hráčem na trhu kompaktních nakladačů a bagrů. V České republice působí řadu let, v roce 2007 zde investoval do nového závodu, kde se vyrobí 80 procent strojů určených pro trhy v Evropě, Africe a na Středním východě (EMEA), přes 3 mld Kč. V areálu společnosti Doosan Bobcat v Dobříši se na jednom místě nachází vývoj strojů, jejich výroba a školicí středisko pro dealery. Firma zde ročně vyrobí přes 20 tisíc strojů a zaměstnává 1400 pracovníků. Bobcat Institute poskytuje školení pro dealery týkající se všech produktů, servisu strojů, jejich prodejů a péče o zákazníky.

Inovace jsou hnacím motorem firmy

V novém inovačním centru zabezpečují inženýrské týmy komplexní vývoj a testování kompaktních strojů pro zákazníky z celého světa, pracuje zde kolem 150 zaměstnanců z celého světa. „Inovace produktů je naším hlavním záměrem a hnacím motorem na cestě k naší vizi – stát se lídrem v oboru kompaktních strojů. Abychom tuto vizi uskutečnili, v roce 2020 představujeme bezprecedentní počet nových produktů a technologií," prohlásil produktový ředitel společnosti Doosan Bobcat EMEA Mike Vought.

Nakladače Bobcat získávají opakovaně prestižní ocenění

Nejmenší smykem řízený nakladač Bobcat S70 a pásový nakladač T590 letos obhájili vítězství v soutěži LCO Award, která pravidelně vyhlašuje stroje s nejnižsími náklady na provoz v různých kategoriích stavební techniky. Mimo to získal nakladač S70 také ocenění HRV Award. Ocenění se uděluje strojům s nejvyšší zůstatkovou hodnotou za určité období. „Ocenění hovoří sama za sebe a jsme hrdí na to, že se nám daří získávat je opakovaně. Jsou svědectvím o vynikající kvalitě a odolnosti našich strojů a dokládají, proč je značka Bobcat již více než 60 let lídrem v segmentu kompaktních nakladačů. Je to pro nás další motivací, abychom nadále vylepšovali své produkty a přinášeli na trh inovace," konstatoval produktový manažer pro nakladače společnosti Doosan Bobcat EMEA Jiří Karmazín.

Nově představená řada pásových nakladačů Bobcat T450 a T590

V červnu Bobcat uvedl na trh vylepšenou řadu kompaktních nakladačů řady 500. S novými motory Stage V získají stroje vyšší točivý moment i lepší výkon a možnost operovat v místech s nejpřísnější regulací emisí. Nižší hlučnost, klimatizované kabiny, hydraulika s vysokým průtokem a snazší přístup pro údržbu akumulátoru jsou dalšími přínosy nové řady 500.

Jako naprostou novinku v oboru představil Bobcat na nedávno proběhlé výstavě Conexpo v Las Vegas koncept elektrického nakladače S70e. Stroje s elektrickým pohonem mají potenciál přinést revoluci do oboru kompaktních zařízení. Bobcat se chystá stát se první společností na světě, která vyrobí zcela elektrický nakladač.

Bobcat má nejzdravější kanceláře v Česku

Doosan Bobcat EMEA vybudoval v dobříšském kampusu centrálu pro region EMEA. Trojpodlažní budova za 250 milionů korun, která byla otevřena na podzim minulého roku, se rozkládá na 1561 metrech čtverečních a pro 200 zaměstnanců nabízí kancelářské prostory o více než 3370 metrech čtverečních užitné plochy. Součástí stavby je i dostatečný počet parkovacích míst včetně nabíjecích stání pro elektromobily. Firma investovala také do zelených ploch o výměře více než sedm tisíc metrů čtverečních.

Stavba uspěla v soutěži CBRE Art of Space Awards jako nejzdravější kancelář v Česku. Zvítězila v kategorii zdravé prostředí a udržitelnost a mezi finalisty se umístila také v kategoriích design pracovního prostoru – industrial a nejatraktivnější meeting point.

„Díky vítězství ve v dnešní době klíčové kategorii můžeme být právem hrdí na bez nadsázky jedno z nejzdravějších pracovních prostředí v Česku. Novou centrálou v Dobříši jsme dokončili investici, která má díky soustředění vývoje, výroby i vedení firmy na jednom místě socioekonomický význam pro celý region a v rámci našeho oboru je výjimkou. Za dobu působení společnosti Doosan Bobcat v ČR jsme investovali přibližně tři miliardy korun a aktuální ocenění CBRE Art of Space Awards je jedním z důkazů toho, že jsme se vydali správnou cestou," uvedl viceprezident společnosti Doosan Bobcat EMEA Sebastien Millet.

Porota v čele s architektkou Evou Jiřičnou ocenila, že Doosan Bobcat EMEA do své nové evropské centrály zahrnul vše, co je mu blízké: hrubé materiály jako kov, beton a kámen. Důraz byl též kladen na prostorovou akustiku, správné denní osvětlení a zeleň. Architekti se inspirovali světem stavebních strojů, interiéry jsou proto navrženy v industriálním duchu. Zaměstnanci si mohou nastavit výšku stolů dle aktuální potřeby a vybírat si k práci prostor, který zrovna odpovídá jejich rozpoložení. Design zasedacích místností navazuje na jednotlivé oblasti, kterými se firma zabývá.

Hodnocení kategorie se opíralo o expertní posouzení odborníků z České rady pro šetrné budovy, která byla odborným garantem této části soutěže a u přihlášených projektů prováděla audit vnitřního prostředí. „Při porovnání s minulými lety je vidět, že ubývá interiérů, které pracují s prvoplánovým designovým wow efektem, a přibývá kvalitních, koncepčně řešených prostor. Důkazem je právě letošní vítěz, který získal od poroty nejvyšší hodnocení za prostorový koncept a za dobrou kvalitu vzduchu. Kanceláře byly dobře zregulovány z hlediska koncentrací CO i vlhkosti vzduchu, což stále nebývá samozřejmostí. Porota zároveň vyzdvihla intenzivní zakomponování zeleně do konceptu kanceláře," řekla výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.

Architektonický návrh centrály EMEA zpracoval ateliér Červený klobouk. Generálním dodavatelem byla společnost Takenaka Europe a kancelářské prostory vybavila firma Techo.

Loňský rok byl pro Doosan Bobcat velmi úspěšný

Celkové prodeje produktů Doosan Bobcat a Doosan Portable Power (vyrobených v regionu EMEA) v roce 2019 vzrostly ve srovnání s předchozím rokem o 12,8 procenta na hodnotu 863 milionů eur (23 miliard korun). Celkový nárůst globálních prodejů dosáhl 7,2 procenta, a to díky obzvláště vysoké výkonnosti právě v Evropě a v Severní Americe.

Celkový meziroční růst počtu prodaných kusů strojů Bobcat dosáhl 11 procent, prodej smykem řízených nakladačů dosáhl nárůstu dokonce o 12,7 procenta. Bobcat se tak stal jedničkou na trhu s počtem prodaných smykem řízených nakladačů vyšším než všechny konkurenční společnosti dohromady. Významný nárůst o 7,1 procenta firma zaznamenala u minirypadel a k zvýšení o 15,2 procenta došlo u prodeje kompaktních pásových nakladačů. V roce 2019 Doosan Bobcat zaznamenal také rekordní prodejní čísla u teleskopických manipulátorů a rypadlo-nakladačů s nárůstem přibližně o 16,7 procenta, respektive o 37,2 procenta.

Ostatní