Inzerce

Lupénkou u nás trpí 250 tisíc lidí, lze ji ale vyléčit

4. ledna 2021
Lupénkou u nás trpí 250 tisíc lidí, lze ji ale vyléčit

Kožní lékařství považuje lupénku za nevyléčitelnou nemoc. V České republice tímto onemocněním trpí asi čtvrt milionu lidí. Mnoho z nich to cítí jako estetický, a tedy i společenský hendikep. Někteří se skutečně setkali s nepochopením nebo i odporem ve svém okolí a mohou pak trpět depresemi, což jejich problém jen zhoršuje. Přitom ale existují výživové metody, které prokazatelně dokážou lupénku bezezbytku vyléčit. Naše lékařská věda je bohužel okázale ignoruje.

Lupénka, latinsky psoriasis vulgaris, je neinfekční, opakující se kožní zánět, jehož příčinou je porucha imunitního systému. Tato dysfunkce způsobuje zrychlenou tvorbu nových kožních buněk, odumřelé kožní buňky se pak hromadí na povrchu kůže. Pokud onemocněním trpí oba rodiče, existuje velká pravděpodobnost, že lupénkou onemocní i jejich děti. Za příčinu vzniku lupénky je považován stres, různé zánětlivé infekce a nevhodná životospráva. Klasická medicína používá k léčení této nemoci přípravky, které obsahují vitamín D či A, dehet a hormonální blokátory imunitní reakce, jako jsou například kortikoidy.

Příčinou je zvýšená propustnost střeva

Podle alternativního názoru odborníků, kteří se specializují na oblast výživy, je příčinou poruch imunitního systému včetně lupénky syndrom zvýšené propustnosti střev. Zjednodušeně jde o narušení sliznice trávicího ústrojí. V důsledku toho se do krevního řečiště dostávají bakterie, toxické látky a další agens, které způsobují v těle záněty. Ty pak vyvolávají přehnanou, sebepoškozující odpověď imunitního systému. Následkem toho se mohou v organismu rozvinout nemoci jako lupénka.

Tento názor zastává například Erik Berg, který je známým specialistou na hubnutí prostřednictvím výživy a přírodních metod. Jeho soukromá praxe se nachází v Alexandrii ve Virginii. K léčbě lupénky doporučuje pravidelně užívat aminokyselinu L-glutamin, tamanu olej lisovaný ze semen kalaby obvejčité a vitamíny D3 i K2. Všechny tyto látky posilují imunitní systém. (Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=DsJwB3bTzp8&t=2s)

Mezi nejčastější složky potravin, které mohou poškodit střevní sliznici, patří bílkoviny nacházející se v nenaklíčených semenech, cukr, geneticky modifikované potraviny a konvenční mléčné výrobky. Negativně na stav trávicího traktu může rovněž působit nedostatečný přísun potravin bohatých na probiotické látky. Propustnost střeva mohou zvýšit rovněž antibiotika, pesticidy, voda z vodovodu či léky s protibolestivým, protihorečnatým a protizánětlivým účinkem, ke kterým patří kupříkladu aspirin nebo ibuprofen. Stres všechny tyto záporné účinky na lidské zdraví násobí.

Dietologická léčba lupénky

Angličanka Hanna Sillitoeová, která se přes dvacet let z lupénky neúspěšně léčila běžnými medicínskými postupy, na sobě prakticky ověřila účinek diety a životosprávy účinně snižující propustnost střeva a svého chronického onemocnění kůže se zcela zbavila. O svých poznatcích poté napsala knihu pod názvem Skin Healing Expert, česky Odborné hojení kůže, která je i u nás dostupná v angličtině.

Léčebná dieta Hanny Sillitoeové spočívá především v zákazu konzumace kofeinu, alkoholu, cukru, průmyslově upravených potravin, zeleniny obsahující alkaloidy, mléčných výrobků a pšenice. Kofein zvyšuje hladinu hormonu kortizolu, což mimo jiné vede k nadprodukci inzulinu a v důsledku i k nadměrnému tvoření nových kožních buněk. Obsah inzulinu prudce zvyšuje také cukr. Obdobně působí průmyslové potraviny.

Při odbourávání alkoholu dochází v těle k dehydrataci a prudkému snížení některých živin, minerálů i vitamínů, například vitamínu A. Obsah alkaloidů v rajčatech, bramborách, lilku a paprikách zvyšuje prostupnost sliznice trávicího traktu. Všechny živočišné bílkoviny jsou do určité míry zánětlivé, ale jsou to především mléčné bílkoviny, které jsou spojeny s kožními problémy. Pšenice a lepek vyvolávají zvýšenou hladinu cukru v krvi a následně pak nadprodukci inzulinu.

Pokud lékaři hovoří o autoimunologickém onemocnění, jehož příčiny nejsou známé, obraťte se na dietology. Rozumná a zdravá změna vašeho životního stylu i stravovacích návyků vám rozhodně neuškodí. Naopak, může vám pomoct zbavit se mnoha zdravotních problémů, se kterými si současná medicína neví rady.

Připravil Marek Rottenborn

Zdroj: www.dailymail.co.uk

Ostatní